2009. február 18., szerda

A Szent István Park és szobrai

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZBudapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZ"A Szent István park hősei legendás nagyvadak
Texas zászló, bőrdzseki, de a szívük egy maradt
Hisz róluk szólt a nagy buli, az őrült új divat
Ezt hidd el bátran, kis pubi, egy old díszjampinak" (Hungária)

A Duna melletti Szent István Park Budapest egyik menő közép-felső-polgári lakótelepe, olyan embereket adott a magyarságnak, mint Tom "Hárommilliárd" Lantos, Fekete "Adóscsapda" János, Fenyő Miki és a Hungária, de vásárolt itt lakást az egyik Habsburg csemete is.

Kis Edit

A Szent István parkban lakott Kis Edit./Én meg benne tanyázhattam hetekig./Duzzadt mell és izmos fenék. Kimerít/bármi képzeletet! Éppen egy limerik/versbe illő hasát, hosszú combjait/és a combja közét dicsérné emitt/a költő, rafinált, pajkos tetteit/részletezné, ha volna mersze, amit/persze nem akárhogy díjazott Kis Edit.

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZ"A mai Szent István park és környéke parcellázási, rendezési tervét 1933-ban fogadta el a Fővárosi Közmunkák Tanácsa, ebben az egyes telkeket körülépítő, zárt udvaros beépítésnél korszerűbb, keretes beépítést írtak elő. Az építési előírásokban meghatározták a területen létesülő házak homlokzati rendszerét is, így a Szent István park és környéke 1930-as években épült épületei az akkor már elfogadott modern stílust - még ha kommersz változatát is - képviselik. Legelegánsabb épülettömbje a Dunapark ház (XIII. Pozsonyi út 38-42. Hofstätter Béla és Domány Ferenc, 1935-36). Ebben a luxusbérházban az átlagosnál nagyobb szobaszámú, 4 szoba hallos lakások is épültek, a felső szinteken széles teraszt, illetve tetőkertet alakítottak ki. A házak közös terei is az átlagos színvonal felett álltak, a lépcsőkhöz és liftekhez tágas előcsarnok vezetett, falait ruskicai márvány borította, berendezési tárgyait nemes anyagokból, egyedi terv alapján készítették." (wikipedia)

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZA park a Főváros kezelésében van, a többi lepusztultságához képest meglepő gondossággal karbantartva. Kerítéssel körbekerített, állandó portás-parkőrrel felszerelve, működő (!) szökőkúttal. Az SZDSZ és a Népszava olvasói is nagyon jól érzik magukat errefelé, gyakran tartanak összetartás-bulikat.

A park szobrai a környező modernista lakótelepre az átkosban betelepülő komcsi káderek ízlésvilágát képviselik. A legrégebbi a dülledt szemű mesebeli tojószárnyas mezítlábas Zsákhordó (1948, Borbereki Kovács Zoltán), szocreál munkásábrázolás egy olyan környéken, ahol munkások helyett, khm, a munkások nevében uralkodó apparatcsikok laktak.

Budapest, denkmal, kert, lakótelep, statue, SZDSZ, Szent István park, szobrai, szobrok, XIII. kerület, képek, photos, fotók, Újlipótváros, photo, statues, SZDSZRaoul Wallenberg is képviselteti magát a parkban egy dülledt szemű mesebeli tojószárnyas pucér férfiemberrel, akit egy kígyó agyonverése közben ábrázolt a művész, Pátzay Pál. Az eredeti Debrecenben, a TEVA gyógyszergyár előtt áll. Az 1947-ben felállított és avatás előtt lebontott emlékmű Wallenberg domborművel tuningolt rekonstrukciója Rajk László kezét dicséri (a portrédomborművet Marosits István készítette). 

A Szent István park következő látnivalója dülledt szemű mesebeli tojószárnyas Lukács György szobra 1985-ből (Varga Imre), amikor az elvtársak már nem üldözték a lukácsista tanítványokat. A környéken lakók komfortérzetét a dülledt szemű mesebeli tojószárnyas Szír Csoport - Partizánemlékmű (1970) növeli, egy bizonyos Kovács Ferenc alkotása. A sort a dülledt szemű mesebeli tojószárnyas neves baloldali író, a Népszava Tiszteletbeli Főszerkesztője, Fejtő Ferenc szobra zárja (Kocsis András Sándor alkotása).Ajánlott irodalom: fórum
További lakótelepek:

1. Kispest (XIV)
2. Gloriett (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc),
3. Füredi utcai (XIV),
4. Wekerle (XIX. kerület, Kispest),
5. József Attila (IX. kerület, Ferencváros)
6. Havanna lakótelep (XVII. kerület, Kispest)
7. Gyárdűlő (Kőbánya, X. kerület)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

anyááám, befostam

Névtelen írta...

