2009. november 29., vasárnap

Casa Ardeleana: az erdélyi román étterem Kolozsváron

Chiar si pentru cateva ceasuri, o sedere la Casa Ardeleana, intr-o atmosfera imblanzita de lemn, lut si piatra, in mirosuri de pui prajit la cuptor si ciorbe facute ca la mama acasa, are darul de a face dintr-un vizitator grabit un om care isi regaseste zestrea si radacinile. Vorba buna, servirea de calitate, apropierea de elementele satului transilvanean, mincarea traditionala a zonei, bauturile de calitate, sint tot atitea argumente pentru a deveni clienti fideli ai restaurantului.
Tradicionális román étterem egy belvárosi üzletház pincéjében

Make haste to the traditional Romanian restaurant Casa Ardeleana, situatedrather contrastingly in the bowels of the Sora Shopping Centre on “21 Decembrie 1989” Avenue. The décor itself is rustic, with wooden panelled walls, decorativebaskets and china, and earthenware cups; the waiters are dressed in traditionalclothing. This, in many other countries, could seem like a tacky gimmick, but the foodmore than compensates (plus they offer free a shot of palinka, traditional fruit brandy, on arrival to sweeten you up). For those willing to whole-heartedly embracetraditional cuisine, have a soup then a main meal; sarmale is the best option for the latter (made from finely pressed cabbage leaves wrapped around meat, onions andspices, served with polenta and ham – it is excellent). However, Brasov Visitor understands that such delicacies are an acquired taste, so available for those of apickier disposition are schnitzel and fried potatoes (chicken and chips a la Romania).Ignore your stomach when it tells you it’s in pain; wait half an hour after your maincourse and have dessert. The waiters give excellent advice."A fával, kővel és agyaggal szelídített belső, a kemencében sült csirke és a mama főztjére emlékeztető csorba ajándékozza a helynek azt a varázserőt, hogy egy hajszolt ember akár néhány óra ittartozkodás után megtalálja örökségét és gyökereit.
Barátságos és minőségi kiszolgálás, az erdélyi falu elemeinek közelsége, helyi tradicionális ételek, minőségi italok - ezek mind olyan érvek, melyek visszatérővé teszik a vendégeket." (honlapukról)


1. Elsősorban a helyválasztás a gáz, az egész éttermet belengi a plázákban megszokott gyökértelenség, a lakberendezők mesterkéltsége. Ezen az sem segít, hogy román népi viseletbe öltöztették a felszolgáló személyzetet. A beígért hamisítatlan, ősi román életérzés inkább Disneyland, a hodály egyik sarkában berendezett párnás-dunyhás "tisztaszoba" dacára.

2. Erdélyi éteremként hirdeti magát, de multikulti helyett valójában egy délibábos román étteremről van szó. Erdély magyar, szász, zsidó (neadjisten cigány) lakossága nem fért be az összképbe.

A kellemetlenkedés után térjünk rá, hogy mégis miért fordultunk itt elő többször is.

1. Jó a konyha. A Ceausescu-korszak éhezős korszaka után a hüvelykujjnyi "miccs"-ek (csevapcsicsa, darált húsból készült fűszeres húsrúdak) mára arasznyira nőttek, az idősebb korosztály legyen óvatos mennyiség megrendelésével. Mindenképpen érdemes kipróbálni a többi kaját is, mint már említettük, a konyha a hely erőssége. Látványkonyha, korrekt kiszolgálás, korrekt árak. A pletykák szerint az étterem egyik tulaja évekig a tengerjáró vendéglátásban dolgozott, érződik az étterem minden részletében az odafigyelés. Arról nem tehet, hogy a kolozsvári belvárosban kevés az autentikus román parasztház, ahol berendezhette volna az éttermét.

2. A lehetőségekhez képest odafigyeltek a berendezésre, amerikai haverjainknak tetszeni fog. Többet nehezen lehet kihozni egy ablaktalan pincéből.

2. Bár csak román népzene hallható (szerencsére a tradicionálisra, nem lagzilajcsisra kell gondolni), az étlapon már magyar ételek is előfordulnak. Magyar helyesírással, ékezetekkel, ahogy kell, időnként mókásan keverve a román nyelvvel. Alant néhány gyöngyszem:

cím/adresa: Restaurantul Casa Ardeleana A Sora üzletház pincéjében (Sora Shopping Center) B-dul. 21 Decembrie 1989, Nr. 5 (Néhai Lenin, mégnéhaibb Magyar út 400105 Cluj Tel: +40 264 439 451 Fax: +40 264 450 622 Tulajdonosok: Marcel Farcaş şi Gabriel Roman
supa gulyás = gulyásleves

étterem, Casa Ardeleana, Cluj, Erdély, etetés, ital, Kolozsvár, restaurant, Romania, étel
vargabéles = vargabéles

étterem, Casa Ardeleana, Cluj, Erdély, etetés, ital, Kolozsvár, restaurant, Romania, étel
gombóc cu prune = szilvásgombóc

gulyásul bucatarului = a szakács gulyása

étterem, Casa Ardeleana, Cluj, Erdély, etetés, ital, Kolozsvár, restaurant, Romania, étel
martas de ciuperci = gombamártás

És az olyan helyi mutációt, mint a "papricas cu pui si mamaliga"-t még ki sem próbáltuk (csirkepaprikás puliszkával). A zakuszkát is melegen ajánljuk, vegák is fogyaszthatják.

"Palinka" van, a kló meg számkódos. "Egyél, amennyit tudsz" zabapartik 20 lejért, dagadni vágyó magyaroknak erősen ajánljuk. Üvegfallal van elválasztva a dohányos-nemdohányos részleg, amit a passzív dohányosok bizonyára értékelnek. A bútorok autentikusan kopottak, a tulajdonosok igazi falusi felszerelést vásároltak. Magyarok számára van korondi cserép is, vegetáriánusok számára meg vega menü.

A román gyökerek mellett egy kis modern Amerika, a fiatalabb korosztálynak:

A helyileg terjesztett legendárium szerint az Amerikában kalandozó "Bunu" nemcsak Mary Joe-t, de az amerikai tehenészek kedvelt kajáit is hazuaimportálta, útközben lávaköveket gyűjtve :D

Esténként élő zene, egyszer ki lehet próbálni egy kellemes román helyet is. Kiváló ár/érték, mindenkinek ajánljuk, poftö bunö, jó étvágyat.

cím/adresa: Restaurantul Casa Ardeleana
A Sora üzletház pincéjében
(Sora Shopping Center)
B-dul. 21 Decembrie 1989, Nr. 5
(Néhai Lenin, mégnéhaibb Magyar út)
400105 Cluj
Tel: +40 264 439 451
Fax: +40 264 450 622
Tulajdonosok: Marcel Farcaş şi Gabriel Roman
Honlap: www.casaardeleana.com, román és angol nyelven

"O fost bunu'n America si ni ce o gasit!"
(Amerikában járt a nagypapi és ni, mit talált)


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kloysenburg