2011. október 24., hétfő

Ózon panzió és kerthelység Nyíregyháza mellett

A földi légkör legalsó rétegében, a troposzférában az ózon az egészségre káros anyag, a szmog egyik összetevője, mely leginkább a nagy forgalmú városokat sújtja (wiki)
A köznyelvben használt ózondús levegő kifejezés (mely állítólag Jókai Mórtól származik) valójában helytelen, inkább friss, oxigéndús levegőt jelent. (sulinet)
cím: Ózon panzió
4400 Nyíregyháza
Csaló köz 2.
Tel/fax:42/402-001, 42/595-448, 30/436-7217
összes kép

Nyilvánvalóan van Budapest helység, Nyíregyháza helység. Meg Kerthelység, valahol Nyíregyháza határában. Megtévesztően úgy fest, mint egy kocsma, de valójában egy helység. Többnyire emberek lakják, de fák és madarak is előfordulnak, utóbbiak halott minőségben, tányéron felszolgálva. Ebben a helységban az országos átlagnál nagyobb a nemjózan polgártársak aránya, mindez az üzletvezetőnek is nevezett polgármester legnagyobb örömére.

Korrekt, korrekt kiszolgálás, panaszkodni nem tudunk. Talán azok a rejtélyes kémlelőnyílások a szoba falán. És a berendezés. Lambéria. Alumínium nyílászárok a múltból átmentve. Helyesírás.

Ózon "kerthelység"
"kerthelység", nyíregyházi dialektus, mutáns magyar nyelv
zavarba ejtő nyelvi sokszínűség: itt már kerthelyiség a kerthelység


Odúlakó Jézus
korrekt árak, korrekt konyha, korrekt adagok
bár és recepció, best of seventies
A modern világban pedig egyre népszerűvé válik az ózon a fodrászatban, a légfrissítéshez és zuhanyzáshoz.
(wiki)
Kilátás reciklálással
Kilátás az Ózonból
Ózondús belátás
lambéria, kristályutánzat, Best of Communism
Az ózon (O3) egy három oxigénatomból álló instabil molekula, amelyet Christian Friedrich Schönbein fedezett fel 1840-ben. Neve a görög „ozein”=„rossz szagot árasztó” szóból származik. (wiki)

Intarziautánzat és kémlelőnyílások snuff filmek forgatásához
Modernista, fapados szoba
Az ózon és az oxigén egymás allotróp módosulatai. Az ózon szúrós szagú, mérgező gáz. Standard hőmérsékleten és nyomáson, (nagy tömegben) halványkék árnyalatú. -112 °C alatt sötétkék folyadék, -193 °C alatt sötétkék kristály. Az egyik legerősebb oxidálószer. 


Instabil: közönséges oxigénmolekulára (O2) és egyatomos, rendkívül reagens , úgynevezett nascensz oxigénre bomlik. Ha oxidálható anyagokkal érintkezik, a bomlás már alacsony hőmérsékleten is robbanásszerű. 


Rendkívül mérgező. Toxikus hatását elsősorban a telítetlen zsírsavak oxidatív bontása okozza, ami különösen E-vitamin hiány esetén erőteljes. Szagát – ami még 500 ezerszeres hígításban is érezhető – rendszerint a klóréhoz hasonlónak találják, de koncentrációjától függően szegfű, széna, kén-dioxid vagy nitrózusgáz illatúnak is érezhetjük. 


Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a vízben lévő mikroorganizmusoktól függően 600-3000-szer hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, vagy oldott oxidálható ásványi anyagokkal, akkor egyszerűen megsemmisíti azt, vagy csapadék formájában oxidálja azt, és ezáltal kiszűrhetővé teszi, amit pedig a telítődött szűrőanyagról időszakos visszamosatással lehet eltávolítani. Az oxidálási folyamat az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel előfordulhat. (wiki)


ízlés, komfortérzés, döluksz
A snuff movie főszereplője élete utolsó fellépésére gyakorol
Megtalálható a talaj vegyületeiben, a vízben és az ózonpajzsban. Villámcsapás közelében nagy mennyiségben keletkezik az ún. koronakisülés hatására. A tesla-tekercs kísérletek használatakor keletkező elektromos ívek is nagy mennyiségű ózont képesek előállítani. Továbbá minden 185 nm közeli hullámhosszú UV (UV-c) sugárzás is ózont fejleszt.

A szoláriumcsövek többsége pl. éppen ezért speciális üvegburkolattal készül, mely ezt az UV fényhullámhosszt kiszűri, de pl a hétköznapi fénymásológépek is termelnek ózont, vagy akár a legtöbb halogénizzó is, csak igen kis mennyiségben.

A kereskedelemben is kapható kis, elemről működő ózontermelő készülék, amelyet hűtőszekrények, éléskamrák, gépkocsi-utasterek, légkondicionáló berendezések, sőt - ha nem tartózkodunk ott! - lakások helyiségeinek fertőtlenítésére is használhatunk. (wiki)


mondom: gyakorol a művész úr
A forgatócsoport zavarmentes munkáját hangszigetelés biztosítja
kerthelyiség, az alumínium és a fa dialektikus egysége
kerthelyiség még nagyobb látószöggel,
a fa és alumínium országa vagyunk
A nagy zabálás
A földi légkör legalsó rétegében, a troposzférában az ózon az egészségre káros anyag, a szmog egyik összetevője, mely leginkább a nagy forgalmú városokat sújtja. Kialakulása többlépcsős folyamat. A felszínközeli ózon egy része a sztratoszférából származik, másik, nagyobb része a troposzférában keletkezik. Első lépésként az energiafelhasználásból (ipar, közlekedés, háztartások) származó nitrogén-monoxidból nitrogén-dioxid keletkezik. Ezt a folyamatot a kipufogó gázok szénhidrogénjei, valamint a természetes eredetű szénhidrogének (terpének, izoprén) elősegítik, az ezekből keletkező szerves peroxi-vegyületek által. A nitrogén-dioxid napfény hatására elbomlik nitrogén-monoxiddá valamint atomos oxigénné (fotolízis). Az így keletkezett atomos oxigén egy oxigénmolekulával ózont alkot. Mivel az ózonkeletkezés függ a napsugárzás mértékétől, a maximális ózonkoncentráció a besugárzás maximumát (dél) követő néhány óra múlva tapasztalható. A folyamatban az ózonon kívül rendkívül mérgező peroxi-acetil-nitrát valamint salétromsav is keletkezik. A felszínközeli ózonképződést elősegíti a száraz, meleg levegő, az erős napsütés és a nitrogén-oxidok, szénhidrogének, szén-monoxid magas koncentrációja.

Magyar design:
virágtartó
nyuszi
A városok felett, a nyári hónapokban kialakuló fotokémiai szmog képződésének egyik fő oka a gyenge légmozgás, mely megakadályozza a szennyezett levegő függőleges irányú keveredését és vízszintes irányú terjedését. A troposzférikus ózon koncentrációja a napsugárzás csökkenésével párhuzamosan csökken, mivel keletkezésének mértékét felülmúlja oxidációs folyamatok általi bomlás. Az ózon egy része a felszíneken ülepszik, elsősorban a növények légzőnyílásain keresztül, de megkötődhet a talajon és a műtárgyakon is. A legkisebb ózonkoncentációk általában napkelte idején mérhetők, majd a besugárzással párhuzamosan megindul az ózonképződés. Az ózonkoncentrációnak tehát jellegzetes napi menete van, általában kora délutáni maximummal és hajnali minimummal. Az évi menetet is a napsugárzás mértéke szabja meg, téli minimumot és nyári maximumot figyelhetünk meg, egy jellegzetes tavaszi másodmaximummal. Ez utóbbi jelenség oka a késő téli, kora tavaszi tropopauza szakadás, minek következtében a felső légrétegekből leáramló ózon mennyisége megnövekedik. A felszínközeli ózon számos egészségi problémát okoz. Különösen veszélyesek és rákkeltők az ózon másodlagos reakciótermékei, részben igen reakcióképes szabad gyökök, melyek szintén erősen oxidatívak, illetve mérgezők (peroxi-acetil-nitrát, aldehidek, nitrát gyök stb.). Maró hatásuk révén izgatják a szemet és a nyálkahártyát. Tüdőbe kerülve már kis koncentráció mellett is légúti gyulladást okozhatnak. Emellett a tüdő kapacitásának valamint a fertőzésekkel szemben való ellenálló képesség csökkenéséért is felelősek. Növények esetében a magas ózonszint a levelek károsodásához vezethet, a sejtfalak roncsolásán keresztül. Ezen felül gátolja a fotoszintézist és a gyökérlégzést is. Mindezek együttesen közrejátszhatnak a növények károsodásában, szélső esetekben pusztulásában. (wiki)

jelenet a snuff filmből


Kapcsolódó: Nyíregyháza Blues Cafe

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ozone Network?