2009. december 15., kedd

Nagyzugló szocreál lakótelepei


Nagyzuglóban, a néhai Lerchenfeldben expedicióztunk. Oszt láttunk sok-sok szocreál lakótelepet, sok-sok szobrot és domborművet. Tessék velünk kalandozni, rengeteg képünk van. Utunkat a Nagy Lajos király úti lakótelepen, a Pákozdi téren kezdjük, hogy sok-sok kattintás után eljussunk a Kerepesi úti lakótelepen keresztül az Örs vezér térig. Tessék befáradni vetítőtermünkbe (ráadásul leendő lakosoknak célszerű is).

Alantiakat a Zuglóportálról kölcsönöztük, a kopipésztes blogírás nemes hagyományát követve:

A Nagy Lajos király úti (1953-1960, 1215 lakás, tervezők: beépítés: Mester Árpád, épületek: Medvedt Károly, Borostyánkői László, Károlyi Antal. A mozaik díszeket 1955-ben Dely Antal, Jánossy Ferenc, Mészáros Lajos, Rácz András készítette),

a Róna utcai és a Kerepesi úti (1954-1961, 3583 lakás, tervezők: beépítés: Brenner János, Fülep Sándor, épületek: Legány Zoltán, Fülep Sándor, Schmidt Lajos, Nánási Sándor, Tkálics Ferenc, Gerey Gyula. A kapubejáratok domborművei Bolgár Judit, Farsang György, Hajdú Sándor, Huszár Imre, Kárpáti Anna, Konrád Sándor, Kucs Béla, Kühner Ilse, Oláh Sándor, Turcsányi Árpád, Szandai Sándor és Varga Miklós alkotásai).

további budapesti lakótelepek erregyere,

12 megjegyzés:

fekete.daniel írta...

Hejj, de sokat járok erre. Szeretem. Nyugodt környék, sok zöld, szép házak ezek. Csak hát az állapotuk olyan amilyen. Teljes puceva és restaurálás után micsoda lakóhely!

Klapanciusz írta...

jaja, zsír hely lenne a parkocskáival-terecskéivel, domborművekkel és pucér nőkkel, de erősen ráférne egy általános felújítás, kertépítészetileg is. Sok mai "lakóparkot" lenyomna a viszonylag alacsony épületei és a szellőssége miatt. Az Allee környékének csúnyácska modernista épületei is mennyire kivirultak egy szimpla lefestés miatt :)

fekete.daniel írta...

Igen kertek, szobrok, házak kívül-belül felújítva, megújítva! Ezek után egy mai "lakóparkot" szégyenében el is nyelné a föld.

fekete.daniel írta...

Fogalmazásból kettes alá, de érted...

BB írta...

lehet, h holnap körberöhögöm a Marina "lakóparkot", gigantikus lakópiramis, a Havanna egy szellős-tágas kertváros hozzá képest :)

fekete.daniel írta...

A Marina nekem olyan, mintha egy zsúfolt tengerparti szállodasoron lenne az ember. Ott lakni? Ugyan dehogy!

BB írta...

hogyan teccett azt a cuki kis retket a blogja fülébe beleoperálni? nekeeeeeem is keeeeeeeell

fekete.daniel írta...

A kommenteknél lévő avatarra gondolsz? Ha jól emlékszem azért van, mert google mailt (fiókot) használok, azzal lépek be és a beállításoknál meg lehetett adni képet. Asszem...

fekete.daniel írta...

Látom sikerült! :-)

BB írta...

nem, hanem az a kis retekikon, ami megjelenik a böngészőnél a blogod neve mellett (és nem pl.a blogspot uncsi B betűje)

fekete.daniel írta...

Vagy úgy! Annyit kellett tennem, hogy a képet elmentsen .ico formátumba (IrfanView), el kellett nevezni favicon.ico-nak, majd azt a blogom skinjének könyvtárába feltölteni. De mivel neked nem blog.hu-s a motorod, így nem biztos, hogy pont így kell. Szerintem ha rákeresel arra, hogy hogyan tudsz a blogodhoz favicont illeszteni, akkor találsz fórumokat, tippeket stb.

BB írta...

köszönöm, belemászok a forráskódba. Ha a blogom összeomlik, akkor nem sikerált a műtét :) Mán csak azt kell kitalálnom, h mi legyen az ikon .)