2009. november 10., kedd

Brékingnyúz: válasz a Reklámszövetségtől a köztéri pornó ügyében

Budapest, Duna Plaza, erotika, prostitució, reklám, S&F Bt, XIII. kerület, Újlipótváros, Strausz Ildikó, Strausz NándorEgy morcos 2. levelünket követően végre válaszolt a Reklámetikai Bizottság. Téma: a már bemutatott pornográf plakátok, valamint Sági Szilárd magyarebédes bizniszének vadplakátjai. Íme, a válasz:

Kedves Trurl és Klapanciusz!

Az Önök által küldött észrevételt továbbítottuk az Etikai Bizottság elnökének, amint lesz ezügyben eredmény, azt rögvest jelezni fogjuk Önöknek - ennek 9 napon belüli megtörténte nem reális elvárás, hiszen társadalmi megbízásban végzik a bizottsági tagok a munkájukat a mindennapi munkájuk mellett - és nagyon sok panasz érkezik hozzájuk.

Mindazonáltal elöljáróban elmondanám, hogy a hivatkozott plakát minden valószínűség szerint (kimondani csak a hatóság mondhatja ki, de nem sok kétség fér hozzá) sérti a gazdasági reklámtevékenységről szóló 2008. évi XLVIII. törvény 9.§-át - az ehhez kapcsolódó jogkövetkezmény - azaz betiltás és bírság - kapcsolása azonban szintén hatósági hatáskör, így amennyiben jogi relevanciát kapcsolnának az észrevételhez, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (www.nfh.hu) kell fordulni.

A Magyar Reklámszövetség Reklámetikai Bizottsága a reklámok etikai megítélésével foglalkozik, normasértő esetben a reklámozó önkorlátozó hajlandóságában bízva felhívjuk a normakövetés társadalmi jelentőségére a figyelmét (kérdés, hogy ebben az esetben érdemes-e ennek eredményességében bíznunk). Hivatkozott esetben is ezt tudjuk tenni - mivel a felfokozott elvárással szemben mi egy társadalmi szervezet vagyunk és nem hatóság - amit meg is teszünk, azonban jogi következményt státuszunknál fogva nem tudunk eszközölni.

Ezt azért bocsátottam előre, hogy ne kelljen csalatkozniuk túlzott elvárások táplálása következtében.

Észrevételüket és panaszukat megköszönve,
üdvözlettel:

Markovich Réka


dr. Markovich Réka
főtitkár
Magyar Reklámszövetség

frissítés: megalakult a Reklámmentes Köztér csoport a Fészbúkkon

Nincsenek megjegyzések: