2011. november 21., hétfő

Urbex a Máltai Szeretetszolgálat "Vonat" hajléktalanszállóján

‎"a fidesznek semmi baja a hajléktalanokkal, amíg otthon, négy fal közt csinálják" (© Vince Varga)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat "Vagon" Éjjeli Menedékhely
''Vonat'' Éjjeli Menedékhely - Budapest


 A 110 fős hajléktalanszálló egy átalakított vonat-szerelvényben működik, amely a hajléktalanellátó-rendszer első lépcsőjét képviseli, alkalomszerű, napról-napra megújítandó helyfoglalással. Éjszakai szálláson kívül vacsorázási és tisztálkodási lehetőséget nyújt ez az intézményünk. (www.maltai.hu)

Irányítószám: 1142
Város: Budapest
Cím: Vágány u. 3.
Telefonszám: 1/320-16-40
Intézményvezető: Kenesey Balázs
Számlaszám: 11784009-20200817

"Vonat" Éjjeli Menedékhely, Budapest (a jobboldalon)
Máltai Szeretetszolgálat
A Fidesz orkjainak köszönhetően divatos téma lett a hajléktalanok borzalmas nyomorúsága, már a Karafiáth Orsolya-féle önfényező arcok is errefelé keresnek egy kis médiafigyelmet, szóval blogunk is belevágott a témába. Eddig a cinizmus, fedezzük fel a város elfeledett helyeit és embereit.

Kémeink beszivárogtak az érintett hajléktalanok által is dicsért Vágány utcai "Vonat" éjjeli menedékhelyre, melyet egy leselejtezett NDK korházvonatból alakítottak át emberaktárrá. A MÁV területén, a kihasználatlan rozsdazónában, a Hősök terétől nem messze, a Szépművészeti mögött, az állatkert mellett van az általunk is tisztelt Máltai Szeretetszolgálat éjszakai hajléktalanszállója.

Az első októberi hideg napok beköszöntével már tömve a vonat.


Tilos a dohányzás
Helyszínelésünk eredménye:

Csak férfiaknak.

Háziszabály: Reggel nyolcig mindenkinek el kell hagynia a szerelvényt. Visszatérés délután 5 és 10 között, lehetőleg józanul (face control), a zsiliprendszeren való félórás várakozás után. Tilos a dohányzás és az ittasság.

Alkalmasság: 1 hétnél nem régebbi ÁNTSZ igazolás (helyi szlengben "tetűpapír")

Tisztaság: rendben.
Meleg víz: van. Erős emberszag, "néhány vendéget rá kell beszélni a rendszeres tusolásra".
Fűtés: gázzal. "Télen is rendben, bár az ágyak értelemszerűen az ablak mellett vannak.
Légkondi: nincs.

Takarítás, takarító: azért nem helyben lakó hajléktalant alkalmaznak, mert rosszak voltak a tapasztalatok. Az érintett bennfentesnek érezve magát kápóként kezdett viselkedni, megkeserítette a többi bentlakó életét.

TV: a műholdas/parabollaantennás tévé fogható adóinak a száma mérsékelt (kivéve szocmunkások vagonját, össze kellene kapcsolni a rendszert).

Hierarchia: az új, alkalmi befekvők a "Vonat" első vagonjaiban (közel a felügyelő szociális munkáshoz), a régi, megbízható káderek a vonat "végén" kapnak ágyat, közel a tévészobához. Lámpaoltás este 11-kor. A régi vendégeknek a saját ágya fölött egy kis saját tárolódoboz van, ahol a legszükségesebbeket tárolhatják (tisztálkodószerek, törülköző). A tárolódoboz nem zárható.

Étkezés: hetente a Kempinski szálloda is küld (maradék?) készételt, egyszer megnézzük :)

Mosás: városi, önigazoló legenda, hogy a hajléktalanok időmilliomosok. A "Vonatba" való lakhatási alkalmassághoz hozzátartózik, hogy tiszta ruhái legyenek, ami a nagy érdeklődésre való tekintettel alkalmanként több órás elfoglaltság egy erre a célra fenntartott mosodában (sorbanállás, mosás, szárítás).

Demokrácia, önrendelkezés: a "lakógyűlés" dönt a "nem idevalók" kidobásáról (akik egy másik hajléktalanszállóra kerülnek. Pletykák szerint egyik szocmunkást is sikerült kiutálni, akit végül áthelyeztek egy másik menedékhelyre.


A közösségi tér jó időben mindig tömve
A könyvtár szegényes, ezúton kérjük meg a kedves hallgatóinkat, hogy hozzák ide megunt könyveiket. Egy részét természetesen privatizálják egyes bentlakók, de tapasztalataink azt mutatják, hogy valóban olvasnak a errefelé. Légyszilégyszi, lehetőleg ne Buharint hozzanak (nagyobb felbontásért kattintson a képre).