Úgy tudjuk egyébként, a mostani középkorú férfis hirdetés eredeti szlogenje valahogy úgy szólt volna, hogy "Létezik-e 200 001 szabad demokrata szavazó, aki úgy gondolja, Magyarország 93 000 négyzetkilométer területű?".

Névtelen írta...

Zsidó jáétszótér ez a park

Kate Winslet öt jelölés után végre megnyerte az Oscar-díjat. A tudatos karrierépítést figyelhetjük meg a színésznőnél, aki saját maga játszotta karakterként a Futottak még (Extras) című sorozat egyik epizódjában a filmforgatáson áhítatosan imádkozik a csapóig, majd felállva kiönti a dühét a statisztáknak. Elárulja, csak azért vállalta el A holokausztról szóló filmben az apácaszerepet, mert ha a holokausztról forgat, akkor garantált az Oscar-díj. "Négyszer jelöltek, de egyszer sem kaptam meg. Az egész világ azt kérdezi, miért nem kapott Oscart még Kate Winslet" - mondja a színésznő, aki A felolvasóban egy háborús bűnökkel terhelt volt náci nőt alakít.

Névtelen írta...

Több ezren a rasszizmusellenes tüntetésen

Körülbelül háromezer ember részvételével tartottak tiltakozó megmozdulást a kirekesztés és a gyűlölet ellen szombat délután Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban.

A Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom közös rendezvényének kezdetén Hegedűs D. Géza színművész köszöntötte az ország különböző pontjairól érkezett résztvevőket, köztük több parlamenti politikust és kormánytagot. A romák elleni támadások és a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulások elleni tiltakozás kezdetén óriás kivetítőn videóösszeállítást mutattak be a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosságról, az áldozatok temetéséről.

Iványi Gábor metodista lelkész, a demonstrációt rendező szervezetek alapítója beszédében úgy fogalmazott, Magyarország helyzete már régóta nem belügy, és szégyen lenne, ha az ENSZ kéksisakos békefenntartóit kellene felkérni, védjék meg a faluvégi cigánytelepeket. „Magyarországon nincs közös megegyezés a szélsőjobboldal fizikai és szellemi vandalizmusával szemben” – fogalmazott a megmozdulás főszervezője, hozzátéve, a gazdasági válságot kihasználva újnyilas, holokauszttagadó, a legsötétebb korszakot idéző bandák tartják rettegésben a vidéki cigányságot.

Iványi szerint ma a világ két okból figyel Magyarországra: Overdose, a csodaló tündöklése miatt, illetve amiatt, hogy Magyarországon sorozattámadások történnek a cigányság ellen. Véleménye szerint nagyobb nemzeti gyász törne ránk a versenyló halála esetén, mint amiért a meggyilkolt roma honfitársak vesztesége felett éreztünk. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő félelem és kirekesztés nélküli Magyarországot, igaz vezetőket és méltóságukat megőrizni képes polgárokat követelt.

Bajnai levélben üdvözölt

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke szerint a cigányellenességben nagykoalíció van, a baloldal és a liberális párt egyaránt cserbenhagyta a cigányságot, és minden veszély megvan arra, hogy megismétlődjön Magyarországon a két világháború közötti önpusztító politika. A roma jogvédő szerint sem a bal-, sem a jobboldal nem adott tisztességes választ a romák társadalmi integrációjának kérdéseire, hagyták, hogy a szegénység etnicizálódjon, majd engedték, hogy összekössék a bűnözéssel, így rászabadították az országra a szélsőjobboldalt. Horváth komplex programok indítását követelte.

Az antirasszista tüntetés részvevőihez több művész és közéleti személyiség videóüzenetben szólt, és levélben üdvözölte a kezdeményezést Bajnai Gordon miniszterelnök is. A rendezvényen megjelent Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Hiller István oktatási miniszter, több parlamenti politikus és közéleti személyiség. A megmozdulás előtt a Fidesz XIII. kerületi vezetői sajtótájékoztatót tartottak. Spaller Endre kerületi Fidesz-frakcióvezető szerint aki tenni akar a rasszizmus ellen, annak támogatnia kell a rendőrség megerősítését és a „három csapás” törvény bevezetését.

Teleki László, a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a helyszínen az MTI-nek azt mondta, Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőnek és más ellenzéki politikusnak is meg kellett volna jelennie a demonstráción, ha valóban elutasítják a cigányellenes megnyilvánulásokat.