2009. november 24., kedd

Nyugati Balkán Bazár

Tudtátok, hogy valamikor még parkettás váróterem is volt a pályaudvaron? Egy párhuzamos világban, az igénytelenség és közöny általános diadala előtt.

Szóljatok, ha valami nagy zökkenést éreztek. Talán lecsúszásunk végét jelzi, megérkeztünk a gödör aljára.

Berlin tér, Budapest, Marx tér, Nyugati pályaudvar, VI. kerület, Lenin körút, Nyugati tér, Teréz körút, Balkán, Bazár, igénytelenség
Berlin tér, Budapest, Marx tér, Nyugati pályaudvar, VI. kerület, Lenin körút, Nyugati tér, Teréz körút, Balkán, Bazár, igénytelenség

további bodébalkán: "Zöld Pont bevásárlóközpont"

3 megjegyzés:

fekete.daniel írta...

Személy szerint gyűlölöm ez a bazársort (meg ami még mögötte van). Hihetetlen, hogy erre adnak engedélyt.

BB írta...

elloptam a témát a retekblogtól :D

ninive írta...

Sikerült kipaterolni a Nyugati bérlőit

Index
2012. április 13., péntek 12:42
|


Csütörtökön - a rendőrség karhatalmi biztosításával - bírósági végrehajtó ürítette ki a Nyugati pályaudvar műemlék épületében azt a több mint 1000 négyzetméternyi területet, amelyet több vállalkozás jogcím nélkül használt, áll a MÁV pénteki közleményében. Az épület helyzete évek óta rendezetlen volt, a vállalkozásoknak régóta nem volt érvényes bérleti szerződése, és hiába voltak jogerős bírósági ítéletek, azok végrehajtását mostanáig fellebbezésekkel és kifogásokkal hátráltatták.

Most a MÁV újra birtokba vette a területet, közleményük szerint "lehetőség nyílik a rendezett, biztonságos körülmények kialakítására, és a műemléki védettségű épület épségének fokozatos helyreállítására". A MÁV szerint az eddigi jogcím nélküli használat a műemléki épület épségét és eredeti állapotában való fennmaradását is veszélyeztette.

A bíróság még 2006-ban rendelte el – a bérleti jogviszony jogerős megszűnése miatt – a területek kiürítését. Mivel a két korábbi bérlő a jogerős bírósági ítéleteket nem hajtotta végre, a MÁV Zrt. 2007-ben végrehajtási eljárásokat kezdeményezett, de a kiürítést mostanáig megakadályozták a korábbi bérlők.

Korábbi képeink a kérdéses területről
Fotó: Barakonyi Szabolcs
Azon túl, hogy a régen bérbe vett területet jogtalanul használták tovább, a MÁV szerint önkényesen terjeszkedtek is, és az eredetileg bérelt 1121 négyzetméterhez képest 2523 négyzetmétert foglaltak el. A területeket továbbadták albérletbe különböző cégeknek, volt itt szex shop, arab mobilos, éjjel-nappali, kulcsmásoló, több kis üzlet, illetve a volt Bank Dance Hall diszkó, azaz az egykori E-Play, majd Face, ami végül Retropolis néven futott. A MÁV közleménye szerint a régi bérlőknek szerződéseik megszűnése után nem volt jogalapjuk arra, hogy albérletbe adják a területeket. A MÁV Zrt. a további bérbeadáshoz nem járult hozzá, ezért – a MÁV-val szemben elkövetett jogsértés miatt – 2011-ben büntetőfeljelentést tett. A vállalat szerint ráadásul a régi bérlők engedély nélkül átépítetéseket végeztek, és ezek során megrongálták a műemléki védettségű, 124 éves Nyugati pályaudvart.