2009. február 11., szerda

Markusovszky tér: rombolás után, építés előtt

Budapest, Ferencváros, fotó, fotók, fotók. pictures, IX. kerület, kép, Magyarország, Markusovszky Lajos, Markusovszky tér képek, photo, photosA Markusovszky tér beépítés előtt, valamint a Kultiplex helyén tátongó gödör. Rosszhírű környék, a lerombolt Kultiplex mellett nemrég 4 hajlékony megerőszakolt egy amerikai diáklányt, életre szóló élményanyaggal látva el turistánkat. Amikor még betépett arcok szivornyáztak a Kultiplex mellett, a Köztelek téren, ilyesmi biztosan nem fordulhatott volna elő.

Markusovszky tér 2009. A füstben fuldokló Üllői út tüdeje. Hajléktalanszállóként funkciónáló néhai közvécé, szeméthalmok, széttört padok, széttört pingpongasztal, a gyepen autócsorda parkol. Kutyát sétáltatók, kutyák, kutyaszar. A tér szélén a Nokia központ giccses saroktornya szomorít. 

Környékbeli, már megvizsgált látnivalók: Kálvin téri metróállomás, Ferenc körúti metró


View Larger Map

kapcsolódó bejegyzések: a néhai Kultiplex képekben



2 megjegyzés:

BB írta...

Megújul a Markusovszky tér (7/13)
A Kultiplexet bontják - új szálloda épül
2007-10-29
Vissza




Hosszú rendezési folyamat végére kerül hamarosan pont: megújul a kerület tulajdonába került Markusovszky tér. Az ingatlan-értékesítési pályázaton nyertes cég szállodát álmodott a térre, a Kultiplex épületét pedig elbontják.




Az Üllői út és Köztelek utca sarkán a Markusowszky tér egyike Belső Ferencváros kisszámú zöld szigeteinek. A tér utca felőli szegélyén lévő parkolóban autótulajdonosok vívnak elkeseredett pozícióharcot a környék utolsó ingyenes helyeiért, a kissé távolabb álló Iparművészeti Múzeum látványát egy magas tűzfal csúfítja el, az elavult, kutyapiszkos játszótereket egy udvar rogyadozó téglakerítése határolja. A tér a Kultiplex graffitikkel tarkázott oldalfala mentén L-alakban kifut a Kinizsi utcára is. Az éj leszálltával pedig padokon a napot múlató hajléktalanokhoz belőtt drogosok csatlakoznak.

Belső-Ferencváros előző rendezési tervének készítésekor, 2002-ben vetődött fel először a rendezés gondolata – tudtuk meg dr. Sersliné Kócsi Margittól, Ferencváros főépítészétől. Ekkor a tér még állami tulajdonban, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) kezelésében volt. A kerület szakmai elképzelése szerint a teret el kell zárni az Üllői út porától, zajától, s egy épület felhúzásával kell eltakarni a magas tűzfalat. Ide a szomszédos épületeknél nem magasabb irodaház vagy intézmény épülhet; lakásokat csak a tér felőli oldalon lehet kialakítani.

A Fővárosi Önkormányzat nem mindenben értett egyet a kerület elképzeléseivel, ezért a rendezés ügye húzódott, egészen 2006-ig, az áttörés esztendejéig, amikor a Főváros a Közraktárak területének rendezését is kezdeményezte. Belső-Ferencváros rendezési tervével – kompromisszumok árán – ekkor immár a Főváros is egyetértett. A tér a SOTE kezeléséből önkormányzati tulajdonba került. Az egyetem a Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarkán kapott cseretelket, ahol már épül is az új oktatási és kutatási centrum. A képviselő-testület pedig áldását adta a Kultiplex elbontására.
A Főváros feltétele az volt, hogy a teret ne zárják el teljesen az Üllői úttól, ezért a Köztelek utca mellett megmarad egy keskeny, az Üllői útra kifutó zöld sáv. A zöldfelület sem csökkenhet, ezért az elbontandó Kultiplex telke a parkot gyarapítja. A végéhez közelednek a tárgyalások a telek megvételéről a tulajdonos Budapest Film Rt.-vel, a Kultiplexet üzemeltető bérlő pedig még az ősz folyamán elhagyja az épületet.

