2009. február 11., szerda

Amit a lapos London irigyel: a Citadella

Egy néhai rendőr (Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft, később Citadella Investment) által privatizált dombon, a Citadellánál járkáltunk. Mivel beszariak vagyunk, nem írunk olyanokat ide, h kenyér helyett lopjon magának erődöt inkább :D A folytatás kopipészt a cég honlapjáról, fotók saját eresztés.

Budapest, Citadella Restaurant, Citadella Étterem, Gastro-Top Kft, Gellérthegy, Hungary, MagyarországCitadella Étterem
Nyitva tartás: minden nap 11-23 óráig
Elérhetőségek: Gastro-Top Kft. Citadella Étterem
1118 Budapest, 
Gellérthegy, Citadella sétány
Tel.: 1-386-4802 
fax: 1-466-7736
www.citadella.hu
e-mail: gastro-top@citadellarestaurant.com 




A VÁROS FELETT, panoptikummal és "nagyhatású fényképkiállítással" :D


Budapest, Citadella Restaurant, Citadella Étterem, Gastro-Top Kft, Gellérthegy, Hungary, MagyarországBudapest nevezetessége a Duna partján emelkedő Gellérthegy tetején 1854-ben épült Citadella, melynek falairól nyílik a legszebb kilátás a fővárosra. Az ódon épületben lévő étterem történelmi hangulatát méteres boltozatos falak, korhű fegyverek adják.

A magyar és nemzetközi konyha remekeit nyolc különböző hangulatú, 15-250 fős teremben akár 500 fő fogyaszthatja egyszerre. Egyedülálló a "Börtönudvar" terem, amely 250 fő befogadására is alkalmas.

Csoportok részére kedvezményes menü ajánlatokat kínálunk. Esténként népi zenekar szórakoztatja a közönséget, folklór műsor megrendelhető.

Vadász terem 15-22 fő
Garnizon terem 15-22 fő
Művész terem 28-30 fő
Fehér terem 1. 32-44 fő
Fehér terem 2. 28-32 fő
Márvány terem 76-80 fő
Lovagterem 78-84 fő
Börtönudvar 250 fő

PANOPTIKUM 1944

Panoptikum és kiállítás egy II. Világháborús légvédelmi bunkerben

A Citadella a II. Világháborúban jelentős katonai objektum volt. A háború kitörése és a Németországot ért angol-amerikai bombázások tapasztalatai arra késztették a magyar honvédelem vezetését, hogy megerősítsék Budapest légvédelmét és a Citadellát "Légvédelmi Erődnek" építsék ki.

A Citadella belsejében található a második világháború során épített háromszintes légvédelmi bunker, amelyben panoptikum és korhű tárgyakból, dokumentumokból álló kiállítás idézi fel a történelmi eseményeket.

A bunkerben látható még a "Budapest ostroma" c. archív képekből álló, nagyhatású fényképkiállítás.

HOTEL CITADELLA
Kategória: Hotel*
Szolgáltatások a szálláshelyen:
Étterem - Pénzváltás - Ajándékbolt - Saját kert - Zárt parkoló - Széf - 24 órás portaszolgálat

Egyéb szolgáltatások:
1 db 14 ágyas turista szoba

Tájékoztató árak 2004. 01. 01-tol 12. 31-ig:

46-51 Euro/szoba
többágyas turista szobában: 10 Euro/fő

végezetül az index.hu:
"A KVI nem tudta megmondani, hogy mióta szednek belépőt a környéken, csak azt fűzték hozzá, hogy ők erre senkinek sem adtak engedélyt. Kérdésünkre, hogy ez a cég összefüggésben lehet-e a Veres István nevével jegyzett Cidadella 4U Kft.-vel, nem kaptunk választ. Tény, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal már több perben állt szemben az említett céggel, és ezeket meg is nyerte. A KVI-nek jelenleg nincs információja a Veres esetleges érdekeltségéről, a cég jogi képviselőjéhez azonban már eljuttattak egy írásos megkeresést az üggyel kapcsolatban."

7 megjegyzés:

BB írta...

Pénzszedők a Citadellán

Halász Tibor
| 2005. július 27., szerda 15:31
A Szabadság szobrot még ingyen is megnézheti a Gellérthegy tetejére tévedő turista, de a Citadella környéki sétáért már fizetni kell, mivel lezárták az egyik útszakaszt. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság illetékesei jegyet véve ellenőrizték a szerintük is szabálytalan állapotot, majd hazamentek.

"Helló!" - kezdi a citadellás pólóba bújtatott beengedő ember a Gellérthegy tetején, a Citadella mellett lévő, sorompóval lezárt terület elején. Az útzár mellett egy stilizált vámszedő bódét állítottak fel az osztrák-magyar monarchia stílusában, de a jegyet egy konténerből adják. Hoszteszlányok is vannak, szép uszályos ruhában, dagadó mellel, erősítve a békebeli hangulatot. A zöld pólós biztonságiak ugyan rontanak az összhangon, de mindegy, felfoghatjuk az egészet úgy, mint egy lírai kapcsot a múlt és a jelen között. Mikor a beengedő rájött, hogy magyar vagyok, kissé zavartan próbált meggyőzni, hogy a belépőjegy megéri az árát, mert a szobor mögötti erődrészt láthatom eredetiben, és még kiállítás is van, és őrségváltás, délben pedig cigányzene. A kopasz őr bizalmatlanul méregetett, de végül betessékelt a sorompón túli világba.

A szervek még tanácstalanok

Lehet, hogy megéri az árát, de erről az 1200 forintos belépőről az illetékes szervek hivatalosan nem tudnak. A terület "felügyelője" továbbra is a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), az adott helyszínre a Mottone Holdings Kft. kulturális események megrendezésére kapott csak eseti hozzájárulást, engedélyt a KVI-től. Ez azt jelenti, hogy ha kulturális rendezvényt szeretne a cég a Citadellánál, azt megtehetnék, de az utat nem zárhatják le sorompóval. A turistákat ugyanis nem korlátozhatják a szabad mozgásban.
A KVI illetékese elmondta, hogy a múlt héten ők is egy bejelentés nyomán mentek ki a helyszínre, ahol szabályos belépőjegyet váltottak. A blokkról tudták meg, hogy a Mottone Holdings Kft. szedi a belépőket. A KVI szerint valóban adtak eseti hozzájárulást a cégnek, de belépők szedéséről csak akkor lehet szó, ha valódi kultúrális esemény történik, nem pedig olyan útlezárás, ami igazából nem takar ilyen rendezvényt.

Kultúra mackónadrágban


Klikk a képre!
És valóban, az erődbe lépve máris mellbe vág az őrségváltás rítusa. Négy, korhű mackóalsóba bújtatott fiatal, köztük egy lányhuszár menetel fel alá, és 10 percenként őrséget vált az étterem előtt. A színpadon egy cigányzenekar rákezd egy nótára, de gyorsan be is fejezi. A koncepciót majd legközelebb megértem. De ha már itt vagyok, nézzük meg az "eredeti" erődöt. Nagyon szép semmi. A várfalon lehet végigsétálni, és egy füves területen leülni. Ez ingyen is megtehető bárhol, de 1200 forintért jelentőségteljesebb a dolog. Pénzért ülni mégiscsak jobb.

Panoptikum

Az erődben panoptikum van. Nem vagyok történész, sem kiállítási szakember, de valahogy nem éreztem át a hely varázsát. Molyszagú bábuk, horogkeresztek és véres fotók közt vezet az út. Kilépve szembeötlik még a várfalon belül egy építkezés, amit egyelőre csak egy faváz jelez. Valószínűleg egy kerthelyiség készül, ahol majd a város tetején lehet sörözni.

Tavaly az Index már megírta, hogy fizetni kell majd a műemlék egy szakaszán. Akkor az azóta elhíresült Citadella 4U Kft. érdekeltségébe tartozott a terület. Egy teraszt építettek a Citadellára, amit azóta elbontottak. Az építkezés és a lezárás úgy volt lehetséges, hogy a bérleti szerződés eredetileg csak az erődre vonatkozik, de a Citadella egy helyrajzi számon szerepel a körülötte futó aszfaltúttal és a Szabadság-szobor bástyájával. Erre az 5412 helyrajzi számú háromhektáros belterületi telekre kötött 2000-ben vagyonkezelési szerződést a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Citadella 4U kft. A jegyhez most kiadott blokkon is ez a helyrajzi számot tüntették fel, csak most már Mottone Holdings Kft. a cég neve.

A KVI nem tudta megmondani, hogy mióta szednek belépőt a környéken, csak azt fűzték hozzá, hogy ők erre senkinek sem adtak engedélyt. Kérdésünkre, hogy ez a cég összefüggésben lehet-e a Veres István nevével jegyzett Cidadella 4U Kft.-vel, nem kaptunk választ. Tény, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal már több perben állt szemben az említett céggel, és ezeket meg is nyerte. A KVI-nek jelenleg nincs információja a Veres esetleges érdekeltségéről, a cég jogi képviselőjéhez azonban már eljuttattak egy írásos megkeresést az üggyel kapcsolatban.

A cégjegyzék szerint Gaskó Gábor turisztikai tanácsadó a Mottone Holding Kft. tulajdonosa. Ő volt az, aki legutóbb a Citadellára felállított toronydaru kilátót valósította meg. Gaskót - aki információink szerint a Citadella 4U Kft. vezetőjének szűk baráti köréhez tartozik - többszöri próbálkozásunkra sem sikerült elérni.

BB írta...

Kulturális javak körébe tartozó tárgyak, régészeti lelőhelyek megsemmisítő rongálása bűntettében vádemelést nyújtott be a Fővárosi Főügyészség a Budai Központi Bírósághoz, a Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője ellen - közölte az MTI érdeklődésére hétfőn.

A vádemelésről hétfőn este a tv2 adott hírt, amit Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősített, s elmondta, hogy a vádirat még április 21-én született.

A Citadella 4-u Kft. szakmai és hatósági engedélyek nélkül létesített kávézó teraszt és illemhelyet a Citadella Lődombján 2002. tavaszán-nyarán. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) örökségvédelmi szempontok alapján a létesítmény bontását rendelte el, az építményt buldózerrel bontották el. A rendőrség természetkárosítás és rongálás bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot nyújtott be az engedély nélkül épített terasz ügyében idén március 2-án.

Akkor a rendőrség azt közölte, hogy a gazdasági társaság képviselője megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Gellért-hegyen az úgynevezett Lődomb részen - amely természetvédelmi oltalom alatt áll és régészetileg védetté nyilvánított terület - 2002. márciusa-júniusa között engedély nélküli építési tevékenységbe kezdett. Ennek során régészeti lelőhelyek sérültek, illetve megsemmisültek, az építmény létrehozásával megbontották a tájképi egységet.

A Citadella 4-u Kft. ügyvezetője Veres István, a társaság nevét később Citadella Investment Kft.-re változtatta.

Névtelen írta...

Bár a Horthy-emlékművel való párhuzam nem igaz, a fasizmust jelképező sárkányt megölő mellékalak kompozíciója azonos Kisfaludi Stróbl 1928-ban Nyíregyházán felállított huszáremlékművével, amelyen a magyaros ruhájú férfialak a bolsevizmus sárkányával végez.

Névtelen írta...

urban legend

Névtelen írta...

a wiki szerkesztőinek is lehet jó napjuk

Névtelen írta...

eleve ruhátlan a szoborfaszi

era865 írta...

Sziasztok!

Szeretnék ajánlani egy nagyon jó éttermet, ami a Liszt Ferenc téren található! Az étterem neve Café Miró Grande, és a Zeneakadémia mellett helyezkedik el.

Gyakran járok oda a barátaimmal ebédelni, és eddig még soha sem csalódtam!
Konyhájukra a magyar konyha ízei jellemzőek. Személyes kedvencem itt az Alföldi Gulyásleves! :)

Ajánlom mindenkinek, aki igazi gasztronómia élményt szeretne szerezni magának! :)

Az étlapot, illetve képeket az étteremről a http://www.cafemiro.hu/grande/ weboldalon nézhetitek meg.