2011. október 11., kedd

Szerencsejatek Rt székháza a Csalogany utcában

Halál az összes politikusra... 
Ez egy utópia... 
Amíg ember él a Földön, 
mindig lesz olyan semmihez sem értő ingyenélő, 
 aki ezt a pályát választja... 
Azért mégis érdemes elgondolkodni azon, 
hogy milyen békés lenne 

egy politikusok nélküli világ...
(Rózsaszín Pittbull) 

Székely Gábor néhai királysága, de a régi nemgengsztereket új nemgengszterek váltják.
Az állami vállalat Szadeszos után Fineszes kifizetőhely lett.
Az épület azonban fasza.

Szerencsejatek Rt modernista székháza a Csalogany utcában

Holdudvartartás kétharmaddal:
Simicskáékat üldözi a szerencse

2010-ben több mint 3 milliárd forintot költött el a Szerencsejáték Zrt. pályáztatás nélkül politikaközeli cégeknél. Cikksorozatunk második részéből kiderül, hogy a kormányváltást követően Fortuna mosolya hogyan igazodott a választási eredményhez.

Ahogyan arról pártszivattyú a szerencsepénzeken címmel beszámoltunk, az állami tulajdonú hazárdjáték-monopólium nemzeti lottótársaság Szerencsejáték Zrt. idén közel 3 milliárd forintot költ el közbeszerzési eljárás nélkül a tulajdonviszonyait tekintve egyrészt Simicska Lajos érdekeltségi köréhez, másrészt egy offshore hátterű céghez bekötött, a közelmúltig MSZP-s ügyvéd által is felügyelt Hung-Ister Zrt.-nél, amely több mint tíz éve a sorsolási műsorok privilegizált beszállítója, bárki is van éppen kormányon. A reklámköltések területén azonban a 2010. augusztusi vezérváltás után jelentős eltolódást hámoztunk ki az adatokból.

A 2010-es kormányváltás után Székely Gábort a BÁV Zrt. éléről érkező Szentpétery Kálmán váltotta a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatói székében. Székely a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok tanúsága szerint is a politikai korrupció állatorvosi lovának látszó frekvenciatenderen a Class FM-mel együtt győztes Neo FM Rádió tulajdonos-ügyvezetőjeként folytatta karrierjét, Szentpétery pedig egy olyan egykorvolt patinás állami vállalattól került a Szerencsejáték Zrt. élére, amelyet még az első Orbán-kormány utolsó napjaiban adtak el az OTP-nek és egy – az első Orbán-kormány sztrádaépítőjeként ismert – Vegyépszer Zrt.-hez közel álló cégnek.

Az új vezérigazgató lendületes munkába kezdett: az SzZrt. azonnal, már augusztusban felmondott néhány még az év elején kötött keretszerződést, például az MSZP-közeli ATV 30 milliós és Népszava 29 milliós apanázsát. Nem mondta fel viszont a Hír Televízió szintén eredményközlésre vonatkozó 2010-es keretszerződését 59 milliós értékben, sőt, a Fidesz-közelinek mondott tévécsatornával (és a vele egy médiabirodalomba tartozó két rádióadóval: a Class FM-mel é a Lánchíd Rádióval) további 500 millió forintos keretszerződést (a keretszerződés itt letölthető, PDF) írt alá, amiből 275 milliót mindjárt le is kötöttek.

2010. őszén 50 milliós megrendelést kapott egy másik fideszes kötődésű médiavállalat, az Infocenter.hu is, majd ezután került sor a közterületi reklámpiacra: a Mahir Zrt. 144 milliós, a Publimont Hirdetésszervező Kft. 73 milliós, majd kétszer 126 milliós, majd ismét 56 milliós megrendelést kapott (A megrendelések között itt böngészhet, Excel táblázat). Simicska Lajos és Nyerges Zsolt fidesz-közeli üzletemberek és a kedvezményezett közterületi reklámcégek kapcsolatáról itt és itt és itt olvashat. De nem maradtak ki a közvéleménykutatók és a sportolók sem, 136 milliót kapott a Fidesz házi közvéleménykutatójának látszó Nézőpont Intézet leányvállalata, a Kutatópont Kft., a Nyerges Zsolt által elnökölt szolnoki sportklubok pedig 20, illetve 25 millióval lettek gazdagabbak.

2010. decemberében a Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány ütötte meg a főnyereményt. A Magyar Nemzet székházába bejegyzett, a Hír Tv igazgatója által elnökölt alapítványt 250 millió forint támogatásra tartotta érdemesnek az SzZrt. igazgatósága (az adománylevél itt letölthető, PDF). Az adományt a fidesz-közeli alapítvány erdélyi sajtóbirodalom kiépítésére fordítja. A Szerencsejáték Zrt. közleményben tagadta hogy az alapítványt már annak bírósági bejegyzése előtt támogatta, a közleményben azt állítják hogy az alapítványt a Fővárosi Bíróság 2010. december hó 2. napján nyilvántartásba vette. A társadalmi szervezetek nyilvántartásában azonban ez a dátum még mindig december 11., míg az adománylevél december 10-re van keltezve.

Böngéssze át és írja meg a véleményét: így költekezett a Szerencsejáték Zrt. 2011. januárig (Excel táblázat). Az adatok a Szerencsejáték Zrt. honlapjáról származnak, illetve közérdekű adatigénylés útján kértük ki őket. (atlatszo.hu)Halál az összes politikusra... Ez egy utópia... Amíg ember él a Földön, mindig lesz olyan semmihez sem értő ingyenélő, aki ezt a pályát választja... Azért mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen békés lenne egy politikusok nélküli világ...

2 megjegyzés:

BB írta...

Székely Gábor alkoholista csemetéjének karrierje szomorú véget ért a kommunista pártban:

A Munkáspárt Központi Bizottsága 2008. május 10-én ülést tartott. Thürmer Gyula elnök előterjesztésében megtárgyalták a belpolitikai helyzetről és a párt feladatairól szóló tájékoztatót. A Központi Bizottság egyetértett az előterjesztéssel. Karacs Lajosné alelnök előterjesztése alapján elfogadták a 2007-es pénzügyi évről adott beszámolót, és egyhangúlag megszavazták a párt 2008. évi pénzügyi feladatait. A Központi Bizottság tudomásul vette, hogy Székely Péter és Kalocsai Kinga lemondtak a pártban viselt tisztségeikről. A Központi Bizottság egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett megerősítette az Elnökség erre vonatkozó határozatát.
***
A MUNKÁSPÁRT ELNÖKSÉGÉNEK HATÁROZATA
1. Az Elnökség tudomásul veszi Székely Péter elvtárs lemondását a pártban viselt vezető tisztségeiről.
2. Javasolja a Központi Bizottságnak, hogy ugyancsak vegye tudomásul a lemondást, és mondjon köszönetet azért a munkáért, amelyet Székely elvtárs az elmúlt években végzett.
3. Az Elnökség szükségesnek tartja leszögezni, hogy az elmúlt hónapokban több alkalommal is bizalmáról biztosította Székely elvtársat, abban a reményben, hogy fiatalemberként képes tanulni hibáiból.
Bizalmáról biztosította az idén télen, amikor a XI. kerületben és Pest megye egyik választókerületében kiírt időközi választásokon Nagy-Budapest egész erejével sem sikerült összegyűjteni a kopogtatócédulákat és megállítani a jelöltet. Ennek egyik oka az, hogy a budapesti pártelnökség nem szervezte meg teljesen a fővárosi és Pest megyei erők hatékony hasznosítását. Az Elnökség mindezek ellenére kiállt Székely elvtárs mellett.
Bizalmáról biztosította a márciusi budapesti pártértekezlet előtt, noha rámutatott, hogy a budapesti pártmunkában hiányosságok vannak. Így Budapesten és Pest megyében mind a mai napig nincsenek meg teljes létszámban a KB-képviselők. Az Elnökség többszöri kérése és határozata ellenére a KB-képviselőkkel lényegében nem folyik munka. A pártelnöki látogatások többségének szervezése lassú, alacsony színvonalú, több látogatást el is halasztottak.
Bizalmáról biztosította úgy emberileg, mint politikailag annak ellenére, hogy sok budapesti párttag kifogásolta Székely elvtárs vezetési stílusát, rapszodikus viselkedését. Felhívta a figyelmét arra, hogy a párt egy kommunista vezetőtől azt várja el, hogy személyes munkával mutasson példát, mindenben az élen járjon, egyesítse, és ne taszítsa az embereket.
Bizalmáról biztosította akkor is, amikor kiderült, hogy a budapesti IX. kerületi mozgalmi helyiség bérleti díját és üzemeltetési költségét az ezért felelős Székely Péter elvtárs, majd később Kalocsai Kinga elvtársnő 2002 óta nem fizették. Az adósság jelenleg mintegy 400 ezer forint. Ez olyan felelőtlenség és hanyagság, amelyet egy kommunista nem engedhet meg.
Székely és Kalocsai elvtársak mulasztásukat elismerték és vállalták, hogy 2008. április 30-ig kifizetik. Ez azonban nem történt meg, csak újabb szóbeli ígéret hangzott el.
4. Szeretnénk, ha mindenki tudná: a fenti súlyos gondok ellenére nem az Elnökség vonta meg Székely Péter elvtárstól a bizalmat, hanem Székely Péter elvtárs mondott le a pártban viselt funkcióiról és mondott fel, mint fizetett pártalkalmazott. Az Elnökség méltányosságból egyetért azzal, hogy Székely Péter elvtárs munkaviszonya közös megegyezéssel szűnjön meg.
5. Az Elnökség megbízza Kajli Béla elvtársat, hogy vezesse a NBRE munkáját. Az Elnökség konzultáljon a budapesti aktivistákkal a végső megoldásról.
A Központi Bizottság a fenti határozatot megerősítette.

BB írta...

***
Megyünk tovább!
Székely Péter április 30-i hatállyal mondott le párttisztségeiről. Nem jelent meg a Központi Bizottság ülésén, noha erre kifejezetten kérték. „Köszönöm a meghívást az elnökség és a Központi Bizottság soron következő üléseire, de nem kívánok élni vele. Őszintén megmondom, hogy nem is értem mit kellene értenem „megköszönés” és „erkölcsi kötelesség” alatt. Sajnos távozásom okát több probléma váltotta ki, ami a párt legfelsőbb vezetésétől indult, ezért semmiféle „búcsúünnepségen” nem kívánok részt venni. Azoktól, akiktől el akarok köszönni, akiknek meg akarom köszönni az eltöltött éveket, a közös munkát, azokkal megtalálom a módját, hogy elköszönjek. Május 1-től maradok párttag a 8-as régióban, de a régión kívül nem kívánok semmilyen szinten részt venni a párt munkájában.” – írta a párt Elnökségének. Ugyancsak távol maradt Kalocsai Kinga, akit a Baloldali Front legutóbbi kongresszusán nem választották újra tisztségében.
A Központi Bizottság tagjai kifejtették, hogy sajnálatos a két fiatal távozása, de ettől a világ nem áll meg. Többen felhívták a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben erősebb lett a Munkáspárt, mindenki érzi növekvő tekintélyét. Ilyen helyzetben nagyon jól jönne politikai ellenfeleinknek, ha a Munkáspártot személyi ügyek kötnék le. A Központi Bizottság egyértelműen döntött: Megyünk tovább, és dolgozunk!