2011. november 20., vasárnap

Csal a Tesco? Olvashatatlanul apró betűkkel kiírt egységárak (kg, darab)

Az eladási ár, az egységár és a szolgáltatás díjának feltüntetésére vonatkozó jogszabályi kötelezettség jelentősen hozzájárul a fogyasztói tájékoztatás javításához, egyben megkönnyíti az áru-, illetve a szolgáltatásválasztást azáltal, hogy gyors és egyszerű módon lehetővé teszi az árak/díjak értékelését és összehasonlítását. 


 Az egységárat minden esetben abban a mértékegységben kell meghatározni, amelyben az árut értékesítik, így térfogatra árult áruknál literenként vagy - ha ez a termékek árának összehasonlítását megkönnyíti - milliliterenként, illetve köbméterenként, a tömegre árult áruknál kilogrammonként vagy tonnánként, a hosszúságra árult áruknál méterenként, a felületre árult áruknál négyzetméterenként, a kizárólag darabra árult áruknál darabonként kell feltüntetni. Az egységárat – hasonlóan az eladási árhoz - közvetlenül az árun, vagy ha ez értelmetlen az áru mellett kifüggesztett árjegyzéken kell feltüntetni, azonban értelemszerűen kizárólag akkor kell arról a fogyasztókat tájékoztatni, ha nem egyezik meg az áru eladási árával. 


 4/2009. (I. 30.) NFGM–SZMM együttes rendelet a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól

Tesco gazdaságos biciklitároló
Tesco Global Áruházak Zrt
Központ: Budaörs, 2040 Kinizsi út 1-3
41008 számú áruház
1097 Budapest, Koppány út 2-4
(a Soroksári út mellett)
Adóigazgatási szám: 10307078-2-44

Megnéztük a Tescót, mert olyanunk volt és mindenféle olcsóságot összevásároltunk, főként piát.

Felületes Impresszió:

1. Olvashatatlanul apró betűkkel kiírva a egységre (darab, kiló) lebontott szám, szabadon garázdálkodik a Tesco az árakkal.

2. Biciklitároló: csoffadt, zsúfolt, legolcsóbb megoldás, a szabad ég alatt. A fedett autóparkolóban nincsen bringatároló.

3. A babérlevél megkeresése komoly időráfordítás volt, mert három megkérdezett alkalmazott sem tudta megmondani, hogy merre vannak a fűszerek.

A Tescóra még visszatérünk, egyelőre csak egy röpke ármustra erejéig írunk a Tecsóról, itt is a legolcsóbb termékekre figyelve (mi is azokat fogyasztjuk, hehe). A beszállítókkal megfinanszírozott üzlet igen szimpatikus, éljenek a magyar kisvállalkozók.


A legolcsóbb a Tescoból
Ármustra:

Tesco Value vegyes vágott 155 forint (a konzerv savanyú káposzta, vmi német gyártmány háromszor annyiba került, mint a CBA-ban)
TS tojás dobozos 15 db 499 forint

bor, rosé szekció, meglepően jó ár/érték alsópolctól a középkatig:
Mátra Hill Cabernet rosé 795 forint
Soproni kékfrankos rosé 287 forint
Dunamelléki zweigelt-kékfrankos rosé 299  forint

Sertés lapocka 889/kg
Kotányi babérlevél 5g 119 forint
Kemencés, helyben sütött kenyér 1 kg 190  forint
Mlieko UHT tej 1 liter 136  forint
TV margarin tégla 239  forint
Sertészsír 500 g 359  forint (libazsírt miért nem tartanak)

Bögre bögre zsíros bögre / a hasam nincs rég megtöltve Feleségem csinálj egy kis nokedlit Bögre bögre zsíros bögre / addig nem ülsz te a szögre Amíg nem fõzöl nékem egy fazéknyit

Tesco gazdaságos tejföl 12% 175 gram 63  forint
Fehérvári 4T ORS500 169  forint ??? miafasz
Séf napraforgó étolaj 365  forint (legolcsóbb)

Pre/Prem zöldborsó 680/440 gram 199  forint

A TESCO egy nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc. Központja a Nagy-Britanniában fekvő, Cheshunt városában, London közelében található. Világszerte 5381 üzletet üzemeltet. Az elterjedt tévhittel szemben, miszerint a cégnév Tessa Cohennek, az alapító Sir Jack Cohen feleségének nevéből származik (mivel az alapítónak soha nem volt Tessa nevű felesége), a Tesco név T.E. Stockwell tea-szállító partnernek és az alapító Cohen nevének összevonásából származik.

