2011. október 15., szombat

Amerikai import: lepkekabóca

 amerikai lepkekabóca
(Metcalfa pruinosa Say
Lakótársaink.

Magyarországon 2004-ben írták le az amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say) budapesti előfordulását. Azóta számos helyen fellépett kertekben, közterületeken. A kártevő a gyümölcsfák, a szőlő, díszfák és díszbokrok, cserjék hajtásait, leveleit fertőzi, de nem veti meg a lágyszárú növényeket (virágokat) sem, még a gyomnövényeken is megtelepedik.


Jelenlétét a növény felületén megjelenő ragacsos, fénylő mézharmat is jelzi.


A lepkekabóca kifejlett egyedei (imágói) 5-8 mm nagyságúak, szürkés színűek, két szárnyuk hegyesszögben záródik, szemük sárga. Érintésre, mozgásra elpattannak, elugranak, bár repülni is tudnak.


Rajzásuk július közepétől nyár végéi tart. Októberben rakják le tojásaikat a fás növények kéregrepedéseibe, tehát tojás alakban telel a kártevő. A lárvák májustól jelennek meg, melyeknek 5 fejlődési alakja ismert. A lárvák zöldes színűek, és fehér színű viaszszálak borítják felületüket. Csoportosan, telepekben élnek. Jelenlétükre a levelek fonáki oldalán vagy a hajtásokon kialakuló nagy kiterjedésű fehér viasztömeggel hívják fel magukra a figyelmet. Mind a lárvák, mind a kabóca szívó szájszervű, szívogatásukkal gyengítik a gazdanövényeket. Károsításuk - az időjárástól függően - októberig is eltarthat.


Amerikai Lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say)
Fás növényeknél a hajtásvégek, azok zsenge csúcsai, a sarjhajtások és vízhajtások kedvenc megtelepedési helyeik. A kártevő terjedését és felszaporodását az utóbbi évek száraz, meleg időjárása fokozta. A hasonló jellegű időjárás esetén fokozott kártétele és további terjedése várható. (balintgazda)

Nincsenek megjegyzések: