2013. július 1., hétfő

Az 56-osok Emlékmű az 56-os téren (Gyurcsány Vaskeféje)

Gyurcsánynak tetszett, ezért pártállástól függően ítélték meg az emberek a rozsdás oszloperdőt (2006-ot írunk, "igazságbeszéd", utcai zavargások).
Bekerülési költséget 650 millió forintra tervezték.
Elkövető az i-ypszilon alkotócsoport (Emődi-Kiss Tamás, Papp Tamás és György Katalin)
Már a tervek láttán sokan felvetették, hogy problémás lesz a takarítása, és lám-lám, tényleg. Tarlós belengette az emlékmű átköltöztetését, de végül természetesen semmi lett a költséges ötletből, inkább hagyják csendesen szétrohadni. A széttört reflektorok üregeiben szúnyogok növekednek, penetráns húgyszag, szarszag, otthonosan magyar.

A városligeti emlékmű ék alakban összefutó fémoszlopokból áll. A Városligeti fasorral szemben, pontosan Sztálin egykori posztján elhelyezett alakzat a Dózsa György úttal 56 fokos szöget zár be. Az embermagasságból nyolcméteresre növekvő, rozsdásból kifényesedő vasoszlopok a cél érdekében egyesülni és összefogni képes magyarságot szimbolizálják, amely úgy törte meg a kommunizmus uralmát, ahogy az ék tükörszerűre csiszolt éle felhasítja a tér macskakő-burkolatát. Az emlékművet baloldalt magyarázó tábla és felhúzott lyukas lobogó egészíti ki. (wikipedia)

2006. október 23-án, a forradalom meggyalázott hatvanadik évfordulóján avatták fel az 56-os emlékművet, az i-ypszilon csoport alkotását, a Sztálin-szobor helyén, a platán-rondó közepén. Az emlékmű 2006 fémoszlopa a  tömeget kívánta jelképezni, amint felszakítja az elnyomást jelképező járdát. Az művet sok kritikta érte, főleg az ötvenhatosok részéről, szerintük az ék a szovjet csapatokat, vagy a november 4-e után felállított (és ék alakban menetelő) Munkásőrséget idézi. (táj-kert blog)


























2 megjegyzés:

Pál József írta...

"2006. október 23-án, a forradalom meggyalázott hatvanadik évfordulóján avatták fel az 56-os emlékművet, az i-ypszilon csoport alkotását"

Ötvenedik!!!

BB írta...

köszi, javítva