2010. január 25., hétfő

Min. egy éve nem takarítják az utasbeállót

A nagy maszopos dzsuvaseft, avagy az állammal üzletelni jó. Részletek itt, vagy a kommentárokban.

2009 február: Intermédia Kft, beálló, utasváró, dzsuva, IX. kerület, Soroksári út,  Outdoor Kft, dzsuva, blog, korrupció, Budapet, Multimédia

2010 január:

Intermédia Kft, beálló, utasváró, dzsuva, IX. kerület, Soroksári út,  Outdoor Kft, dzsuva, blog, korrupció, Budapest, Multimédia
cím: Budapest, IX. kerület, Ferencváros, Sorokári út 158, az Arzenál áruház mellett

Hoppá, az előző Intermédiás höbörgésünk után gyütt észbe, hogy tkp. itt egy maga labda, tavaly februárban posztoltuk a Soroksári úton levő egyik rozsdás, összefirkált, összetört utasváróját. Nos, mi lehet e széles föld felett szebb dolog a bizonyítéknál: azóta ugyanúgy összetörten, egyéves tegekkel borítottan áll. Illetve elnézést, van változás: új firkák is rákerültek, valamint meggyógyult az egész vállalkozás értelme, az utasváró világító reklámdoboza. Magasról szarnak a szerződéses kötelességeikre, megszoktuk.

//A köztér sokoldalú.
A határok eltűnnek, a kihívás örök.
EPAMEDIA

"A Multireklám pedig a fővárossal szerződött a BKV buszmegállók oldalán látható citylight hirdetések elhelyezésére. A reklámhelyekért a cég nem fizet a se a BKV-nak, se a fővárosnak, csak a buszmegálló beállóját építi meg és tartja karban." (index.hu)

Bónusz a Sorokári út, Timót utca megálló, valamint az Arzenál mellett még egy utasváró (És óvj meg minket a korrupciótól)

Intermédia Kft, beálló, utasváró, dzsuva, IX. kerület, Soroksári út, Multimédia, Outdoor Kft, dzsuva, blog, korrupció, Budapest
Intermédia Kft, beálló, utasváró, dzsuva, IX. kerület, Soroksári út, Multimédia, Outdoor Kft, dzsuva, blog, korrupció, Budapest

2 megjegyzés:

BB írta...

Pert vesztett a BKV, nyilvános a reklámszerződés

2008.09.09. 15:20 - Tenczer Gábor

Pert nyert a BKV ellen egy adatvédelmi szakértő, aki a közlekedési cég és annak reklámhelyeit kizárólagosan értékesítő Peron Reklám Kft. szerződésére volt kíváncsi. A kétszer öt évre szóló, 5 milliárd forintos szerződés egyik módosítását Gellért Kis Gábor, az MSZP egyik médiapolitikusa írta alá a Peron ügyvezető igazgatójaként. A cég vezetéséhez tartozik egy fővárosi szocialista képviselő is.

Jogerősen is megnyerte a BKV ellen indított perét Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő, aki arra volt kíváncsi, hogy mekkora bevétele van a közlekedési cégnek reklámhelyei bérbeadásából, és mekkora hasznot fölöz le a hirdetési felületek kizárólagos értékesítője, a Peron Reklám Kft.

Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő mintegy két éve érdeklődött állampolgárként a BKV-nál arról, hogy milyen reklámszerződést kötött a cég a Peron Reklám Kft-vel. Azt gondolta ugyanis, ahhoz képest, hogy mennyi reklám található a járműveken, peronokon, megállókban és más, a BKV-hoz tartozó felületeken, árulhatnák olcsóbban is a menetjegyeket.

Ügyészségi büntetőeljárás is indult

Kulcsár Zoltán az Indexnek elmondta, hogy másfél évig hiába várt a válaszra, ezért pert indított, majd feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért. Ez alapján az ügyészség büntetőeljárást indított, amely jelenleg is folyik.

BB írta...

Gellért Kis Gábor
A bíróság első fokon helyt adott Kulcsár keresetének, a napokban tartott második fordulón pedig kiderült, hogy a BKV visszavonta a fellebbezést, így az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. A BKV néhány napja el is küldte a szerződést Kulcsárnak, ám több sort kitakartak belőle. Kulcsár Zoltán elmondta, hogy a kitakarást nem tudja elfogadni, ezért folytatja az eljárást.

Az Index birtokába jutott, 1999-ben kötött (Aba Botond vezérigazgató és Dóczy Margit ügyvezető által aláírt) szerződés szerint a Peron Reklám Kft. 5 évre kizárólagos jogot kap a BKV járművein, területén reklámok értékesítésére. A szerződés érdekessége, hogy ezt az időtartamot a Peron egyoldalú nyilatkozatával további 5 évre meghosszabbíthatta, amivel természetesen élt is a cég.

Szocialista kapcsolatok

A szerződés egyik (2000-ben kelt) módosítását Gellért Kis Gábor, az MSZP médiapolitikusa írta alá a Peron ügyvezető igazgatójaként. A Peron Reklám Kft. felügyelő bizottságába tartozik egy fővárosi szocialista politikus, Mitus Zsuzsanna is.

Jean, hova tűnt maga?
2006 januárjában, az önkormányzati választásokat megelőzően a budapesti közterületek mellett a metró peronjain is feltűntek a Budapesti Riport nevű újság Jean-viccekkel operáló plakátjai, amelyek főleg Demszky Gábor főpolgármester kritizálására helyezték a hangsúlyt. Némi politikai értetlenséget követően a plakátok gyorsan eltűntek a metróból, a reklámhelyek "kifehéredtek". Bőhm András, akkori SZDSZ-es frakcióvezető úgy nyilatkozott, hogy a városvezetés részéről nem szóltak le a kínos hirdetések miatt.

A szerződés szerint a BKV fix bérleti díjat (2000-ben 380 millió, 2001-ben 420 millió, 2002-ben 460 millió, 2003-ban 500 millió, 2004-ben 520 millió, 2005-ben 517 millió, 2006-ban 529 millió, 2007-ben pedig 583 millió forintot - áfa nélkül) kap a Peron Kft.-től.

A szerződés előnytelenségét mutatja, hogy a BKV tavaly év elején, Antal Attila vezérigazgatói működésének kezdetekor megpróbált módosítani a szerződés feltételein, ám a Peron Reklám a bebetonozott pozícióknak köszönhetően nem hajlott rá. Egy akkori becslés szerint a BKV megkaphatná a bérleti díj 5-10-szeresét is a reklámhelyekért.

Mennyire reális a bérleti díj?

Az Index több reklámcéget is megkérdezett, hogy mekkorára becslik a reklámhelyek értékét, és a válasz az volt, potenciáljában sokkal nagyobb lehetőség van a BKV reklámhelyeiben, mint amennyi pénzt kap érte. Viszont a legtöbb helyen hozzátették, hogy a fix díj kifizetődőbb, mintha a BKV maga foglalkozna az értékesítéssel, mert így nincs vele gondja, a bevétel pedig biztos.

A 6 és fél millió forint jegyzett tőkéjű Peron Reklám Kft. értékét jelzi, hogy a két nagy hazai reklámcég is tulajdont vásárolt benne: 1999-ben (a BKV-s szerződés évében) az ESMA, később pedig a Multireklám is tulajdonostárssá vált. A cégben kis tulajdoni hányada a BKV-nak is van.

Az Index a BKV-tól megtudta, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások a Peron Kft.-vel a szerződés módosításáról. A reklámcég egyébként jövő év végéig van alkupozícióban, 2009 december 31-én lejár a szerződés. A BKV-nál hozzátették: a Peron Kft nem engedte, hogy nyilvánosságra hozzák a szerződést, a BKV kiadta volna. Elmondták még: Kulcsár Zoltán hamarosan megkapja a szerződés kitakaratlan változatát is.

A fővárosi közműcégekkel jó üzletet kötni
A Peron Reklám Kft. két szakmai tulajdonosának régi a kötődése a fővárosi közműcégekhez. Az ESMA a budapesti lámpaoszlopokon, kandelábereken helyezett el hirdetéseket az Elektromos Művekkel kötött szerződés alapján. A Multireklám pedig a fővárossal szerződött a BKV buszmegállók oldalán látható citylight hirdetések elhelyezésére. A reklámhelyekért a cég nem fizet a se a BKV-nak, se a fővárosnak, csak a buszmegálló beállóját építi meg és tartja karban.

http://index.hu/belfold/budapest/peron4665/