2010. október 18., hétfő

Auchan vs. Magyarország, kapzsiság vs. természet


Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzodott az a mocsaras, lápos terület, amely a Rákosi homokpuszták vizes élőhelyeinek utolsó menedéke volt. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen buja növényzet élt, amely gazdag állatvilágot tartott el. Napjainkra már csak két kis tó menekült meg a környéken folyó élőhely rombolástól.

Borzas fűzike (Epilobium hirsutum)
kép forrása: wiki
A két tavacskát sűrű bokorfűzesek és fűz-nyár ligeterdők övezik. A sötét színű tőzeges talajon nedvességhez kötődő, nagy termetű, lágyszárú növényzet jelenik meg, amit magaskórósnak nevezünk. Az itt kialakuló magaskórós jellegzetes növénye a borzas fűzike, amelynek bíborpiros virágai júliustól szeptemberig nyílnak. A tavakat kísérő vízparti növényzetet főleg a nád és a bodnározó gyékény alkotja, de egyes partrészeken tömeges a védett tőzegpáfrány.

széleslevelű vagy bodnározó gyékény
(Typha latifolia)
forrás: wiki
tőzegpáfrány (Thelypteris palustris)
kép forrása: wiki
A nádszegély gyakori növénye az ebszőlő/csucsor, amely indás szárával felkapaszkodik a fűzfákra, így több más növényfajjal együtt jellegzetes fátyoltársulást alkot.

ebszőlő, csucsor (Solanum dulcamara L.)
kép forrása: wiki

A sekély, 20-40 cm-es vízben kialakuló hínár-növényzetet főleg csillárkamoszat gyepek alkotják. A fonalas zöldmoszat és a forrásmoha sűrűjében gyakori az 5-10 mm-es közönséges vízicsiga, mely héjfedőt visel a lábán, ezért a házába visszahúzodva képes elzárni a ház bejáratát.

csilárkamoszat
(Micrasterias radiata)
forrás: wiki
forrásmoha  (Fontinalis antipyretica)
kép forrása: wiki
A tó vizébe az évek során sok korhadó ág és fatörzs kerül, amelyek a megtelepedéshez kiváló aljzatot biztosítanak az édesvízi szivacsok és a mohaállatok számára. Ezek a helyhezkötött élőlények az ágak vízbemerülő részén alkotnak sárgás, barnás telepeket. Jelenlétük a láp tiszta vízének egyértelmű bizonyítékai.

A tóban főleg naphalak és keszegfélék élnek, de a védett kétéltűeket is több faj képviseli.

A farkos kétéltűek közül a pettyes gőte, míg a békák közül a kecskebéka él a tóban. Tavasszal a tóba petéznek a környéken élő barna-, és zöldvarangyok.

pettyes gőte
(Triturus vulgaris vagy Lissotriton vulgaris)
kép forrása: wiki
kecskebéka (Rana esculenta)
kép forrása: wiki
A hűllők közül a parti növényzetben tovakúszó vízisiklóval és a vízben heverő fatörzseken sütkérező mocsári teknőssel találkozhatunk. A terület madárkülönlegessége a csodálatos színekben pompázó jégmadár.

vízisikló (Natrix natrix)
kép forrása: wiki
mocsári teknős (Emys orbicularis)
kép forrása: wiki
jégmadár (Alcedo atthis)
kép forrása: wiki
A két természetes tavat elhagyva, Dunakeszi irányában újabb tőzegtavakhoz érkezünk. Ezeket egy horgásztársaság kikotortatta, és partjaikat felparcellázta. A partmenti dús növényzet helyén zsúfolt bungaló sor épült, a tavakban pedig tápon nevelt pontyok híznak. Ezek a tavak már elvesztették természeti értékeiket, de talán reménykedhetünk abban, hogy a két kis tőzegtó az aszfaltutak és a horgásztavak szorításában még rejtve maradhat a természetrombolók szeme elől.

beépített partú tavak Dunakeszinél
Auchan, szeretünk
Kép forrása: Kétfarkú Kutya Párt és 8kerblogger
a tervezett bővítés
(kép forrása: National Geografic)

Bojkottáld az Auchan-t! Boycott the Auchan hypermarket! Le a madarastecsóval! Auchan, menj haza! Ta montre avance de cinq minutes.

Kapcsolódó: helyszínelés a lápban, térdig + már tönkretett, beépített tavacskák + Nézegesen Auchan parkolót, szokja a tájat + Most olcsón vásárolhat lápi élővilágot a Auchantől + balhé a facebookon: cenzúráz az Auchan

Ajánlott irodalom: dr. Kriska György részletgazdag cikke + natgeo képgaléria

Nincsenek megjegyzések: