2010. október 20., szerda

Piknik Huszár: kint a gödörből

Kocsma zavaros címmel.

Budapest, Dísz tér, Hussar, I. kerület, kocsma, Köztársasági Elnöki Hivatal, Piknik Huszár, vár, Várnegyed, kocsma, bulihely, drága

A meglehetősen elkúrt Dísz / Szent György téren jártunk. Üres, kopár, hatalmas tér, dögunalom bokáig érő romokkal. Itt az Elnök Palotája, valamint a töketlenség miatt romosodó Főparancsnokság.

Mint már körbecsodálkoztuk, kocsma nyílt a Főparancsnokság mögötti gödörben, értelemszerűen szar kilátással, cserében hangos, de ugyancsak szar zenekarokkal. Elbújva a föld alá, ebben a gödörben már csődbe ment néhány vállalkozás. De örömmel közöljük, h a Huszár fiúk már kint vannak a gödörből, kitelepültek a térre és a gyepre, a szerencsés sörözök akár a köztársasági elnököt is celebspottingolhatják.

Budapest, Dísz tér, Hussar, I. kerület, kocsma, Köztársasági Elnöki Hivatal, Piknik Huszár, vár, Várnegyed, kocsma, bulihely, drágaGyönyörű panoráma, történelmi környezet, felhőtlen kikapcsolódás – ez a Piknik Huszár!
A fű borította terasz látványgrillel, fagylalttal, frissítő italokkal, piknikezési lehetőséggel várja minden kedves Vendégét. A kedves Látogató akár az asztalnál ülve fogyasztja el frissítőjét, akár a fűre terített pléden pihenve, piknik kosárból csemegézgeti el ebédjét, biztos, hogy kellemes kikapcsolódásban lesz része.


SŐT! Ha szabadtéri helyszínt keres rendezvényhez, nálunk megtalálta!
Privát és céges rendezvények, esküvők különleges nyári helyszínét biztosítjuk. (piknikhuszar.hu)


Cím: Piknik Huszár
1010 Budapest,
Dísz tér 17.

(sztem már inkább Szent György tér, ha a Főparancsnokságot vennénk térhatárnak. A háborús pusztításokat túlélte a beosztás, a kocsma tkp. a felerészben utcaszintig lerombolt vezérkari épület pincéjében létesült)

Budapest, Dísz tér, Hussar, I. kerület, kocsma, Köztársasági Elnöki Hivatal, Piknik Huszár, vár, Várnegyed, kocsma, bulihely, drága
Budapest, Dísz tér, Hussar, I. kerület, kocsma, Köztársasági Elnöki Hivatal, Piknik Huszár, vár, Várnegyed, kocsma, bulihely, drága
Budapest, Dísz tér, Hussar, I. kerület, kocsma, Köztársasági Elnöki Hivatal, Piknik Huszár, vár, Várnegyed, kocsma, bulihely, drága

Honlap: www.piknikhuszar.com

Szent György tér a Várban, hol? Sokan talán pontosan nem is tudják, hisz' hosszú évtizedek óta nincs tér jellege, inkább kopár fennsík, amit csupán két messzi szélén, keleten és délen határolnak épületek, s északi fókuszában áll egy közel hatvan éve romos maradvány-ház, a valamikori Honvéd Főparancsnokság, amit a tér felől molinóra hordott huszár-képek takarnak. Az előbbiek pedig: keleten a Várszínház (ma Nemzeti Táncszínház), a mellette álló Karmelita kolostorral (ma irodaház), egy köz szünet után déli irányban a Sándor-palota (ma a Magyar Köztársaság Elnöki palotája, hajdan miniszterelnökségi palota); délről a királyi palota múzeumi szárnya (jelenleg Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum - ez az intézmény rövidesen a Lágymányosi-hídhoz tapadó nagy tömbbe, a Művészetek Palotájába költözik, annak a csepeli HÉV-felé eső végibe). Nyugatról ma a budai hegyek pazar látványa "határolja" a teret, előtte zászló-rudak sora, molinó-képpekkel takart kerítés, elválasztandó a föltúrt ásatásokat. A tér közepén óriási füves térség, jó része parkosítva - legújabban egy föld alá bújtatott presszóval tarkítva -, s néhol régi alapfalak maradványai. (építészfórum)

17. szám
A Dísz tér 17.helyén a 19. század első felében barokk homlokzatú, emeletes kaszárnyaépület állt. Ennek egy részét az evangélikus egyház 1846-ban megvásárolta, és azt Kimnach Lajos tervei alapján templommá építették át. Miután a szomszédos Szent György téren 1890-re teljesen felépült a Honvédelmi Minisztérium palotája, a megmaradt kaszárnyarészt és a templomot egyaránt lebontották, hogy helyet adjanak az új katonai épületnek. Itt épült meg Kallina Mór tervei alapján 1895–1897 között a Honvéd Főparancsnokság tömbje, összeépítve a minisztérium épületével. (Kárpótlásul új evangélikus templomot emeltek a Bécsi kapu téren.)
A Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz stílusú, négyemeletes, nagyméretű kupolával koronázott épülettömbje a világháború idején súlyos károkat szenvedett. A háború után a sérült kupolát és felső emeleteket lebontották, mert az akkori szakmai álláspont szerint a vár együtteséhez nem illő magas, sérült épületeket kétemeletesre vissza kellett bontani. Azóta a helyreállításra, hasznosításra sokféle elképzelés született, pályázatokat írtak ki, de a félig romos épületcsonk több mint 50 éve változatlan állapotban áll. Ez a rom zárja le délről a Dísz tér épületegyüttesét. (wiki)

Nincsenek megjegyzések: