2011. október 9., vasárnap

Urbex a Buddha-bar Hotel Budapest Klotild Palace-ban

Jobboldalon a Klotild
(legifoto.com)
Kémeink besurrannak és vadul csattogtatják a fotóáppárátot. (összes kép)

Urban exploration (often shortened as urbex or UE) is the examination of the normally unseen or off-limits parts of urban areas or industrial facilities. Urban exploration is also commonly referred to as infiltration, although some people consider infiltration to be more closely associated with the exploration of active or inhabited sites. It may also be referred to as "draining" (when exploring drains) "urban spelunking", "urban caving", or "building hacking". The nature of this activity presents various risks, including both physical danger and the possibility of arrest and punishment. Many, but not all, of the activities associated with urban exploration could be considered trespassing or other violations of local or regional laws, including—but not limited to—invasion of privacy and certain broadly-interpreted anti-terrorism laws. (wiki)

Klotild-palota a Szabadsajtó úton, Habsburg József főherceg kedves neje, Koburg Klotild Mária Amália Főhercegnő biztos zsidó vót, mert nem szégyellt vállalkozni, oszt a Margit aka Nyulak aka Leprások szigetét jól elzálogosítva felépítette Budapest ezen két ékességét, a neobarokk (eklektikus?) ikerpalotákat, Klotildékat (Északi és Déli Klotild). Egyesek szerint 1899.mások szerint 1902-ben. Oszt az első világháború anyagi szükségében eladta egy magyarinak.

 2006 óta nyúlik a felujítás, pedig nem is állami beruházásról :( A Balaton parti gigászi terveiről híresült SCD éppen felszívodni készül, valahol utat tévesztettek.

Nem túlzottan lakályos álmaim lakhelye
No, ott a toronyban akartam lakni gyerekkoromban. Sajnos fotóinkon látszik, h meglehetősen szűk ez a csicsás kilátó, szal mujé, maradok, ahol vagyok.

A jövő: Buddha-bar Hotel Budapest Klotild Palace

Budhatittude Spa! 
         Buddha-bár Restaurant! 
                     Siddharta Café!


Buddha Bár és Szálloda gecigazdag sznoboknak és egyéb kártékony állatfajtáknak, szegény Buddha kertitörpévé silányul a félműveltséget meglovagoló arab vállalkozók jóvoltából (Mellow Mood Group). Jézus masszázsszalon, megvan? A végén happy endinggel. A Mohamed night clubbon inkább nem poénkodom, mert beszari vagyok, alászolgája.


The Buddha-Bar Restaurant Budapest is the focal point of the Buddha-Bar experience, spread over 2 levels of the Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace with direct access from Váci utca, Budapest’s most popular shopping street. With a subtle mix of flavours inspired by many continents, the Buddha Bar Restaurant is an astonishing creation reminiscent of an Asian temple with colonial style mahogany furniture, Chinese and Japanese artefacts and a plethora of elegant trimmings.

Ja, és parkolója sem lesz Buddhának, tessék megoldani.

   

Kilátás a Klotildból, balra a Haris palota
Majdnem körpanoráma (Erzsébet híd, Rákóczi út)
A szomszédban Klotild tesója, az állítólagos Matild
A Nagy Budapesti Pina
Parisi udvar
Párisi udvar, Keleties eklektika
Távolban egy géppuskafészek
Díszes oszlopfő
a galambok
gyönyörködtetésére
A Posta arra készül, hogy a Klotild Palota mellett két másik értékes ingatlanját adja el a színfalak mögött - írja a Magyar Hírlap. A postások mindhárom esetben azonos sémára dolgoztak: fedőcégeket alapítottak, amelyek nem végeztek semmiféle tevékenységet, ám az ingatlanokat később beléjük apportálták. A konstrukció révén az épületek eladásakor több százmillió forint közteher befizetését lehet megspórolni. Miközben ügyészségi vizsgálat kutatja a Klotild-palota eladását, a Hírlap kiderítette, hogy a Magyar Posta (MP) két másik épületet is erre a kaptafára tervez értékesíteni. Klotild-palota Az MP tavaly novemberben három céget alapított, a Klotild Kft.-t, a Sas Kft.-t és a Verseny Kft.-t. Társasági szerződésüket - melyek azonosak voltak - ugyanazon a napon szignálták. December 14-éig egyik vállalkozás sem végzett semmilyen tevékenységet, ám ezen a napon taggyűlést tartottak, ahol a Klotildba apportálták a róla elnevezett belvárosi palotát, a Sasba a Sas utca 4-es szám alatti ingatlant, a Versenybe pedig az azonos nevű utcában található épületet. 


Matild
Alig egy héttel később határozott a tulajdonos arról, hogy az 1 milliárd 888 millió forint törzstőkéjű Klotild Kft.-t eladja kétmilliárdért. A jelenlegi bérlők idén májusban pert indítottak, mert szerintük cégeladásnak maszkírozott adásvétellel a Posta átrázta őket. A Népszava leplezte le, hogy az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél magasodó műemléki védettségű épület cseles értékesítése révén a Posta megspórolt mintegy félmilliárd forint adóbefizetést (mivel az épületet nem ingatlanként, hanem egy cég apportjaként adta el), ezen kívül hátrányos helyzetbe hozta a helyi önkormányzatot és a bérlőket. Nekik ugyanis elővásárlási joguk lett volna, amellyel állításuk szerint éltek volna. A bérlő cégek a bírósághoz fordultak, azt kérve, hogy a Klotild Kft. eladását bejegyző végzését helyezze hatályon kívül. Arra hivatkoznak, hogy a szerződés színlelt, hiszen a Klotild érdemi tevékenységet nem végzett. Egyetlen cél miatt, a Klotild-palota eladására jött létre - állítják. Ezzel a Posta szerintük úgy könnyítette meg az elidegenítést, hogy több amúgy kötelező eljárást - például a pályáztatást - elkerülhesse. 