Aminek azonban korántsem örül mindenki, mert a Kultiplex a fővárosi ifjúsági kultúra nemzetközi viszonylatban is ismert, mondhatni „kultikus” helye, Art mozival, színvonalas koncertekkel. „Beszéljünk inkább múlt időben – mondja Norbert (23 éves), aki nevének elhallgatását kéri – a Kulti inkább csak volt jó hely. Az évek során ellaposodott a program, s egyre kevesebb a vendégek közt a főiskolás, egyetemista. Pedig kár, mert jó a konyhájuk, nagy az italválaszték, s még az árak is megfizethetők.” Barátja, a 21 éves Márk mindezt megtoldja azzal, hogy az ide járók között mind több lett a drogos, éjszaka pedig sokszor nem biztonságos a hazajutás a fiatalok értékeire vadászó bandák miatt.
A környéken lakók viszont egyértelműen fellélegeztek, mert – hiába a viszonylag zárt belső udvar – zavarta őket a hangos zene, randalírozás, nem beszélve a zárás után a téren kószáló kétes alakokról, verekedőkről, magukat belövő drogosokról, hegyekben álló szemétről.

Az idén meghirdetett ingatlan értékesítési pályázaton – mintegy1700 négyzetméteres területről van szó – a tíz pályázó közül a második fordulóban az RT.44 Ingatlanberuházó Kft. nyert, 955 millió forintos ajánlatával. A társaság szálloda építését tervezi a térre. A rendezéssel megszűnik az eddigi ingyenes parkolási lehetőség, a Kultiplex elbontásával pedig a szomszédos Kaltenberg épület tulajdonosai homlokzatot létesíthetnek. Ők felvetettek
egy javaslatot, mely a park területét tovább növelhetné. A még csak körvonalazódó elképzelésekről egyeztetések kezdődtek.
Az azonban már biztos, hogy néhány év múlva a környék lakói és az erre járók itt egy korszerű szállodát találnak, háta mögött portól-zajtól védett, kellemes, rendezett, pihenésre és játékra csábító parkkal, éjszaka pedig csenddel és nyugalommal.

Krivánszky Árpád

BB írta...

MARKUSOVSZKY LAJOS orvos
(Csorba, 1815. ápr. 25. - Abbazia, (ma: Opatija, Horvátország) 1893. ápr.. 21.)
Pozsonyban jogi tanulmányokat folytatott, majd Pesten nevelői állást vállalt. Közben elvégezte az egyetem orvosi karát. 1844-ten Bécsben folytatta tanulmányait. 1847-től tanársegéd, 1848-ban a hadi sebészet oktatója, majd kórházi főorvosa és Görgey honvéd seregében törzsorvos. A szabadságharc után nem térhetett vissza az egyetemre. 1857-ben megalapította az Orvosi Hetilapot, melynek 32 évig állt az élén, 1863-ban a Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulatot. Ebben az évben az MTA levelező, majd 1890-ben tiszteletbeli tagja lett. 1867-től a vallás- és közoktatásügyi minisztériumban az orvosképzési ügyek előadója 1892-ig, nyugdíjazásáig. 1893-ban a budapesti egyetem orvoskara tiszteletbeli egyetemi tanárrá választotta. Az orvosképzés korszerűsítése, a közegészségtani tanszék létesítése, a klinikák fejlesztése, az orvostovábbképzés elindítása nevéhez fűződik. Vasegerszegen felesége családi sírboltjában van eltemetve. Nevét viseli a Szombathelyi Kórház, s tiszteletére Markusovszky-emlékérmet alapított.