2011. november 1., kedd

Podmaniczky

Ferdinánd híd a lefejezett szoborral
Valószínűleg Budapest legnyomasztóbb helye, szemben a Szív utcával, hátunk mögött a Ferdinánd-híd. Vizeletszag, lepusztult bérházak, külvárosi éj, zajos forgalom, eldobált heroinos tűk, valamint a város egyik legidétlenebbül helyreállított szobra. De a lépcsőn kellemes az ücsörgés és a környező utcákban sok kisboltban lehet hideg sört vásárolni. Szóval kedvenc alkoholdánk.


1847-ig Pest vármegyei aljegyző, 1847-ben részt vett a pozsonyi országgyűlésen. 1848-ban a pesti országgyűlés felsőházának tagja és jegyzője. A szabadságharcban huszárkapitány és osztályparancsnok. Világos után büntetésből közlegényként katonáskodott 1850-ig. Ekkor visszavonult a közéleti szerepléstől, és szépirodalommal valamint evangélikus egyházának ügyeivel foglalkozott. 1867 és 1873 között a bányai evangélikus egyházkerület felügyelője volt, Székács József püspök világi elnöktársa. 1868 -1869-ben a Hazánk című folyóirat szerkesztője. 1873-tól 1905-ig a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként sokat tett Budapest fejlesztéséért. Ekkor készült el a főváros általános rendezési terve, ekkor épültek ki a körutak és a sugárutak, a dunai rakpartok kiépítése, három Duna-híd stb. 1875-85 között a Nemzeti Színház intendánsa. Tízéves működése alatt a színház egyik fénykorát élte. Rendeleteivel hosszú időre biztosította, tevékenységével elősegítette a zökkenőmentes működést, anélkül, hogy a művészeti irányításba beleszólt volna. Első lépésként a műfajokat választotta szét. A népszínműveket és operetteket átadta a Népszínháznak. A szerveződő operaház – amelynek létrehozásában a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökeként is jelentős szerepe volt – majdani együttesének kialakítását is megkezdte. Rendkívül sokat tett mind a Nemzeti Színház, mind az épülő operaház biztonságos működéséért, a korszerű technika megvalósításáért.


Louis Victor Michel MERCIER elkúrt szobra
 Személyét, különösen pályája vége felé, legendák övezték. A várost a legenda szerint szinte sose hagyta el, mert azt hirdette, hogy nyaralni is itt lehet a legjobban. Kezdték „kockás bárónak”, „pepita bárónak” nevezni, sőt, bennfentes szeretettel „Fridmaniczky Poci”-nak. Emléke halála után sem halványult el. 1983-ban teret neveztek el róla, emlékének ápolása egyfajta erjesztője volt a városvédő fordulatnak, a lokálpatriotizmus éledésének. A Budapesti Városvédő Egyesület minden év június 20-án hagyományosan megkoszorúzza a szülőházán található emléktáblát, a belvárosi Ferenczy István utca 12. alatt. 1991 óta Kő Pál szobra is emléket állít Podmaniczky Frigyesnek, a róla elnevezett téren. (wiki)

Kibelezett titánok,
egy lehetséges Cannibal Corpse lemezborító

és akkor gyüjjön egy kis Cannibal Corpse, ha már a hely szelleme megérintett:

Nincsenek megjegyzések: