2011. november 7., hétfő

Vélemény: A Kossuth tér (vissza)rendezése

Kötélhúzás a Parlamentnél
Achtung, lopott szöveg, egyenest a fészbukról. A legfelsőbb isteni miniszterelnöki szerzői engedéllyel lopva.

Ritka látvány:
üres a parlamenterek
bitorolt parkolója
A Kossuth tér és annak az arca
by Rózsa Mihály


on Sunday, November 6, 2011 at 2:03pm 


 Vannak akik amikor azt hallják, hogy egy közterület arculatát a főváros vagy a kormány meg akarja változtatni, azonnal a szívükhöz kapnak és heves tiltakozási vágy tőr rájuk. Én nem tartozom közéjük. Nem gondolom, hogy nem lehet a városban terek arculatát megváltoztatni. Miért ne lehetne már! Csak akkor legyen a változás mögött egy érthető és megmagyarázható koncepció is. Amikor azt hallottam, hogy a Kossuth tér arculatát a kormány meg akarja változtatni, nem gondoltam azonnal, minden tájékozódás nélkül, hogy ez valami borzalom lenne.


Emlékszem, nem rég egy hasonlóval Rogán is elő tudott állni. Ő mélygarázst akart a tér alá építeni, játszóteret az egyik sarokba, közösségi pihenő parkot a másik részre és különböző egyéb közösségi tereket hozott volna ott létre. Nekem az az elképzelés speciel nagyon is tetszett volna. Az egy olyan átalakítás lett volna, ami egyrészt praktikus, más részről pedig nagyon pozitív üzenete lett volna és színesítette volna a városunkat. És kifejezetten sajnáltam, hogy nem valósult meg.


 A mostani átrendezésnél nem az a bajom, hogy elszállítanák a Károlyi vagy a József Attila szobrot. Mert ha egy jó koncepció miatt a helyhiány okán el kell szállítani máshova két szobrot, az még nálam abszolút a belefér kategóriába tartozik, sőt akár a támogathatóba is, ha van mögötte egy olyan koncepció, ami által ezután jobb lesz a tér kihasználhatósága, arculata, stb. Sem a József Attila szobrot, sem a Károlyi szobrot nem tartom olyan értéknek és fontosságúnak a téren, hogy azokhoz ott feltétlenül ragaszkodnék. Egyik sem a Szabadság szobor kategóriája, hogy úgy mondjam. És ezeket sérülés nélkül át lehetne pakolni máshova.


 A problémát nálam az okozza, hogy nincs semmi érdemi koncepciója a kormánynak a tér átalakítására. Mert az nekem nem koncepció, hogy legyen olyan a tér, amilyen a 30-as években volt, mert nem látom be, hogy miért kéne olyannak lennie. Attól, hogy olyan lesz, nem lesz jobb, nem kapunk attól semmi pluszt. A Kossuth tér egy olyan tér, amit át lehetne alakítani hasznosabbra és jobbra. De az leginkább a Rogán féle elképzelés megvalósítása lehetne. Ha nem azt csinálják, akkor teljesen felesleges koncepciótlanul hozzányúlni csak azért, hogy két szobort el lehessen onnan távolítani. Na ez itt a baj, a koncepciótlansága és a kormány részéről már ezerszer megismert erőszakos agresszivitás. Olyanok, mint a mérges kismalacok, akik így szállnak le a bicikliről.


Parlamenti kerítéske
BB: Tudomásom szerint az átkos Kádár időkben bárki leülhetett a Parlament lépcsőjére, ma viszont tilos a megközelítése. Látsz esélyt rá, hogy a parlamenti képviselők leszámoljanak belső félelmeikkel és a nép újra megközelíthesse (neadjisten: akár oldalba húgyozhassa) az Ország Házát?


SzP: Igen, ez engem is régóta zavar. A kordont akkor vonták a parlament köré, amikor a 90-es évek elején csőbombát robbantottak az egyik nyugati kapunál. Humoros a helyzetben, hogy az időközben lezárt ajtó mögött most az LMP-frakció irodája van. A parlament a népképviselet legfőbb szervének, az országgyűlésnek a székhelye, felháborító, hogy a "nép" még csak a közelébe sem mehet. A pesti rakpart lezárásával a dunaparti homlokzat megközelíthetősége adott, a hatalmas parkoló az épület előtt pedig teljesen abszurd, még szerencse, hogy a kordont már elbontották. A képviselők is járhatnak BKV-val vagy biciklivel, ahogy az egész LMP-frakció teszi, a saját parkolóhely még a képviselőknek sem alapjog.2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Magyarország Bírósága 700 ezer forint kártérítésre kötelezte Rózsa Mihályt - akivel egyébként szinte soha semmiben nem értettem egyet -, mert nagyon megbántott egy Tomcat nevű rendkívül érzékeny lelkű pólóárust, aki még soha senkit nem provokált, nem bántott és nem is ütött meg. Mivel Misit ez a büntetés gyakorlatilag tönkreteszi, arra kérek minden jóakaratú embert, hogy csatlakozzon a "700-an 1000-et Rózsa Misiért!" mozgalomhoz. >>> 700-an 1000-et

BB írta...

én pótoltam jobberoknak és balleroknak is (2006, együtt a barikádokon), mikor még a főantifasz (oh, mindenre mentség az antifaszizmus?) Gyurcsány volt hatalmon, szal a szent szólásszabadság érdekében a szadeszos bagázs uccsó (vicces és tisztelet a veszett fejszéseknek:) harcosának is adok 3.50 ejrót http://www.facebook.com/events/339173432809402/343503839043028/?ref=notif&notif_t=plan_mall_activity