Szellemi táplálék, könyvtár Buharinnal
DDR katonavonat emeletes ágyakkal
tusoló
TV szoba
A "Zsilip" és a házicicák, szeretetre szükség van
"Nem mondom, lakájosabbá lehetne tenni, de szerintem nem akarják a kényelmet túlzásba vinni, hogy távozásra és öngondoskodásra ösztökéljenek.Persze, ennek ellenére néhányan évek óta itt laknak"

személyes holmik

Ha esetleg valaki kíváncsi, hogy a legjobb szándékú  hajléktalanellátás is miért csak konzerválja a hajléktalanságot, valamint kiugrási lehetőséget nem ad a rendszerben levő pénz ellenére (mínusz korrupció, lopás). 

Elmeséljük, hogyan néz kis egy átlag napja egy erős fészkontrollos máltai rendszerben élő hajléktalannak (ismét  jelezzük, hogy ez az egyik legkorrektebb szálló):


- a mindig ápolt külsőhöz az kell, hogy szinte minden nap menjen ruhát mostani (várakozás és a szárítás miatt ezek órákba is kerülhetnek) 
- aztán a nappali melegedőben ebéd 
- aztán munkakeresés részvétel a meghirdetett tanfolyásokban, amikből persze nem következik az, hogy állás is lesz 
- ételosztóhely keresése, hogy legyen biztosan vacsi, mert a vagonban elvben nincs kaja adás, és nem is mindig van 
- aztán rohanás lehetőleg 5-re a vagonhoz, hogy biztos legyen hely (az állandósoknak ez megoldott) 
- naéspersze okmányok intézése: erkölcsi bizonyítvány frissítés ((az álláskereséshez - hogy kevesebb térítés legyen - igazolás a szociális munkásoktól)
- rengeteg papírmunka, sorbanállás "a Hallerban", a munkaközvetítőben, a hivatalokban. Korán reggel kell elindulni, hogy fogadjanak, sokszor az utcai hidegben várakozva. Ezt egy átlagpolgár is megkóstolhatja, ha lejár a személyije vagy a jogsija az önkormis illetékhivataloknál, ahol már reggel nyolckor elfogynak az aznapi sorszámok

Bónusz pénzkeresés: vérplazma adás Bécsben, szintén sok-sok órás várakozással és utazással.

A szálló egyik kedvence (Dolfi?)
Kapcsolódó: Kocsis, Kopiás és a hajléktalanok ("Fogy a magyar? Igen, ott döglik meg az orrunk előtt, az utcán, általános részvétlenség közepette.") + Tiltsuk be a nyomort (Kocsis Máté, tüntetés) + Kocsis Máté polgármester kukái + Kocsis, Kopiás és a hajléktalanok + 72 ezer üres lakás Budapesten + Freegan: környezettudatos parazitizmus? + A Vaskapu utcai gettó + Kaszinó, foglaltház a Nyár utcában + A gondozási központ ötletes hajléktalanelhárítója + Olimpia a Normafánál, gyerünk foglaltházni + Fenyő János /Friderikusz kastélya a kiirtott erdő helyén, természetvédelmi övezetben + A Nagy Szerszám Kisgazdapártjának üres székháza + Squat-galéria a Király utcában + ATM-ből hajléktalan melegedőket + Koldulni tilos tábla a Parlamentnél + Tüntetés a hajléktalanság kriminalizálása ellen + Christiania, a társadalmi kisértet + Szabolcs utcai mélynyomor + Operabál 2010 + a Nyugati aluljárója + Jelentsd fel a koldusokat + Időkereskedelem, street-art, bunkózás + a Köki végnapjai + Dzsumbuj + Vincent Mundí fotografiái

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én jártam egy olyan használt ruházati nagykereskedésben, ahol a mennyezetig értek a Máltai Szeretetszolgálat ruhákkal töltött zsákjai

Névtelen írta...

száguld a gyorsnaszád vazze

L.E.P.R.A. írta...

feküdjetek be egy keményebb helyre, ha olyan tökös kalandorok vagytok :)

Névtelen írta...

nézzétek meg az Iványi lelkész úr nyomortanyáit, majd a lovardáját is.

Névtelen írta...

Figyelmetekbe ajálnom a nyomor ezen vámszedőit: http://alapitvany.myrai.hu/ http://www.myrai.hu/jp/ Szociális ellátórendszerünket az ISO 9001 szabványnak megfelelően működtetjük. Április elsejétől az Istentiszteletek időpontja vasárnap 10 óra. Szeretettel várunk a Miklós Kápolnában (Bp. Thököly út 44.)! Új szolgáltatást indítuttunk. Naponta kaphatja Isten üzenetét a Biblia szavaival. Itt kérheti, hogy küldjük Önnek a Szentírás napi üzenetét! Hajléktalanok Átmeneti Szállója 1078 Budapest., Murányi u. 5.