2009. február 20., péntek

Vörösmarty tér: ellopott közterület? (lábjegyzet)

elváros, Budapest, ING Real Estate Corporate, Fazakas György, Viquier, irodaház, V. kerület, Vörösmarty tér 1, átkúrás
Ezúton szeretnénk megköszönni az Urbanistának, hogy leközölte a Vörösmarty tér egy szám alatti irodaház (Elizélt Palota Reloaded) elqurása okán írt karcos-harcos morgásunkat. Néhány kiegészítés a témához.

Az ING befektetőként természetesen legálisan járt el, csupán kihasznált néhány jogi-engedélyezési kiskaput, megtalálta az utat az oly szőrös bürokraták szívéhez. Ügyes. Nem voltunk restek és írtunk az ügyben az ING holland központjába. George Jautze, az ING Real Estate Corporate igazgatója következik:

George Jautze, ING Real Estate CorporateAccording to local planning and building regulations a developer can obtain 0.5% density bonus on the floor area ratio if a predefined percentage of the building is designated as public area. Our first design allocated this 0.5% space in the atrium of the building in the ground and first floors. After consultation with the municipality the entire public area was consolidated in the first floor (with a moving staircase and an elevator for disabled visitors providing access). This consolidated space is more suitable to provide a coffee house, exhibition and event space functions, than the first design, and provides an all whether condition for its users.

The modifications were approved by the local Municipality, and authorized by the legally valid building and use permit.


Egy másik forrásunk szerint:

1) Az építési hatóság a kerület műszaki osztálya, valóban engedélyezett az 5,5-ös szintterületi mutatóhoz fél százalékot, az építési engedély ezzel lett kiadva.
2) A KÖH szakhatóságként véleményezte az engedélyezési eljárást.
3) Az építési engedély többször módosítva lett, az egyik valóban módosítja a Vörösmarty tér benyúlásának megszüntetését és máshol megvalósítását. Ez valószínűleg az, amit önök is megkaptak a kivitelező válaszában. Sajnos még nem nyertem betekintést a teljes aktába.
4) A módosításokat valóban jóváhagyta/elfogadta a műszaki osztály, használatbavételi engedély még csak részlegesen lett kiadva.


Részünkről vérforraló átqurásnak, valamint egy építészeti szempontból figyelemre méltó épület tönkresilányításának (oda a nagyvonalú koncepció) ítéli a történteket, de korrupció emlegetése, valamint a felelősök fejének követelése helyett csupán azt szeretné elérni, hogy az eredeti terveknek megfelelően állítsák helyre az irodaház átriumát. Ennyi.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat a fejleményekről, rajta vagyunk a témán, reszkess, Amerika.

P.s.: Miért nincsen levakolva az Irodaház és a Vigadó közös falfelületének szabad része?



A tervek (nézegesse figyelmesen)

(a vorosmarty1.hu oldalon levő flash animáció fontosabb képkockái)




itt megtekinthető az eredeti terv, pdf formátum

Az Ori bontása, valamint a II. Elizélt Palota építése képekben.

4 megjegyzés:

TuRuL_2k2 írta...

Hajrá!

BB írta...

Köszi a reakciós linket, tesó

Névtelen írta...

Ja és mi van a VIGADÓVAL?
Mikor lesz újra hangversenyterem, vagy ezt is "elizéltük"?

A Zeneakadémia katasztrofális állapotban van, a MŰPA bérleti díjai az egekben, a jegybevétel nem fedezi a terem bérleti díját sem, nemhogy a gázsikat.

Ja és az ingyen fellépőknek parkolási díjat kell fizetni a próbák és az előadás alatt. Ügyes ugye.

A Vigadó évek óta zárva, és ha megnyitják is mi lesz az akusztikával?

BB írta...

Tessék írni az illetékeseknek, a Művészeti és Szabadművelődési Alapítványnak, a válaszra mi is kíváncsiak vagyunk