Béna tetőtérbeépítés
 A bérlők beadvánnyal fordultak a Fővárosi Főügyészséghez is. Álláspontjuk szerint a Klotild Kft. eladása sérti a jóhiszeműség és tisztesség követelményét, valamint veszélyezteti a nemzetgazdaság érdekeit is, hiszen Budapest városképének egyik meghatározó ingatlanja került külföldi kézre. A Magyar Hírlap cikke feltételezi, hogy a Posta az egy kaptafára alapított két további "ingatlancégét" is eladná. Az illetékesek a témáról nem nyilatkoztak. (index.hu, 2002)

 Hátha valakit érdekel: Korb Flóris és Giergl Kálmán tervezte ezt a páros csicsát.

cím: Szabadsajtó út 5.
Ferenciek tere 1.
Duna utca 6.
Váci utca 36.

Kapcsolódó: Urbex Budapest oldal az FB-n

frissítés: építészfórum.hu

Nem tetszett, jaj, perrel fenyegetnek 
 perika, 2011, október 10 - 16:52 


Címkék:Klotild palota letiltás szerzői jog A mai vezető anyagunkat kénytelenek voltunk eltávolítani, mert az üzemeltető hivatalosan be nem azonosított képviselője perrel fenyegetett, minekután nem kértünk tőlük engedélyt a cikk megjelentetésére és az épületben való fotózásra. 


 A kiemelt budapesti műemléket igen zavaros ügylettel a Magyar Posta adta el évekkel ezelőtt, az ingatlanértékesítés után illetéket, vagyis adót nem fizetett és az állam elővételi jogát is kijátszotta. Most külföldi tulajdonban van, az üzemeltető is egy külföldi cég, s bár kívülről megújul, azt, hogy építészetileg mi történik benne, nem tudhatjuk meg. Egyre több ilyen eset van, megfordult a fejemben, hogy "törvénybe kellene iktatni", az építészet közügy és közünk van hozzá. Ne lehessen olyan kikötés egy tervezési szerződésben, hogy az alkotók nem publikálhatják a munkájukat, megfosztva őket alapvető szerzői jogaiktól, hogy üzleti érdekekre hivatkozva a tervező üzleti érdekeit sérthessék meg a megbízók. Jó lenne, ha a világ nem ilyen lenne, de ilyen. Ennek ellenére - mert még mindig nem vagyunk cinikusak - felháborodunk az arrogáns cenzúrán, az üzemeltető képviselőjének hülyeségén, mert egy építészeti publikáció, amely a véghezvitt munkát mutatja be, még kritikus hangvétel esetén sem jön rosszul soha. 


Egyébként az "üzlet" csak profitra hajt, s nem hoz létre semmi MARADANDÓ értéket. A maradandóságba befektetett munkát nem kommunikálni sík hülyeség, buta korlátoltság. [perika]

az eltüntetett cikk egyébként megtekinthető-elolvasható a tumlr-on

7 megjegyzés:

dm írta...

énis fel akarok oda menni! :(

BB írta...

naja, de te felmásznál a villámhárító tetejéig

Bálint Cili írta...

http://epiteszforum.hu/node/19715

BB írta...

hát... egyrészt Amerikában a szerver... másrészt innét is le kellene a posztot radírozni: http://urbex-budapest.tumblr.com/
meg a fészbúkról... ésígytovább

Névtelen írta...

ez az építészfórumról letörölt cikk? http://urbex-budapest.tumblr.com/post/11314832053/eklektikus-retegek-befejezes-elott-a-klotild-palota

Névtelen írta...

Ezek valóban egy szemét tetű sznob banda! Egyik ismerősöm, egy sokak által ismert talpraesett, nagy munkabírású, jó referenciákkal rendelkező felszolgáló hölgy beküldte az Önéletrajzát, mert épp a nyári szezon után megszűnt a munkája. Az Önéletrajzban benne volt, hogy alapfokon (főleg csak vendégekkel) beszél angolul..gazdagék ennek ellenére, illetve ennek ismeretében behívták állás interjúra, ahol végig angolul próbáltak vele kommunikálni, holott tudták, hogy nem beszél perfekt, sőt az állás hírdetésben sem volt kitétel semmilyen nyelv vizsga...
Azután magyarul beszéltek hozzá, ahol mindenféle bor típusról, annak előállításáról, a japán konyha művészetről, meg egy csomó faszságról kérdezték, amit nem kötelező tudnia egy felszolgálónak, vagy legalább akkor így hírdették volna meg az állást!!!! Persze a leányzó ugyan végzett barista, meg a vilmányi borokat kívülről fújja, de itt épp mást kellett volna..ezek után, hogy nem tudta fent említett dolgokat, interjú közben köszönés nélkül lelépett az egyik fő gané, azután a másik közölte vele, hogy mit képzel magáról, hogy egy öt csillagos szállodába hogy merészel így igy ide jönni jelentkezni!? Na ezt az aljas szemét bandát? Elég lett volna azt mondani, hogy nem Önt keressük..stb..nem a tahó porig alázta az egyébként sikerekhez szokott lányt, aki mellesleg szépségkirálynő is volt..tehát rendben van külsőleg..is..
Ilyet egy intelligens, normális munkaadó nem tesz..de joga sincs egyiknek sem ahhoz, hogy egy jelentkezőt porig alázzon...BÜDÖS BUNKÓ TAHÓ FASZOK!!!

Névtelen írta...

Fincsok ám azok a vilmányi borok... Hej, mikor Vilmányban voltunk..