 A TESCO céget 1919-ben Sir Jack Cohen alapította. Apja zsidó vallású, ő pedig a brit légierő pilótája. 21 évesen, 30 fontból kezdett bele a vállalkozásba: élelmiszereket árult a londoni East End-en egy piacon. Kitartó munkával hamarosan bővíteni kezdte az üzletet. A TESCO név először teásdobozokon jelent meg a 20-as években.
(wiki)

Kapcsolódó tescoságok: Tescos Magyar grapefruit + Szegedi Tesco, Betyáros gyorsétterem + Tesco Pesterzsébeten: Il Treno + Tesco Veszprémben: Allegro Cafe és étkezde + Tökdrive a Fogarasi úti Tesco mellett


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kiváncsian várni a teszkós folytatást, tessék mihamarabb publikálni!

Én már két éve feléjük se nézek.

Történt egy szép nyári napon a pénztáros elfelejtett felszámolni egy karton tejet. Érthetô, hiszen hosszú volt a sor, tele volt a kocsim, "hagyja csak benne, majd a végén beütöm"-hát csak lemaradt a szemezgetés végére.

Azonban az éber biztonsági ôr egybôl lecsapott ránk. Rövid szóváltás után tolvaj lett belôlem, hiába mentegetôztem: huszonötezres vásárlásnál csak nem akarok már filléres tejet lopni, föleg nem a családom szeme láttára...

Megúsztam akkor helyben egy megszégyenítéssel és a pénztáros néni szidalmaival.
Nem vagyok haragtartó, részemrôl ennyiben is maradtunk volna.

Pár hét depresszió után már majdnem sikeresen fel is dolgoztam az élményt, mire a következô bevásárláskor szerencsétlenségemre uaz a néni ül a pénztárban.
Lassan halad a sor, közben hangos monológgal szórakoztatja az embereket hogyan van a tolvajoknak pofájuk visszajárni stb stb és mindez több variánsban és szépen kiszínezve.
Ahogy közelebb kerülök: "És nézzék ott is van egy a sorban, az ott igen maga, maga ott kék pólóban!"

Summa summarum panaszt tettem, hátha vezetôi szinten esetleg máshogy gondolnák a dolgot.
Három hónapnyi levelezés után angliából tájékoztattak, a néni ki lett rúgva.

Azóta is terápiára járok, hiszen én egy bocsánatkéréssel beértem volna. Hát így intézi a teszkó a dolgait.

BB írta...

hát igen, ágyúval tescosnénire, hazabaztad a karrierjét szegény frusztrált elmebajos bérrabszolgának :)

Namajd jól lefotózom az Tescogeci árcímkéiket, valszeg Sasszemű vásárlókra számítanak, nem összetévesztendő Sas Józsival. Hajráfradi.

Névtelen írta...

Csak hogy legyen ellen példa is...
3 évig dolgoztam a tescoban, jobb híján. Rengeteg megaláztatás, b**-tás, filléres fizetés, sorolhatnám, de volt munkahelyem.(azóta sincs) Hozzá teszem én már nem a 20-30-as korosztályba tartozom. Létszám stop lévén, kevés kasszás dolgozott az áruházban, így nekünk osztályon dolgozóknak kellett sokszor, sok esetben egész műszak alatt a kasszában dolgozni. Egy kellemes péntek esti órában, amikor ölik egymást az emberek, kasszában kényszerültem ülni, holott a saját osztályomon is én voltam egyedül. (Vezetőség szerint elegendően voltunk)Hozzáteszem az oktatás az kb. 10 perces volt annak idején és minden új dolgot amit bevezettek vagy rájöttem magamtól vagy.... elszúrtam. Mint ahogy ezen a estén történt.
Kígyózó sor, én kapkodtam, hogy szegény emberek hamar tudjanak tovább állni, persze ideges voltam, hogy az osztályon számomra kiadott feladatot hogy a fenében fogom megoldani. Eljött az este 10 óra végre haza indulhattam. ( a feladataim maradtak amiért kellően letoltak, mert az igazgatónőt abszolút nem érdekli, hogy kasszáztam.)
Két nap múlva hívattak a személyzeti irodába. 3 igazgató ült velem szemben mint egy bűnözővel a kihallgató szobában. Kiderült, hogy járt nálam egy titkos vásárló és kapkodásom folytán egy 69 Ft azaz hatvankilenc forintos kojak nyalókát nem ütöttem be, mert nem volt rajta vonalkód.
Ezen komoly ok miatt munkaviszonyom megszűnt. Ha elkezdek telefonálgatni, érdeklődni másik kasszástól, hogy mi a kódja a nyalókának, talán még ma is ott ácsorgunk kód híján. Na csak ennyit a jóindulatról! Soha az életben nem hittem volna hogy ez ekkora bűn!

Névtelen írta...

Jobbérzésû emberek már csak a kisdolgukat elvégezni állnak meg a multinácik falainál, najó fogyasztás mértékétôl függôen oda is lehet hányni néha :D

BB írta...

Hűűű, köszönöm, minden infó érdekel. A trurlesklapanciusz (féreg) gmail.com címen találkozzunk, köszönöm

BB írta...

Tesco Value dobozos tej 1.5% 159 forint (van 149-ért is)

Európa élelmiszeripari legalja:

Kaiser májas 200 g, ízfokozóval ellátott bóvlikaja, rengeteg E betű, 24% sertésmájjal 219 forint

Tesco baromfi virsli, kutyaeledelnek túl sok vegyszerrel, 40% hulladék baromfihús, baromfi bőt, sertés bőrke, szójafehérje, módisított keményítől (acetilezett-dikeményítő-adipát, acetilezett keményítő), sűrítő anyagok (guar gumi, xantán-gumi, feldolgozott euchema moszat, tara magliszt), stabilizátorok (natrium-alginát, difoszfátok, trifoszfátok), dextróz, savanyúságot szabályzók (nátrium-acetát, kalcium-laktát, citromsav, nátrium-citrátok, almasav), antioxidáns (D-eritroaszkorbinsav), aroma, fűszerek, fűszerkivonatok, ízfokozó (nátrium-glutamát), zselésítő anyag (kálcium-klorid), szilárdító anyag (kálcium-szulfát), színezék (kárminsav), tartósítószer (nátrium-nitrit 429 ft/kg

Akciós árú "Country menu" marha-sertés előkészített hús, 30%<zsírtartalom, marha apróhús 34%, sertés apróhús 30%, ivóvíz, marga faggyú; búzarost; sertés fehérje; stabilizátorok: nátrium-acetát, nátrium citrát; antioxidánsok: aszkorbinsav; nátrium aszkorbát; ízfokozó: nátrium glutamát; étkezési só 679 forint/kg

Kaiser debreceni pároskolbász (akciós) sertéshús (85%; víz; fűszerkeverék (fűszerek, emulgeálószer E 450, ízfokozó: E 621, antioxidánsok: E 330, E 316, fűszerkivonatok, színezék: E 120), szójafehérje, étkezési só, fokhagyma, tartósítószer: E 250) 330 g 499 forintért

Használhatatlanul bóvli, torzítós műanyag lencsés , LED-lámpás ócskaság 299 forint

trappista sajt (sajtpultnál, előre darabolva, a legolcsóbb) 1055 forint

"Nagylyukú" fantázianevű zsír sajt 1499/kg

Mangalica csécsi szalonna (tslán ez az egyetlen minőségi élelmiszer) összetevők: mangalica tokaszalonna, fokhagyma, csemege paprika, konyhasó 1999 ft/kg