2009. november 15., vasárnap

Nemzetiszínű parkolásgátlók Kolozsváron

nemzeti színek, street art,  Funar, tricolor, városimázs, piros sárga kék, Cluj, Kolozsvár,  rosu galben albastru, roman, Romania, nacionalizmus, sovinizmus
nemzeti színek, street art,  Funar, tricolor, városimázs, piros sárga kék, Cluj, Kolozsvár,  rosu galben albastru, roman, Romania, nacionalizmus, sovinizmus
A múltat végképp eltörölni: Kolozsvár ősi román város (és csak román). A nemzetiszínre festett parkolásgátlók valószínüleg a sokat lopó, cserében a magyarok ellen uszító néhai polgármester, Funar elvtárs idejéből maradtak itt. Funar elvtárs a kukáktól a padokig mindent nemzetiszínűre festetett, Kolozsvár román jellegét hangsúlyozandó, valamint a helyi (többnyire első-második generációs bevándorló) román lakosság komfortérzetét növelendő. A fotót a régi Zsidókorháztól (ma 3-as számú Belgyógyászati Klinika) nem messze, a Szabó utcában (ma: Strada Croitorilor).

a transindex.ro témába vágó cikke:

Adrian Marian, a kolozsvári rendőrség szóvivője bejelentette, hivatalból kivizsgálást indítottak a helyi polgármesteri hivatal által kihelyezett piros-sárga-kék színű szemeteskukák ügyében. A cselekedet a 75/1994-es törvény értelmében ugyanis akár a nemzeti jelképek meggyalázásának is minősülhet, így hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.



1,1 millióba került egy darab
(fotó: Clujeanul)



A csütörtöki városi tanácsi ülésen Mircea Cretu önkormányzati PUNR-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy határozattervezetet készített annak érdekében, hogy a román nemzeti színeket megbecstelenítő szemétkosarakat leszereljék. Gheorge Funar azt hangoztatta, csupán a "szivárvány legszebb színei" kerültek a műanyag kukákra.


Költséges mulatság

A trikolór-szemetesek egyenként 1,1 millió lejébe kerültek az önkormányzatnak. Az eredetileg egyszínű zöldre festett kukák ára azért ilyen magas, mert speciális festési technológiával viszik fel rájuk a Románia lobogójának színeit. A polgármesteri hivatalnak egyelőre 40 darab szivárványos kukát szállított le a besztercei Senior SRL, de ők további megrendelésekre számítanak.


Piros-sárga-kék-sorozat

Funar megszállottsága miatt az épületekre kifüggesztett nemzetiszínű zászlók mellett Kolozsváron az évek során egyre több minden vált piros-sárga-kékké. A játszóterek mászókái és libikókái, a parki padok, zászlórudak, az útjelzők, az úttest fölöttii világító égőfüzérek, és egy belvárosi utcában maguk az utcakövek. A kolozsvári iskolák és óvodák gyermekei egy ideje piros-sárga-kék focilabdákat rugdoshatnak a tornaórákon, a találékony polgármester és a helyi költségvetés 165 millió lejének köszönhetően. Sőt, tavaly húsvétkor a háromszínű egyházi gyertyák készítését is tervbe vette a polgármester, de ezt az ortodox egyház -- gyertyagyártási monopóliumára hivatkozva -- megvétózta.

A hab a tortán a szemeteskukák felszerelése volt, de ezúttal Funar egyértelműen túl messzire ment. Volt pártja, a PUNR bejelentette, hogy a nemzeti jelképek meggyalázásért bepereli a polgármestert. Funar ugyanakkor elfelejtett egyeztetni saját pártásaival is: a kolozsvári Clujeanul hetilapnak sikerült még az omniózus terv nyilvánosságra hozatala előtt megkérdezni a Nagy-Romániai Párt néhány szenátorát és képviselőjét, hogy mi a véleményük egy ilyen kezdeményezésről.

A lap munkatársa úgy tette tette fel a kérdést, minthaa a nemzetiszínű kukák ötlete az RMDSZ-től származna. A PRM-tagok így sétáltak be a csapdába:

Viorel Dumitrescu, kolozsvári PRM-szenátor, Corneliu Vadim Tudor éss a párt ügyvédje: "A bűnösöket felelőségre kell vonni! Feljelentést fogok tenni a kezdeményezők ellen."
Valentin Dinescu, temesvári PRM szenátor: "Ez Erdély lakossága ellen intézett kihívás."
Daniela Buruiana Aprodu, galaci PRM-képvielő, a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság alelnöke: "Közönséges provokáció! Az alkotmány és Románia iránti tisztelet teljes hiánya. Remélem, hogy Gheorghe Funar összegyűjti ezekben a szemetesládákban az összes hazaáruló RMDSZ-est és megszabadul tőlük!

Gheorghe Pribeanu, temesvári PRM-képviselő: "A leghatározottabban elítélem a hasonló meggondolatlan gesztusokat, a román nép elleni sértést! A nemzeti jelkép szemetesládákra festése a román nemzet semmibevevése!"
Anghel Stanciu, Iasi-i PRM-képviselő: "Be fogok nyújtani a minisztériumhoz egy interpellációt. Ez a nemzeti jelképek elleni támadásnak minősíthető gesztus."
Corneliu Vadim Tudort csak másnap sikerült megkérdezni, így ő már csak annyit közölt a lap munkatársával, hogy "nem adok nyilatkozatot minden hülyeséggel kapcsolatban, ne zaklassanak fölöslegesen!".

Kapcsolódó posztunk a Kolozsvár blogról:

Lelkes magyarellenes uszítás: Baba Novac szobra Kolozsváron

1 megjegyzés:

Demszky for Tököl! írta...

Ez nem Budapest? Piros-sárga-kék Budapest zászlajának a színei.