2011. április 9., szombat

Programajánló: ingyen elvihető cuccok

YOU ARE FREE
kép forása:  laffy4k (flickr
Vasárnapi elfoglaltság, programajánló: a Nyár utcai ingatlanból nemrég kiebrudalt Kaszinó félfoglaltház vásárt szervez a Klauzál téren. Minden ingyen vagy cserebere, pénz nem cserél gazdát. Környezetbarát ösközösség, vidám hangulat, érdekfeszítő kísérlet. Gazdagok, szegények, előre!

A Kaszinó szeretettel meghív a

Klauzál Téri Tavaszi SzabadBoltba

április 10-én, vasárnap 12 és 4 óra közt,
ahol minden százszázalékosan ingyen lesz.
Ha hoznál valamit a boltba az legyen tiszta,
használható és jó állapotban lévő!

GYERE! HOZD ÉS VIDD!


Gyere, hozd és vidd és legyél részese a közösségnek!


A SzabadBolt elképzelése a szolidaritási gazdaság ideáján alapszik. A bolhapiacoktól eltérően, itt a cserék pénz nélkül történnek és nem kívánnak viszonzonzást. A Szabadbolt nem egy jótékonysági központ, és teljesen nyitott azok számára, akik adni vagy kapni szeretnének valamit. Ez egy olyan hely, ahol mindenki egyenlő az árukhoz való hozzájutás lehetőségében. Ezzel a kezdeményezéssel is a kerület gazdag és szegény lakói közti falakat bontjuk le.


A Szabadbolt egy maximálisan önszerveződő és pártpolitikától független tér és esemény. Bárki maga is létrehozhatja szabadboltját saját szomszédságában. Így képesek lehetünk valódi emberi kapcsolatok építésére és erősebb közösségek formálására, melyek a szolidaritáson és a kölcsönös segítségen alapszanak. Ezeket sem a tömegtermelés, sem a fogyasztói társadalom nem támogatja. Ezért hiszünk abban, hogy meg kell találnunk saját, alternatív útjainkat, hogy hozzájussunk azokra dolgokra, amikre valóban szükségünk van. A Szabadbolt hirdeti, hogy túl sok terméket gyártunk, és azokat alig használva eldobjuk. Számtalan ember azért válik kirekesztetté, mert nem tudja folyamatosan megvásárolni ezeket a termékeket. Nem beszélve arról, hogy tárgyaink eldobálásával a környezetünket tesszük tönkre. Gondoljunk csak bele, a Föld mennyi energiája fordítódik ruhák termelésére, melyeket csupán egy szezonig hordunk.


Kaszinó Csoport


So, come, give, take, and be part of our community!
The idea of Free Shop is based on what we call ‘solidarity economy’. Unlike in stores or flea markets, the ‘transactions’ are made without money, and they do not imply reciprocity. The Free Shop is not a charity centre, and it is completely open to all who wish to give or receive things. It is a place where everyone is equal in rights and opportunities to purchase goods. This is one of the ways in which we are destroying the barriers between the rich and the poor people of the VII-th District.


The Free Shop is a self-organized non political party based event and place. Everyone can create their own free-shop in their neighbourhood. In this way, we are able to build more authentic relationships between people, and establish stronger communities based on solidarity and mutual help. None of these things are encouraged by consumerism and mass production. This is why we believe that we need to find our own alternative ways to get stuff. The Free Shop is based on the idea that we are producing too much stuff that we only use for a short time and then we throw away. There are a lot of people who cannot afford to buy these things, and therefore become marginalized. Also, by throwing these things away, we are degrading the environment. Just think of how many of Earth’s resources are spent on clothes that are thrown away after one season!


Kaszinó Group


cím: Budapest, VII. kerület, Józsefváros, Kiskörúton túl, Nagykörúton innen
facebook: http://www.facebook.com/pages/Kaszin%C3%B3/110863892273352
és térkép:


Nincsenek megjegyzések: