2010. október 8., péntek

A Csendautomata már a Deák-téren

Amikor a csendben minden szó el van feledve,
Az tisztán megjelenik előttünk.

Elvileg egyszemélyes

Csendautomata
Lazítson.

Placc közlemény + így készült a doboz


A Csendautomata egy művészeti és műszaki kísérlet, eddig ugyanis hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2x2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy kis üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából szinte semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy valóban kikapcsolódjanak, és öt percre betelepedjenek. Kukucska Gergely építész és kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő munkáját az Isover támogatta.


A Csendautomatát pénteken helyezték üzembe az alkotók, és az első nap tapasztalatai szerint az emberek kíváncsiak a kísérletre. Sokan ültek be a kapszulába, és általában meglepődtek, amikor a kimondottan zajterhelt Moszkva téren öt percig csak a saját testük zörejeit hallották.


Háttérben egy Fintaság
A D1618 Műhely tagjai elmondták: csupán a véletlen műve, hogy a Csendautomata a vasárnapi kampánycsend alatt is üzemel majd. Amikor az őszi PLACCC Fesztivál időpontját kitűzték a szervezők, még nem lehetett tudni, hogy október 3-án lesz az önkormányzati választás. Az alkotók hangsúlyozták, hogy a Csendautomata garantáltan politikamentes vállalkozás.


A Csendautomata szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között üzemel a Moszkva téren a metró kijáratával szemben, és bárki ingyen kipróbálhatja.

Nagyon apró betűs rész: Megfigyeléseim szerint ketten nyüzsögtek a dobozban, és, khm, sztem kúrtak/basztak/keféltek/szeretkeztek, de alapvetően rendes ember vagyok és nem készítettem el életem legjobb fotósorozatát. Meg aztán fene tudja, milyen erőset tud ütni egy jogosan dühös csávó, akár bokáig letolt gatyában.

Nincsenek megjegyzések: