2009. december 2., szerda

Aranyborjú az irodaház tetején

Talán önkéntelen a humor, de zsírály.


Eiffel Tér Irodaház és Kulturális Közpark<br />1062 Budapest <br />Eiffel tér 1 Teréz krt Aranyborjú, Eiffel irodaház, Kristály tehén, Nyugati pályaudvar, Teréz körút, Terézváros, VI. kerület
Eiffel Tér Irodaház és Kulturális Közpark<br />1062 Budapest <br />Eiffel tér 1 Teréz krt Aranyborjú, Eiffel irodaház, Kristály tehén, Nyugati pályaudvar, Teréz körút, Terézváros, VI. kerület

Az aranyborjú összetörése a szubjektív, mágikus kapcsolat megsemmisítése e kollektív üdvtörténet jegyében. A parancs teljesen egyértelmű: „Ne csinálj magadnak faragott képet, vagy hasonmást arról, ami fent van az égben, vagy lent a földön, vagy a vizekben a föld alatt. Ne borulj le ilyen képek előtt és ne tiszteld őket” (Kiv 20,4–5).

aranyborjú: Bálvány, amelyet az Ószövetségben Áron →Mózes fivére alkotott meg Mózes távollétében a nép kérésére (Kiv 32). Ékszerekből, tehát a világi hívságok összességéből öntötték, s az oltárra helyezve imádták (→oltár). • A keresztény művészetben mint az Isten elleni vétség példája jelenik meg. Szimbolizálja az emberben minduntalan újjászülető anyagi vágyakozást és annak istenítését, a gazdagságot, az érzéki gyönyört és a hatalomvágyat. (forrás: szimbólumszótár)

Bocsánat: Kristály Tehén

cím: Eiffel Tér Irodaház és Kulturális Közpark
1062 Budapest
Eiffel tér 1 (Teréz krt)

The European Crystal Cow, designed by Manooi, Zoltai Judit and János Héder

5 megjegyzés:

Timi írta...

Szia!
Én már egy ideje kerestem infot erről a tehénről, ez volt az első nyom, amin el lehet indulni... Tudsz róla valami mást is, vagy csak a címet? Ki tette oda, és milyen célból? Sejtéseim vannak, de jó lenne konkrétumokat tudni...

BB írta...

Az Ernst Galéria és a Kohlmarkt Komitee (KOKO) büszkén mutatja be a "The European Crystal Cow" ("Az európai kristálytehén") elnevezésû, magyar-osztrák szervezésben létrejött kiállítást, amelyet a schengeni határmegnyitás révén született új Európa határtalan lehetõségei ihlettek. A kiállítás két hétig tekinthetõ meg a bécsi Kohlmarkt-on.

A Kohlmarkt Komitee felkérésére a budapesti Ernst Galéria kölcsönzi az "Európai kristálytehenet" Bécs belvárosának két hétre. A mûtárgyat 2008. január 7-tõl 19-ig lehet megcsodálni a Julius Meinl kávézójában, 2008. január 21 - április 20. között pedig a "Mûgyûjtés élõ hagyománya" címû kiállításon, a budapesti Iparmûvészeti Múzeumban tekinthetõ meg. Ezt követõen egy New York-i modern mûvészeti múzeum kiállítását gazdagítja majd.

A tehén tervezõi, a magyar mûvész-páros, Héder János és Zoltai Judit (Manooi Design Studio) az új, határok nélküli Európa gondolata által inspirálva arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a különbözõ kultúrák és tapasztalatok együtthatása új impulzusokat és felismeréseket hozhat. A "The European Crystal Cow" tündöklését 13.500 Swarovski-kristály (CRYSTALLIZEDTM - Swarovski Elements) biztosítja. A régi magyar közmondás, mely szerint "Sötétben minden tehén fekete", máris idejétmúlt, hiszen az egyesített Európa minden polgára számára csillogó lehetõségeket kínál.

BB írta...

A "The European Crystal Cow" a két ország és két fõváros mûvészeti és kulturális együttmûködésének hagyományait szimbolizálja, illetve annak új lehetõségeit az immáron megújult Európában - az egyedülálló Svarowski kristályok világhírû osztrák termékként, az ötlet és a kivitelezés pedig a fiatal magyar mûvész-páros alkotásaként. Ehhez hasonló projektek a közelmúltban már számtalanszor lezajlottak, ezzel is elõsegítve a magyar-osztrák kapcsolatok folyamatos megújulását. Ezen projekt az Ernst Galéria és a Kohlmarkt Komitee (KOKO) támogatása és pártolása nélkül nem jöhetett volna létre.

BB írta...

Egy nagy sznobber baromság (lásd. a gyémántokkal kirakott koponyát, mint művészeti alkotást. A "műtárgy" valóban sokat ér, éppen a gyémántok miatt). Ez a tehenészeti sorozat kezd roppant unalmas lenni, már csontig van rágva.

BB írta...

Jelenleg egy fenyőfa van a tehén helyén.