2013. május 24., péntek

Meglepő, de igaz: Önnel kibasznak a kereskedők

joghurt + levegő
csomagolva
Az egységárat ugyebár azért találták fel, hogy az egyszerű fogyasztó össze tudja hasonlítani a 450 milliliteres kefir árát a 350 milliliteressel, mert a csomag köztudomásúlag optikailag tuningolt, sok-sok levegőt csomagolnak a termékhez, hogy Önt jól megtévesszék. Ezen nem kell kiborulni, aki becsületesen, csomagolóanyagpazarlás nélkül csomagolna, az versenyhátrányba kerül. Egy olyan pályán, ahol mindenki csal, a becsületest bizony balfasznak és vesztesnek nevezik.

Szóval! Ezért találták ki a liter vagy kilogrammra (méterre, négyzetméterre, köbméterre) feltüntetett egységárat, hogy Önnek legyen módja összehasonlítani a termékek árát. De Észak-Balkánon egyelőre a lehetséges legapróbb betűmérettel tüntetik fel az egységárakat az árcímkéken, hogy Önnek ne legyen lehetősége a lehető legjobb ár/érték terméket kiválasztani. Ilyenek ezek, a nemzetidegen Tescotól a nemzetiszínű-sumérmagyar CBA-ig. Most tessék felháborodni, esetleg sasszemeket szerelni a fejbe.








Árak, címkézés
Árfeltüntetés

Uniós szabályozás

Alapfogalmak:

eladási ár: a termék egy egységére vagy adott mennyiségére vonatkozó ár, beleértve az áfát és minden egyéb adót

egységár: a termék egy kilogrammjára, egy literére vagy milliliterére, egy méterére, egy négyzetméterére vagy egy köbméterére vonatkozó (a tagállamban használatos mértékegységtől függően) végső ár, mely magába foglalja az áfát és minden egyéb adót
Az árfeltüntetésre vonatkozó közösségi szabályozás alapja a 98/6/EK irányelv, azaz a fogyasztók számára kínált termékek árának feltüntetésével kapcsolatos fogyasztóvédelemről szóló irányelv (Unit Prices Directive).

Az irányelv kötelezi a gyártókat az egységár, valamint az eladási ár feltüntetésére az egyes termékeken, annak érdekében, hogy biztosítsa a fogyasztók széleskörű tájékoztatását, és lehetővé tegye az árak összehasonlítását. Az árnak egyértelműnek, olvashatónak és könnyen észrevehetőnek kell lennie. (euvonal.hu)

Nincsenek megjegyzések: