2011. november 9., szerda

R.I.P. Sirály

Sirály a Királyban
2006-2011.


Vége.
A Sirálynak is vége.
Közénk is besétált a való világ, az együttműködés rendszere. És ahova beteszi a lábát, ott minden megváltozik, ott új morál, új rend lesz.
Nehéz szavakat találni.
Megpróbáltunk nem botrányt csinálni, megpróbáltuk elmondani a Városvezetőknek, miben hiszünk, miért dolgoztunk az elmúlt öt évben, mi valósult meg ebből.
Szerettük volna végre rendbe tenni a helyzetünket.
Egy pillanatra úgy tűnt, van kedvük megismerni a rájuk bízott város valóságos életét.
De nem.
Inkább suttyomban kiírtak a tisztázatlan jogi helyzetű ingatlanra egy bérbeadási pályázatot.
Így derült ki, mindegy számukra mi lesz itt: design üzlet, vagy egy jó kis vendéglátó, vagy bármi...
Megtehetik.
Ha mindegy, avval nem tudunk versenyezni, nem vállalkozók vagyunk, hanem szeretnénk valamit hozzátenni a város életéhez.
Lehet, hogy ez az elmúlt öt évben túl jól sikerült.
De most kiderült: mindegy.
Csak az tűnik el, ami létrehozta, csak az, amiért létrejött, csak a lényege.
Jön a mintha. Jön az új. Jön a kamu. Jön a szép jövő.
A Sirálynak vége.

Szalai-Szabó István
ügyvezető

via facebook

a Sirály színházterme a pincében
cím: 1061 Budapest,
Király utca 50
(a Király utca terézvárosi oldala)


Kapcsolódó: előforradalmi berúgás a SirálybanSirály + a szlömösödő Király utca

7 megjegyzés:

... írta...

tetszett volna kevesebbet forradalmárkodni

Névtelen írta...

Igaz-e, hogy lejárt a szerződés?

Ha nem igaz: kiverni a balhét!

De ha igaz: akkor mi ez a rinya?

BB írta...

A Király utca szomorúan pusztul lefelé, üres, kiadhatatlan üzlethelységek mindenfelé. Miért pont a Sirály volt a bögyében Fineszéknek? Önnfentartó kultúrtelep, kocsma, koncertek, színház. Itt legalább egy helyen voltak a város zsidói, nem kóboroltak ellenőrizhetetlenül mindenfelé a városban... És ha már a jog betartásáról van szó: miért nem inkább a Vaskapu kocsmát kapirgálják Illetékesék, amit zsebpénzért bérel az önkormányzattól Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester liblingje, Szabó Gábor?!!!

BB írta...

Jobb, mint otthon
A Szentkirályi utcai Vaskapu jól menő hely: öndefiníciója szerint lovagi étterem, taverna, kínálatát azonban szeszes italok határozzák meg. Inkább itató, mint etető (harapnivaló ajánlat: melegszendvics). Gazdái nem kevesebbre érzik hivatottnak a Vaskaput, mint hogy Budapest legkitűnőbb campuskocsmája legyen. Az üzletpolitikát is az ifjúsághoz írták: "Ha megnézed az itallapunkat vagy a felsorolt szolgáltatások árait, láthatod, hogy mi is tudjuk, mennyi az ösztöndíj." Továbbá: "A Vaskapu vállalt célja, hogy inkább rövidebb, mint hoszszabb idő alatt Budapest legjobb egyetemi kocsmája legyen. A baráti társaság, ami megalapította és kialakította, csupa olyan emberből áll, akik életük meghatározó élményének érzik egyetemista éveiket, és azt a fajta különleges hangulatot, azt a fajta különleges életérzést kívánják a továbbiakban is átélni, és amennyire ezt egy kocsma eszközeivel lehetséges, kisugározni." Menüje egyszerre csábító és szofisztikált. Például "ostromitalok" a 850 forintos sávban: "Vaskapu parittya" - Borsodi + Unikum, "Vaskapu katapult" - Red Bull+Kalinka. Tényleg remek a pozicionálás. Szemben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a jobboldali értelmiségi utánpótlás fellegvára, az ELTE BTK sincs messze a Múzeum körúton, egy sarokra innen a Bródy Sándor utca, másikra a nyüzsgő Mikszáth Kálmán tér. Jó kocsma, jó helyen, jó forgalommal, négy terem 380 négyzetméteren, még pingpongasztal is befér, csocsó, darts és óriásplazmák.
A karakteres megjelenés kevésbé karakteres bérleti díjjal párosul: első, de második látásra is a piacon szerénynek tűnő 112 ezer forint + áfa - havonta (lásd összehasonlításunkat a Mi mennyi? c. keretes anyagunkban). Négyzetméterenként valamivel több, mint 294 forint - nettó. Ha bruttósítjuk, a havi 140 ezer már 360/nm árat kóstál. Ennyit fizet a vendéglátós az önkormányzatnak - lévén a helyiség józsefvárosi polgárok tulajdona. Fenti ostromitalokból havi 132 értékesítése már kiteszi a díjat. Napi négy. A kocsmahelyiség bérleti szerződését október 22-én, 2008-ban írta alá a Kisfalu Józsefvárosi Vagyongazdálkodási (KJV) Kft. - Kovács Ottó vezérigazgató - és az Alnair Kft. képviselője. A szerződés határozott időre, 2011. november 30-ig szól.
A bérlő Alnair Kereskedelmi és Pénzügyi Szolgáltató (AR) Kft. 2003-ban alakult, fő tevékenységként pénzügy-számvitelre, elsősorban iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelemre. Kezdetben domainnevekkel próbált üzletelni, de megérintette az ezoterikus szakirodalom népszerűsítése is. Székhelye 2010-től a Vaskaput befogadó Szentkirályi utca 23., amit telephelyként már a bérleti szerződéskötés után egy hónappal bejegyeztettek.

BB írta...

http://www.fidelio.hu/szinhaz/magazin/ki_gepen_szall_folebe Rövid Sirálytörténet.

2006 szeptembere óta működik a Sirály, a magát "találkozások helyének" nevező kulturális kávézó, kiállításokkal, civil programokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel és az országos fesztiválokon is sikert arató színházi produkciók befogadásával, mely akár egy sikertörténet kezdete is lehetne. Azonban míg négy évvel ezelőtt a bejárat befalazását ígérték, most kiürítésre szólították fel Szalai-Szabó Istvánt, a Városi Színház Nonprofit Kft. (a kulturális programok fenntartójának) ügyvezetőjét. Akkor petícióval tartottak ki, ma egy közösségi portálon gyülekeznek a Sirály-barátok.


Nyitása előtt tíz évig a ház mondhatni romokban hevert: pincéje elpenészesedett, fala dohosan omladozott, holott a belváros szívének egyik főutcájáról van szó. 1993 és 1997 között a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány működtette és tartotta életben az épületet, ám az önkormányzat az együttműködést felmondta. Ezt követte a kerek évtizedig tartó pereskedés a Könyvesház és az önkormányzat között, melyet csak nehezített, hogy az alsó szintet már bérbe adták a Budapesti Városvédő Egyesületnek - holott az alagsor kizárólag a földszintről közelíthető meg, s onnan kapja az áramot, mitöbb az épület vizesblokkja a pincéhez tartozik.

A Sirály 2006-ban kért engedélyt Schiffer János kultúráért felelős főpolgármester-helyettestől, hogy megnyithassák a helyet. A főváros azt ígérte, kulturális célú hasznosításra pályázatot írnak ki, ám a fent említett per miatt a pályázat kiírása elmaradt. A Sirály civiljei mégis kinyitottak, önerőből, önkéntes munkával újították föl az elhanyagolt, romos épületet. A per elhúzódása miatt a tulajdoni viszonyokat nem sikerült tisztázni. A per tavaly lezárult, ezért is érthetetlen, hogy az elmúlt egy évben miért nem került terítékre az ügy.

Négy éve aláírásgyűjtés indult, a kávézó törzsvendégei, valamint a programok hű látogatói kiálltak a Sirály mellett. Így először egy hónap haladékot kaptak a kiköltözésre, majd minden nap remélték a holnapot.

Ma, amikor a befogadó-színházi program sikert sikerre halmoz, napról napra ad otthont teltházas előadásoknak, évről évre részt vesz országos fesztiválokon és zenekaroknak ad lehetőséget megalakulni, ismét bezárás fenyegeti a házat. A Sirály felszólító levelet kapott az épület 2011. május 26-ig történő kiürítésére és átadására.

A teljesség hiányával pár neves alkotó és alkotócsoport, aki teret és lehetőséget kapott a Sirályban:

TÁP Színház, KoMa, Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, Juhász Anikó, Fehér Ferenc, Budai Enikő, Élőkép Társulat, HOPPart, Takátsy Péter, Sebő Ferenc, Laboratorium Animae, Radikális Szabadidő Színház, K.V. Társulat, Bodó Viktor, N Szektor, Földszínház, Kardos Dániel, The Qualitones, Lamm Dávid, Zu Sammen, Specko Jedno, Juhász Gábor...

Annak idején így zárult a petíciós üzenet, mely sajnos ma is éppoly aktuális: "Szeretnénk mindent legjobb tudásunk szerint megtenni, hogy évek múlva, városunkat magukénak érző, azért felelősséget vállaló, s ezért tenni is kész szervezetek, emberek összefogásának mintájaként lehessen a Sirály!-ra hivatkozni."

Névtelen írta...

Szánalmasak vagytok, mint ez a BB is itt fölöttem.

Volt szerződésetek? Nem volt.

Jogszerűen raktak ki benneteket? Jogszerűen.

Akkor pedig jogotok van hallgatni és jogotok van örülni, hogy egyáltalán hat évig szerződés nélkül is működhetett a hely.

Az pedig ócska duma, hogy "de óvónéni a másik is korrupt!" Az nem jogosít fel semmire. Ha a másik hely korrupt, akkor feljelentést kell tenni vagy írassatok cikket a mancsos haverjaitokkal. De ez a nyafogás, amit itt előadtok: szánalmas.

Névtelen írta...

2005 óta nincs szerződésetek. A szoci-libi városvezetés évei alatt valahogy nem jutott eszetekbe nyavalyogni, hogy "jajsegítség, a Sirálynak nincs szerződése, így bármikor kirakhatnak minket". Most pedig hogy megjött a hangotok. :)