2010. augusztus 28., szombat

Roham a Vas utcában


Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MKKP, KutyapártInni meg celebspottingolni néztünk be, mert az alkoholizmust sznobbersággal súlyosbítva kaptuk istenkétől. A Roham nevű kocsma megfelelőnek tűnt ezen célra, benéztünk szerkesztőségileg.

Úristen, ez a név: Roham. Kocsma, sőt újság. De nem szkínek és nácikók járnak errefelé, ohnem.

Láttunk Bodoky Tamást, a magyar tényfeltáró újságírás fenegyerekét, aki már csak ex-indexszes, faszkorbács, Uj Péter mondjon le, megszabadult problémás, ám tökös újságírójától. Felbukkant egy Barcs Miki is, a magyar bunkópunk és egyben a magyar kortárs zene istencsászára. Oszt erősen konspirált az előbb említettel és lömöpös barátaival. Valami készül a magyar nemzeti retyóban, sztéjontács.

A pia kissé drága az ízlésünk számára, 400 alatt nem lehet sört kapni, de szerencsére találtunk a környéken kisboltot. A kocsma felett levő hosztel színes dekorációját elkészítő brigádot meg rá kellene szabadítani a magyar gangokra, korlátlan mennyiségű festékkel és zölddel ellátva őket. Megszabadítanák a lakókat a depressziótól.

Roham, Budapest,  Galéria, kocsma, Bár, VIII. kerület, Vas utca, irodalmi magazin, újság A Roham Magazin április 17-én új hajtást sarjaszt s egy saját galériával nyit teret a kortárs művészeknek. A létesítmény célja, hogy informális diszkussziót kezdeményezzen művészek és művészeti ágak között. Egy hely, ahol összekapcsolódhat a képzőművészet, a zene és az irodalom. A megnyitón a Roham grafikus csapatán kívül olyan alkotók is bemutatkoznak, akik még közösen nem állítottak ki a Rohammal, viszont szellemiségükben szorosan hozzájuk rendelhetők. A befogadók street arttal, fotóval, videóval, objektekkel és installációkkal szembesülhetnek.

Roham, Budapest,  Galéria, kocsma, Bár, VIII. kerület, Vas utca,  Roham néven kult-kocsmát gründolt az azonos című kortárs művészeti folyóirat szerkesztősége a józsefvárosi Vas utcában, egy hostel földszintjén. A lokált afféle irodalmi képzőművészeti és zenei bázisnak szánják, amelyet szesztartalmú italokkal igyekeznek még élhetőbbé tenni.

A magazin főszerkesztője, Korchma Zsombor érdeklődésünkre elmondta: a kávéház voltaképpen egy élő Rohamhely: egyfelől redakcióként működik, falait a Rohamhoz kapcsolódó alkotók munkái díszítik, másfelől pedig az egész helyet a Roham szellemisége hatja át.

Terveik szerint a kocsmában rendszeresen lesznek irodalmi estek, a galériában kéthetente új kiállítást nyitnak, esténként pedig koncertekkel szórakoztatják a publikumot; a felhozatal a dzsessztől a sufni zenéig terjed.

A Roham magazin 2005-ben indult. Alapítói egy olyan, ízig-vérig XXI. századi irodalmi és művészéti lapot képzeltek el, amely az internet és a televízió konkurense lehet. Arculatát a kortárs grafikus nemzedék kiemelkedő alakjai fémjelzik: Szöllősi Géza, Stark Attila, Baranyai András. A magazin máig megőrizte kísérletező kedvét és jellegét, arculata számról számra változik.


Roham, Budapest,  Galéria, kocsma, Bár, VIII. kerület, Vas utca, hosztel, hostel
Roham, Galéria, kocsma, Bár, VIII. kerület, Vas utca, Budapest
Roham, Galéria, kocsma, Bár, VIII. kerület, Vas utca,


Roham Kávézó és Galéria (amúgy kocsma, pijálda, söröző, ivó, kultkocsma, sznobbertanya, koncerthelyszín, népművelde, galéria, alkeszlerakat)

cím: 1088 Budapest, VIII. kerület, Vas utca 16.
www.roham.hu

Ajánlott irodalom: Roham a Literában


térkép:

2 megjegyzés:

phnb írta...

Erről a leendő budapesti-magyar szótáram egyik elsőként felismert szava jut eszembe

kulturális befogadótér (fn.) = kocsma

:)

BB írta...

jó pinákok is előfordulnak itt