2010. február 13., szombat

Operabál, ingyé, jöjjön

(frissítés, beszámoló az eseményről itt)

Jöjjön Ön is, teljesen ingyenes az Operabál.
Az Operával szemben rendezendő ellen-Operabál.

Jöjjön irigykedni, pfújolni, höbörögni vagy szimplán a utcai ivászat nevű sportot űzni, mint mi. Közben erőteljes cinikus megjegyzéseket fogunk hallatni, előre szólunk. Tombola is lesz, főnyereményként Kiszel "wtf" Tünde mágikus seggszőrzete izéje szemöldöke hajtincse, amit jótékonysági célra ajánlott fel.


Következzék az Attac:

Rendszerkritika

Így bálozik az alsó 9.990.000

Operabál, DAC,  ATTAC, Opera, Andrássy út,  celebek, hajléktalanokAz Operabálok ellenpontozásaként az ATTAC Magyarország Egyesület más civil szervezetekkel együtt immár öt éve ellen-operabálokat (utcabálokat) szervez a magyar társadalom kirekesztettjei, a hajléktalanok, a munkanélküliek, a végtelenül kizsákmányoltak, a nyugdíjasok, a reményvesztett fiatalok (egyszóval az alullévők) számára. Ezek a rendezvények rendszerkritikát fogalmaznak meg, és sajátos módon mutatnak rá a fennálló rendszer súlyos társadalmi pusztításaira: a szegénység rohamos terjedésére, a magas és egyre növekvő munkanélküliségre, a tömegek fokozódó létbizonytalanságára. Miközben a magyar elit és szervilis csahosai a válság idején is csak önmagukkal törődnek és gondtalanul szórakoznak, aközben a magyar társadalom szociálisan, illetőleg morálisan is fokozatosan leépül, rohamosan pauperizálódik és fasizálódik.

Ellenoperabál - Utcabál 2010. február 13.-án 16 órától 22 óráig az Operaházzal szemben


ELLEN-OPERABÁL 2010

perabál, DAC,  ATTAC, Opera, Andrássy út,  celebek, hajléktalanokA Budapesti Operabált a rendszerváltozás után először 1996. február 17-én rendezték meg. A két világháború közötti burzsoá tradíciókhoz hűen a mai gazdasági, politikai és kulturális elit, a hazai és a külföldi celebek azóta évről évre összejönnek az Operaházban a báli szezon utolsó szombatján. Ebben az évben február 13-án kerül sor a 15. Budapesti Operabálra. Az eseményt a nagypolgárság és a hozzájuk dörgölődző kispolgárság első bálozói nyitják meg, és másnap reggelig áll a giccses bál. Az Operabál szervezői szerint ez a rendezvény „a bálok bálja, a hazai társasági és üzleti élet kiemelkedő eseménye”.

Az Operabálok ellenpontozásaként az ATTAC Magyarország Egyesület más civil szervezetekkel együtt immár öt éve ellen-operabálokat (utcabálokat) szervez a magyar társadalom kirekesztettjei, a hajléktalanok, a munkanélküliek, a végtelenül kizsákmányoltak, a nyugdíjasok, a reményvesztett fiatalok (egyszóval az alullévők) számára. Ezek a rendezvények rendszerkritikát fogalmaznak meg, és sajátos módon mutatnak rá a fennálló rendszer súlyos társadalmi pusztításaira: a szegénység rohamos terjedésére, a magas és egyre növekvő munkanélküliségre, a tömegek fokozódó létbizonytalanságára. Miközben a magyar elit és szervilis csahosai a válság idején is csak önmagukkal törődnek és gondtalanul szórakoznak, aközben a magyar társadalom szociálisan, illetőleg morálisan is fokozatosan leépül, rohamosan pauperizálódik és fasizálódik.

Az Utcabál szervezői az operabáli elit rongyrázásával szemben a mindennapok kultúráját mutatják meg. Az ellenrendezvény célja a közvélemény figyelmének felhívása a fennálló rendszer antagonisztikus ellentmondásaira (a tőke-és munkaviszonyra!) és az ezekből fakadó társadalmi igazságtalanságokra. Az ellen-operabál a mai magyar valóságot – mint cseppben a tenger – mutatja be, és tükröt tart a néptől elidegenedett hatalom számára.

Az Utcabált a szokásos helyen, az Operaházzal szemben a volt Balettintézet előtti térben, a járdán rendezzük meg 2010. február 13-án szombaton délután 4 órától este 10 óráig.

Operabál 2010Előzetes program:

16 órától 18 óráig gépzene – szolgáltatja Paló Dac és Mátrix közben interjúk: a nép hangja

17 órakor melegétel osztás

18- 19,30-ig utcazenészek egy szál gitárral:

Nemes András (Pluto) és

Mouksa (Psychedelic Cowboys)

19,30-20,30 – az Operabálra érkező burzsujok, a giccsparédé kifigurázása, performanszok

20,30-tól 22-ig gépzene – tánc

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Varga Klára: Ellen-Operabál
2010. február 11. 08:48

Szeretem ezt a szót, hogy antagonisztikus, harminc évet is szoktam fiatalodni, ha valahol megpillantom. Gimnáziumi világnézet- órák elevenednek meg a képzeletemben, ifjúság, kitárt iskolaablak, akácillat a levegőben, amilyen csak az alföldi kisvárosokban volt valaha. Meglehet, szigorú aktivistáink szemében ez is léhaság, amiképpen az Operabál is az. Az ellenbálozók ugyanis azt kifogásolják leginkább, hogy míg egyre nagyobb a nyomor az országban, a puccos gazdagok a fényes termekben rázzák a rongyot, drága csemegéket tömnek magukba, s különleges italokat küldenek utánuk. Egyetlen estén az egyszerű dolgozó emberek többhavi bérét bálozzák el fejenként, míg mások odakint éheznek, rongyokban járnak, még fedél sincs a fejük felett. A logika egyszerű, annyira egyszerű, hogy még sántít is. Egyetlen Operabál elmaradása ugyanis minden bizonnyal bevételkiesés lenne az ellen-operabálozók által is támogatandó egyszerű emberek, vagy az azokat foglalkoztatók számára.

(Magyar Nemzet, 2010. február 11.)

Névtelen írta...

A szervezők meghívásos pályázatot írtak ki az operabáli menü elkészítésére és felszolgálására. Bíró Lajos elnökletével zsűri döntötte el, hogy a pályázó cégek közül melyik készítheti el a vacsorát a 15. Budapesti Operabálra. A győztes az Aréna Catering lett, így Segal Viktor séf menüjét szolgálják fel a bálon a vendégeknek - közölte a szervező az MTI-vel.

A páholyban az asztalon olívaolaj és balzsamecet, frissen sült péksütemények, vegyes zöldsaláta várja a vendégeket, akik ízlelhetnek egyebek mellett angol zellert St. Agur sajtkrémmel, libamáj tortácskát Granny Smith almával és füstölt angolnával préselve, valamint angolos szarvasgerincet juharsziruppal karamellizált tökmag krusztában és újragondolt lúdlábtortát.

A vegetáriánusoknak a többi között párolt bébi édesköményshii-take gombával és mediterrán zöldségterrine vörös és zöld házi pestóval készül, de padlizsán chips, gyömbérrel karamellizált rozmaringos karalábé, currys tápióka és mangós polenta is kerül az asztalra. A kávézás előtt különféle sajtokat is csipegethetnek az ínyencek.

Névtelen írta...

A sétálók a Törley pezsgőbárban fogyaszthatnak Gravlax lazacot vodkával, lazacos, kaviáros, angol hátszínes extra szendvicseket, a Zwack caféban bárányhúsgolyókat keleti ízesítéssel, kecskesajtos burgonyás fánkocskát, az aula főlépcsőjénél csirkével és olívával töltött empanadast.

A rendezvényen a Debreczeni Pincészet és Szőlőbirtok, az Andrássy Pincészet, a Ferenczi Pincészet és Szőlőbirtok borait kóstolhatják a vendégek, de koktélok, pezsgő és egyéb italok is színesítik a kínálatot.

BB írta...

Varga Klára egy ostoba bértollnok