2011. november 24., csütörtök

Citromdíj: Vác főtere, a Március 15 tér

"Vác város főterének rekonstrukcióját az átalakítás során létrehozott régészeti műromok látványának a barokk városképre gyakorolt káros hatása miatt a bíráló bizottság citrom díjban részesítette." icomos.hu 

Ezenkívül a tér legfőbb gondja, hogy nem tisztázták, milyen funkciói legyenek: városi rendezvények helye, korzózás, parkosított pihenőtér, reprezentatív barokk főtér, régészeti bemutatóhely-ez mind a váci főtér, és ez egyszerűen szétfeszíti a teret. Ráadásul a teljes forgalommentesítést sem sikerült megoldani, hiszen pár percenként végigpöfögnek rajta a buszok. (taj-kert.blog.hu)

Térdig érő romok akadályversenyre, földalatti kőtár, fölötte szűköcske gyaloghídacska. Elszontyolító, elkúrt.


A közismert mondás úgy tartja, hogy a sárga, az irigység színe. Emellett többek között a citromé is. Erről a sárga déli gyümölcsről több féle díjat is elneveztek. Néhány napja Vác is érintett volt egy Citrom-díj odaítélésénél.


Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága ugyanis ezzel a megtisztelőnek éppenséggel nem nevezhető címmel "jutalmazta" a tavalyi év során megújult váci főteret. Többen úgy vélik: az említett szervezet bíráló bizottságát csak az irigység vezérelte a döntés meghozatalánál, s az sokkal fontosabb, hogy az emberek nap, mint nap elismerik az új főteret pusztán azzal, hogy használják és gyönyörködnek benne. A műemlékvédelmi világnap, azaz április 18-a apropóján megítélt díjat a váci Főtér esetében a részben a barokk főtérre ráerőszakolt "álközépkori" kapu - Bécsi kapu - harmonikus térbe beerőszakolt betonkolosszusnak köszönhető - olvasható a csütörtöki Népszabadságban. A kapu nemcsak rombolja az összképet, hanem hamis is. Ugyanilyennek tartják a bírálók az egykori középkori templom jelzésszerű, de alaprajzában sem hitelesen rekonstruált alapfalait. A citrom-díjasok közé választották az esztergomi Kanonoksort és a kulturális központként működő nyírbátori Báthory-kastélyt is. - Az ICOMOS Egyesület citromdíjával kapcsolatban nem ért meglepetés - nyilatkozta megkeresésünkre dr. Bóth János, Vác város polgármestere, aki - mint fogalmazott - ha elismerést adtak volna, komoly megfontolást igényelt volna annak elfogadása. Ezen egyesület - és különösen egy ismertebb tagja - már korábban is komoly gondokat okozott a váci műemlékek megmentésében - mondta a polgármester. Azt az ortodox egyesületi felfogást képviselte és képviseli jelenleg is az illető, hogy műemlékhez lényegében nem szabad hozzányúlni, és olyan funkciót sem szabad adni, mely ugyan megmentené és fenntartaná, de beavatkozást igényelne. A már említett úr időszaka alatt lényegében minden maradt a műemlékek vonatkozásában változatlan, és pusztulásra voltak ítélve.


Testvérvárosok kútja
Amint azonban a modern műemlékvédelem képviselői jutottak szóhoz, mit ad Isten, megújult a Vörösház, a Kőkapu, a Zsinagóga és a váci Főtér is. Ez biztos, hogy fáj az ortodox műemlékvédőknek, s ahol lehet bosszút állnak - mondta a város első embere.
Én a fenntartható, integrált műemlékvédelem híve vagyok, olyané, mely emberhez méltó környezetet teremt segítve testi-szellemi-lelki épülésünket, amelyet egyszerűen fogalmazva értékelnek az emberek - tette hozzá. Ilyen a váci Főtér is. A lábukkal szavaztak az emberek. Itt vannak, használják, élvezik, tele van fiatalokkal, babákkal, kismamákkal, iskolásokkal és nyugdíjasokkal a tér. A külföldi látogatók is elismeréssel nyilatkoznak erről az alkotásról. Ez az ami számít, nem pedig néhány rosszindulatú, meg nem értett műemlékes fröcsögése - mondta befejezésül dr. Bóth János. (Vác online)

Bécsi kapu, Vác
Vác főtere, a Március 15 tér


A Március 15. tér a város főtere, ami az egymást keresztező fontosabb útvonalak találkozásánál alakult ki, itt jött létre a város kereskedelmi és közigazgatási központja. A tér sajátos, háromszögű alaprajzát a XIII. században - a tatár pusztítást követően - Vácra érkező német telepesek építkezéseinek köszönhetjük. A betelepülők szülőföldjük hagyományainak megfelelő életteret alakítottak ki városrészükben. A tér végleges formáját az 1760-as években nyerte el, amikor közepéről lebontották a fél évezredet átélt, már rossz állapotban lévő Szent Mihály templomot. A XVIII. században épültek a legszebb középületek és polgárházak. A török idők csatározásaiban elpusztult középkori házak alapjait, pincéit felhasználták a barokk építőmesterei. A későbbi átépítések ellenére megőrződött az épületegyüttes egységes hangulata. A hetivásárok, a piac helye is ez a tér maradt a kezdetektől 1951-ig. Jelenlegi formáját a 2006 nyarán befejezett átépítéssel nyerte el. A teljes történelmi belváros műemléki jelentőségű terület. (vac.hu)


Vác, Főtér, Fehérek Temploma

Vác zűrzavaros főtere (kép forrása: táj-kert)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nna! pont ide írom ezt vigyázz m ilyen munkát vállalsz! jobb lersz-e a világ vagy szarabb. a lelkiismeret az vagy te! meg én is. csak én tudom, hogy jobb világot szeretnék nem szarabbat- még ennél is... akármit csinálsz akártkinek, magadnak csinálod! ne kapcsold ki a gázt, ne hazudjál, hogy bejuss a lakásba ! például. ne gyárts fegyvert, ne tölts benzint, semmmit ne csinálj olyat, amihez több mint két másik dolog kell!
akárkit bántasz magadat bántod, te majom! bár úgyis hétmilliárdan vagy! hernyómajom, te rovarforma kis önző beképzelt kis buborék!
Sőt! Pukkadj ki! MOST!

BB írta...

köszönöm a hozzászólást.

BB írta...

Kussolj, te csoffadt szarosvirsli, vagy olyat teszek, hogy hetekig gecit fogsz szarni!