2010. augusztus 7., szombat

Darázspók (Argiope bruennichi)

Bulvár! Horror!
Németh Sándor behálozott egy újabb balfaszt! Undorító hasonlat!
Elhatárolódunk! Mi szeretjük Német Sanyit! Jó ember és keresztényi szegénységben él!

Szöcsketragédia. Vagy sáska.
Ne ily halált adj Istenem.
A pók emésztő nedveit az áldozatba juttatja, majd az pénztárcáját elfolyósodó belső részeket kiszívja!

Argiope bruennichi, pók, spider,  arachnológus, darázspok, Budapest, Hungary, magyar, Magyarország, makró, kép, fotó, pictures, picture, image, images, for sale, stockphoto, fotó, kép, fotó, eladó, photostock, stockphoto
Argiope bruennichi, pók, spider,  arachnológus, darázspok, Budapest, Hungary, magyar, Magyarország, makró, kép, fotó, pictures, picture, image, images, for sale, stockphoto, fotó, kép, fotó, eladó, photostock, stockphotoA múltkori jól beégettük hatalmas tepsiarcunkat pókügyben, most már szakértők segítségét kértük, óvatos duhajként ti se keverjétek a bort pálesszal.

Argiope bruennichi, pók, spider,  arachnológus, darázspok, Budapest, Hungary, magyar, Magyarország, makró, kép, fotó, pictures, picture, image, images, for sale, stockphoto, fotó, kép, fotó, eladó, photostock, stockphotoTisztelt arachnológusok, maguk az úccsó reményem: milyen pók ez? Fényképezőgépet látva pörgő-rezgő mozgást végez, mint az álkaszáspókok, viszont nem álkaszáspók, annál masszívabb felépítésű. A hálója egyszerű, viszont bolyhos, ami fonálszűrősre engedne következtetni. Mezőn él, éppen egy szöcskének vetett véget. Teljesen tanácstalan vagyok én is meg a környezetem is. Kérem, segítsenek, mert mardos a kíváncsiság)

1. Tisztelt Klapanciusz!

A képeken egy ivaréretlen Argiope bruennichi látható. A bolyhos részt stabilimentumnak hivják, kifejezetten ezen pókok jellegzetességei (plussz Cyclosa). Magyarországon közönséges, gyakori póknak mondható.
(apropok.blogspot.com)

rgiope bruennichi, pók, spider,  arachnológus, darázspok, Budapest, Hungary, magyar, Magyarország, makró, kép, fotó, pictures, picture, image, images, for sale, stockphoto, fotó, kép, fotó, eladó, photostock, stockphoto2. Tisztelt Klapanciusz!

A kepen látható pók az eléggé gyakori (de attól nem kevésbé látványos, érdekes, védendő, stb.) darázspók (Argiope bruennichi). A háló, ha bolyhosnak látszana is, akkor nem úgy, mert a faj nem fonalszűrős, hanem a keresztespókok családjába tartozik (Araneidae), akiknel a fogóspirál a kerek hálóban ragacscseppeket tartalmaz, attól ragadós. A rázás és a sáskaeledel is stimmel. Gratulálok a fotókhoz és a megfigyeléshez!

(MTA Növényvédelmi Kutatóintézet, Samu Ferenc)

innét már könnyű a netről okosnak lenni:

A darázspók (Argiope bruennichi) a keresztespókfélék (Araneidae) családjának egy faja.
Alacsony bokrokon, főleg nedves helyeken él, bár megesik, hogy egy száraz vidékén, akár egy virágoskertben feszíti ki hálóját, hogy az arra repülő rovarokat elkapja.
A hím 0,5 centiméter, a nőstény 1,5 centiméter nagyságú. Potroha hosszúkás, amelyet fekete és sárga harántsávok díszítenek, darázsszerűen.
(fotóinkon egy kifejletlen példány látható, színes csíkok nélkül)
A pókoknál elég ritkán megfigyelhető módon mindig csoportosan él. Rendszerint a pókháló „vezérfonalánál” vagy a háló közepén leselkedik, viszont akkor a hálójában mindig fejjel lefelé csüng. A hálón majdnem egész szélességére kiterjedő Y vagy X alakú fehér beszövés található.


Argiope bruennichi, pók, spider,  arachnológus, darázspok, Budapest, Hungary, magyar, Magyarország, makró, kép, fotó, pictures, picture, image, images, for sale, stockphoto, fotó, kép, fotó, eladó, photostock, stockphotoÉs mivel kedves olvasóinkat úgyis csak a szex érdekli, következzék egy rövidke bemutató a wikiről lopva. A pókoknak sem könnyű, pláné a hímeknek. A kis balfaszokat ugyanis gyakran elfogyasztják a nőstények.

A sperma átadása a nősténynek indirekt úton történik. Ha a hím kész a párzásra, akkor egy tasakot sző, amelybe a spermáját helyezi. Ezek után a tapogatóját belemeríti, és a kapilláris hatásnak köszönhetően szinte felpipettázza azt. A párzás során a hím pók beilleszti a tapogatóját (egyet, vagy mindkettőt) a nőstény ivarnyílásába, az epigynumba. A folyadékot a tapogató szinuszainak változtatásával fecskendezi ki. A nőstény a spermát egy testüregben eltárolja, és csak a tojásrakás idején használja azt fel, amikor is kapcsolatba kerülnek a hím spermájával, és megtermékenyülnek.

Hálás köszönet az apropok.blogspot.com pókászainak, valamint Samu Ferencnek a segítségért. Blogunk továbbra is azonnali belépéssel alkalmaz fauna-flóra szakértöket, buták vagyunk, csak fotózgatunk bele a nagyvilágba.
Ajánló: pókok a wikin

További, velünk élő urbanisták: barna varangy (bufo bufo) + pincebogár a pókhálóban + meztelen csigák + májusi cserebogár + a legnagyobb: szarvasbogár + magyar ganajtúró, a szkarabeusz + lilában minden, a levendula + orbáncfű, csodafű + szúnyoglárvák + Vakond, a kiskertész és ragadozó + éticsiga + makróvilág + galambok (videó) + darazsak (videó) + a Keret patkányának szomorú vége + dolmányos varjú (kukarabló))) + sün videó (élet a halál után) + szitakötő + rakparti patkányok (árvíz, 2005) + kecskék + ufók Jancsónál

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pálinkásat!

Csak annyi apróság, hogy a darázspók nem ücsörög vezérfonál végén, őkelme kissé hivalkodó, szuicid módon éjjel-nappal a háló közepében tartózkodik. A vezérfonalas tett általános jellemzője a legtöbb keresztespóknak, rendszerint a nappali időszakot töltik elbújva levél, rés mögött, lukban, sokszor a hálótól érthetetlenül távol, a vezérfonalat keresztülvezetve annak rezgéseit nagy mértékben csillapító dolgon. Ez a rés-kereszteseknél például annyira sikerül, hogy nappal alig lehet őket valamivel is előcsalogatni, bár az ő menüjükön az éjjeli lepkék szerepelnek inkább. Alkony eljövetelével viszont átköltöznek a háló köldökébe. Koronásoknál érdekes megfigyelés, hogy a kölkök nem vezérfonalaskodnak, hanem amikor már kifejlett egyedek, akkor szoknak át a nappali kényelmesebb léthez, de egyedenként eltérhet ez a viselkedés, van olyan, ami egész nap a háló közepét lakja inkább.