2009. február 20., péntek

Vasarely a Szent Lőrinc lakótelepen

panel, Budapest, külváros, lakótelep, lakótelepek, op-art, panel, Pestszentlőrinc, Szent Lőrinc telep, Vasarely, XVIII. kerület
panel, Budapest, külváros, lakótelep, lakótelepek, op-art, panel, Pestszentlőrinc, Szent Lőrinc telep, Vasarely, XVIII. kerület
panel, Budapest, külváros, lakótelep, lakótelepek, op-art, panel, Pestszentlőrinc, Szent Lőrinc telep, Vasarely, XVIII. kerületA Havanna és a Gloriett között fekvő lakótelep. A teljes érdektelenségben (ollé, Hosszúház utca: egy hosszú, négyemeletes panel) sárga, tízemeletes toronyház magasodik, az oldalára festett op-art (Hommage a Victor Vasarely) megtöri a környék unalmát. Geometrikus absztrakcióval a kockaházak lélektelensége ellen.

" A szerves összefüggések viszont már nemcsak leíró (táj), hanem dinamikai értékekkel is telítve lettek, a formák leszakadtak a látott valóság képéről, megszületett egy sajátságos logikájú vizuális műveletrendszer alapja. A Kristály-korszak ezeket a tanulságokat vitte tovább a tiszta absztrakció felé."

Pestszentlőrincen létesült lakótelep az 1960-as években, amelyet eredetileg KISZ-lakótelepnek neveztek. 1992. április 30-án a Fővárosi Közgyűlés ezt a nevet - a kerületi önkormányzat kérésére - Szent Lőrinc-telepre változtatta.

,,Ez az oldalam már megsült, fordíts meg és egyél belőlem!''
View Larger Map

panel, Budapest, külváros, lakótelep, lakótelepek, op-art, panel, Pestszentlőrinc, Szent Lőrinc telep, Vasarely, XVIII. kerületBudapest XVIII. kerülete 1950. január 1-jén alakult két fő részből, Pestszentlőrincből (németül Sanktlorenz) és Pestszentimréből. A kerület állandó lakosainak száma 95 257 fő (2001), népsűrűsége 2467,2 fő/km (2001). A kerület főleg lakófunkciójú peremkerület, nagyrészt laza családiházas beépítéssel, több sűrűn beépített lakóteleppel és néhány ipari létesítménnyel. A kerület területén található a Ferihegyi repülőtér, a főváros nemzetközi repülőtere, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat Központi Előrejelzője és a Központi Légkörfizikai Intézet is. A XVIII. kerület legnagyobb kiterjedése észak-déli és kelet-nyugati irányban egyaránt egyaránt 8-8 km, területe 38,61 négyzetkilométer. (alfonz.hu)

További, már becserkészett lakótelepek:
1. Kispest (XIV)
2. Gloriett (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc),
3. Füredi utcai (XIV),
4. Wekerle (XIX. kerület, Kispest),
5. József Attila (IX. kerület, Ferencváros)
6. Havanna lakótelep (XVII. kerület, Kispest)
7. Gyárdűlő (Kőbánya, X. kerület)
8. Szent István park (XIII. kerület)

Ajánlott irodalom: SZABADSÁG A PAPLAN ALATT
1968 - Szex mint forradalom

Nincsenek megjegyzések: