2013. július 17., szerda

Napi faszság: A kuruc.info hírportált törölték a Facebook oldaláról

Szolgálati közlemény:

Utáljuk a nácikat, de a szólásszabadság korlátozását még inkább. Úgyhogy vissza a kúrinfót a fészbúkra, mert még a jó szándék sem mentség a szólásszabadság korlátozására. Fáj vagy nem fáj, de a nácik is részei társadalmunknak, részei a csoffadt demokráciánknak, úgyhogy nekik is joguk van terjeszteni az igét, mégha az a gyűlölet igéje. Az MSZP a "románok" ellen, a Fidesz a hajléktalanok ellen: hagyjuk meg a jobbikosoknak is a játszóteret, elvégre az egész beteg társadalmunk és politikai felépítményünk a gyűlöletre épül. Védjük meg a demokráciát, védjük a demokratikus alapjogokat, védjük meg a nácikók szólásszabadságát, még ha ők (is) éppen ezen demokratikus alapjogok korlátozásán ügyködnek. Demokratikus szemszögből az ATV és a kúrinfó egykutya, egy demokráciában mindenkinek joga van az ugatáshoz. Egyszerűbben kifejezve: a második világháború után a kommerek is a fasisztaveszélyre hivatkozva szüntették meg a szólásszabadságot, mint tudjuk. Meg az összes parlamenti pártot. Meg a demokráciát. A hitleri meg a sztálini rendszer hasonlóságaira most nem térnék ki: egyik komcsizott, másik fasisztázott, oszt annyi volt a demokráciának.

És aki a nácik fészbukkos kirúgatását ünnepli, az egy korlátolt, antidemokratikus hülye.

Ennyi.

A 70.000 követővel rendelkező weboldalt az után takarították el a Facebookról, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Mazsihisz és több más zsidó szervezet által életre hívott Tett és védelem Alapítvány, valamint az amerikai Anti-Defamation League – Rágalmazásellenes Liga (ADL) hetekkel ezelőtt közös beadvánnyal fordult a közösségi oldalhoz, melyben több tucat, egyértelműen uszító és gyűlöletkeltő bejegyzésre hívták fel a figyelmet

Mellesleg a kuruc.info címoldalán semmilyen hír a facebookos kiebrudalásról, érthetetlenül kussolnak, semmi zukkenbergezés, semmi zsidózás, semmi zsidó világuralmizás.... Érthetetlen:


Talán ez is sérti a Facebook alapelveit, a románozásairól nem is beszélve



kapcsolódó: komplett szerkesztőségünk a Melegfelvonuláson + komplett szerkesztőségünk az árvízi gáton + komplett szerkesztőségünk cigányellenes, uszító falfirkákat cenzuráz egy vödör festékkel + Hogyan lettem zsidó

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tök igazatok van. Sőt! Az elmebetegek és a tömeggyilkosok is részei a társadalomnak. Engedjétek őket szabadon, mert a személyiségi jogaikban sérülnek, ha nem pusztíthatják kedvükre embertársaikat.

Névtelen írta...

buzi nácik vagytok, ez van

BB írta...

Kedves Névtelen, feltételezem, hogy te határozod meg halálpontosan, kik azok az elmebetegek és tömeggyilkosok. A második világháború után a kommerek is a fasisztaveszélyre hivatkozva szüntették meg a szólásszabadságot, mint tudjuk... meg az összes parlamenti pártot... meg a demokráciát.

Névtelen írta...

a kuruc info fasiszta, le kell loni oket

BB írta...

Gabriella Horváth Az ATV nem antidemokratikus, nem rasszista és nem antiszemita, ha te ezt a különbséget nem látod az nagyon szomorú dolog. Nem gyülölködik, hanem tényeket közöl.
7 minutes ago · Edited · Like · 3

Bela Horvath Kedves Gabriella Horváth, demokratikus szemszögből az ATV és a kúrinfó egykutya, egy demokráciában mindenkinek joga van az ugatáshoz. Egyszerűbben kifejezve: a második világháború után a kommerek is a fasisztaveszélyre hivatkozva szüntették meg a szólásszabadságot, mint tudjuk... meg az összes parlamenti pártot... meg a demokráciát.
5 minutes ago · Like

Gabriella Horváth Nem , a szabadsága bárkinek addig tarthat amíg a másik embert nem sérti, bántja. Az ilyent sehol a demokratikus világban nem engednék működni. Az ATV-t ne hozd egy szintre a kurucinfóval mert egyszerűen az hazugság..
3 minutes ago · Like · 2

Bela Horvath Egy demokratikus államrendben nincs helye a mérlegelésnek: ugyanúgy megilleti a szólásszabadság a nácikat, mint egy vallási közösséget/szektát, még ha szerény véleményem szerint a Hit Gyülekezetének vezére is időnként igen kemény rasszista kijelentésekre ragadtatta magát az arabokkal szemben. De Németh Sándornak is joga van kimondania a lelkét pusztító gyűlöletet

Névtelen írta...

http://index.hu/bloghu/republikon/2013/07/18/betiltsuk-e_a_kurucinfot

A kuruc.info Facebook-oldalának betiltása kifejezetten káros: az ugyanis amúgy kétség kívül rasszista, gyűlöletkeltő honlap nyilvános, adott esetben vitaképes részét jelenítette meg. Egy felületet, ahol a kuruc.info olvasói sok esetben arccal, névvel, munkahellyel megjelenő támogatók és hozzászólóként jelentek meg: nem pedig arctalan, megbecsülhetetlen tömegként. A kuruc.info FB-csoportja volt az internet adta lehetőség arra, hogy a nekünk nem tetsző állásponttal szemben névvel vagy név nélkül, de ellenvéleményt fogalmazzunk meg, formáljuk a másik fél gondolkodását. A csoport megszüntetése ezt a lehetőséget vette el, nehezítette meg: vita helyett erőből, felülről törölte el a nem tetsző véleményt.


A kuruc.info betiltása, mely kormánytól függetlenül minden évben előkerült az elmúlt 6-7 évben, még sosem járt sikerrel. Az amerikai szerverről működő honlap egy-két alkalommal egy-két napig elérhetetlenné vált ugyan, de a tartós lekapcsolására tett kísérletek mindig megbuktak. Minden ilyen alkalommal éles vita alakult ki, hogy helyes-e központi akarattal betiltani egy ilyen honlapot, mely egyértelműen szélsőséges, kirekesztő, gyűlöletkeltő és több esetben jogsértő tartalmat jelentetett meg. Minthogy amerikai szerverről működik, a kuruc.info-t csak az ottani törvények szerint lehet felelősségre vonni. Amerika azonban a szólásszabadságon kiemelten védő országok mintapéldája, így minden, a honlap tartalmáról szóló vita Magyarországon tulajdonképpen egy következmények nélküli – de ettől függetlenül hasznos – gondolkodás arról, hogy mit kezdjünk egy ilyen oldallal.




Az egész történet azonban tegnap új fejezettel gyarapodott: a honlap helyett annak Facebook-oldalát vették célba az ellenzők, sikeresen. A kuruc.info FB-oldala, melynek a törlés pillanatában több, mint 70 000 tagja volt, tegnap hajnalban eltűnt. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ha kuruc.info maga érintetlen és működik tovább, mi értelme volt megszűntetni egy közösségi oldalon lévő kihelyezett részét. Azt a látható és valamilyen szinten alakítható-formálható részét ennek a közösségnek, amelytől sokan – jogosan – félnek. A Facebookkal összekötött honlap ugyanis nem csak azzal járt, hogy láthatóvá vált, milyen sok ember olvassa a kuruc.info-t, de sokuknak arca is lett. Bár minden bizonnyal a hozzászólók egy része csak erre a célra létrehozott profillal írta homofób vagy épp rasszista hozzászólásait, aki figyelmesen végignézte egy-egy poszt like-olóit, láthatta, hogy középiskolás tanárok, vegyesbolti eladók, autószerelők névvel, arccal vállalták véleményüket. A kuruc.info FB-oldala láthatóvá tette, kik a kuruc.info olvasói, megmutatta, mit gondolnak ezek az emberek azokról a témákról, amiket az oldal feldolgozott. Fontos tudni, hogy a Facebook előtt a kuruc.info-n nem volt lehetőség hozzászólni a cikkekhez - csak egyéni leveleket közölt néha a szerkesztőség. A korlátlan, ellenőrzés nélküli kommentelés lehetőségét a Facebook teremtette meg.


Névtelen írta...

A hozzászólás igazi ereje pedig a különvélemény megfogalmazásában rejlik. Az internetes gyűlöletbeszéd szakirodalma már igen korán felismerte, hogy ezeket a honlapokat nem lehet betiltani: az internet jellegéből adódik, hogy órákon-napokon belül újra él a tartalom. Az is az internet számlájára írható, hogy radikális, erősen kisebbségi vélemények anonim módon kerülnek egymáshoz közel, erősödnek meg – mint ahogy a Jobbik megerősödésében is kétség kívül jelentős szerepe volt a kuruc.info-nak. A helyzet megoldása viszont, amit szintén az internetnek köszönhető, hogy a különvélemény megfogalmazása is történhet anonim módon, illetve egymást folyamatosan megerősítve. Nem kell élőben konfrontálódnia, nem kell személyesen találkoznia ezekkel az emberekkel: az internet segítségével akárcsak a másik fél – névvel vagy név nélkül – egy virtuális térben tudja elmondani, hogyan érez, mit gondol másképp ugyanarról a témáról. Ezen a platformon vita alakulhat ki, kétségek ébredhetnek, egy ilyen helyzetben megjeleníthető egy más nézőpont – végső soron pedig a meggyőzés itt kezdődik.


Ha valaki beleolvasott a kuruc.info cikkei alatti Facebook-kommentekbe, akkor tudja, hogy ez egy létező forgatókönyv: ha nem is sokan, de egyre többen olvassák azért a kuruc.info híreit, hogy aztán különvéleményt fogalmazzanak meg. Előfordult már, hogy egy-egy cikk után antirasszista hozzászólások árasztották el a falat és olyan esetre is emlékszem, mikor egy iskolai ünnepség miatt megtámadott középiskolai tanár jelenlegi és egykori diákjai keltek a védelmére – Facebook-hozzászólásokban.


Azt gondolom, hogy a kuruc.info Facebook oldala nagyjából olyan szerepet tölt be, mint egy szélsőséges párt parlamenti jelenléte: el kell hagyni a saját tábor biztonságos és egységes véleményközösségét és másokkal szemben, olykor más szabályok más struktúrák szerint kell vitatkozni. Márpedig az ilyen viták alkalmasak arra, hogy a gyűlöletbeszéd okát és ne pedig a megjelenését szüntessék meg.

Névtelen írta...

Puzsér Róbert tegnapi Facebook-bejegyzése:

A kuruc.info facebook-platformját törölte az oldal szolgáltatója. Erre a napra kénytelen vagyok közösséget vállalni ezzel a sötét és szubhumán felülettel, és szolidaritásomról biztosítani azt a hetvenezer embert, akinek a véleményét és a preferenciáját eltiporták. A nézeteiknél semmi sem áll tőlem távolabb, az elhallgattatásuk sérelménél semmi sem áll hozzám közelebb.
Magyarország és a világ a mai naptól kevésbé szabad hely. Egy gátlástalan amerikai multi, a Facebook - mely előszeretettel játsza a világcenzor szerepét - áttaposott hetvenezer magyar állampolgár jogain. A precedens megteremtve: a gyarmati Magyarország polgáraival azt tesznek, amit csak akarnak. Nem tudom elképzelni, hogy ugyanezt az Egyesült Államokban meg mernék csinálni bármelyik rasszista, homofób esetleg vérszomjasan uszító párttal vagy mozgalommal, melyektől köztudottan hemzseg az amerikai politikai rendszer második-harmadik vonala.

Közben megalakult egy új, hivatalos kuruc.info oldal a facebook-on, 6400 követőig jutott, ezt is törölték.

Névtelen írta...

Baruch Spinoza ismert szefard zsidó bölcs, 1675 körül mondotta:
" Szabad ország, ahol azt gondolom, amit akarok és az mondom, amit gondoltam".

Az Emberi Jogok Egyetemes nyilatkozatának 19. paragrafusa (1948) szerint a szólásszabadság elidegeníthetetlen jog. „Minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket”.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság egy 1976-os határozata úgy fogalmaz, hogy „a szólás szabadsága nemcsak azokra az 'információkra' és 'eszmékre' vonatkozik, amelyeket az emberek jó néven vesznek […], hanem azokra is, amelyek bántják, felháborítják vagy zavarják […] a lakosság bármely részét”.