2009. február 26., csütörtök

Rendőrszobor a Belvárosban: ki nem szereti a Mikulást?

Bojár Iván András, Rogán Antal, V. kerület, belváros, Budapest, Magyarország, Horthy Miklós, rendőr, szobor, police, polizei, statue, denkmal, k.u.k, Zrinyi utca, Október 6 utca
"Ritka, mint a posztos rendőr" 
(blogunk saját fejlesztésű közmondása)

ojár Iván András, Gödör Klub, Demszky Gábor, V. kerület, belváros, Budapest, Magyarország, statue, denkmalAzt mondja ez a Bojár Iván András nevű Demszky-tanácsnok a Népszavában, hogy szerinte a XXI. század elején XIX. századi bronzszobrokat felállítani "retrográd" dolog. Fasztudja, van benne valami, de ellenpólusként ott a romos Gödör környékén levő szoborpark, az SZDSZ "szoborteljesítményével" egy külön posztban fogunk foglalkozni (Rajk László építészeti handabandájáról meg itt olvashat). 

Az MSZMP Központi Bizotságának javaslatára  2007-ben a Magyar Gyurcsányi Állami Független Nácimentesített Televízió a Sajnálatos Októberi Események után az MSZMP Központi Bizotságának megrendelésére, a rendőrség imázsának javításának céljából Tűzvonalban címmel szappanoperát indított a tévénézők szórakoztatására. Ettől még nem esett ki a sör a szánkból.

Viszont.

Belváros, Bojár Iván András, zsáner, paróka, Budapest, denkmal, Horthy Miklós, k.u.k, Magyarország, Október 6 utca, police, polizei, rendőr, Rogán Antal, statue, szobor, V. kerület, Zrinyi utca2008. október 20-án Rogán Antal kerületi polgármester és Bencze József országos rendőr-főkapitány közösen "Rendőr" szobrot avatott a Belvárosban, a Zrínyi és az Október 6. u. sarkán. Na, ettől viszont igen el is neveztük Rogánt "Rendőrökkel táncolónak" meg "Kétkapus Focistának".

Deaztán! Megnéztük. Ésláttukhogy. Hogy ez egy nácista rendőr :D

A k.u.k. és Horthy-korszak posztos közrendőre nyilvánvalóan nem Pártunk és Államunk vezetőinek segge védelmezésében hatalmas érdemeket szerző Rebisznek állít emléket (hm, ennek a sheriffnek azonosító száma van, elől, a csatján, nem a sisakja hátsó részén), hanem régebbi elnyomóknak. De a turisták látványosan szeretik, biztonságot sugároz és ez a lényeg egy belvárosban :D. Illyés András pszichológus szobrászművész szimpatikus macit rendőrt alkotott, akiről elhihető, hogy alapvető feladata a mi rosszfiúktól való megvédelmezésünk.




Ajánlott irodalom: reakcio.hu (csúnya köpködös/künikus),  Népszava (hozzák a várhatót a Kapolyi-fiúk), ELTE online (okostojás), polgárinfózsaru.hu (boldogan rejszolós), kaposest 

kapcsolódó: a csendőrség (wikipédia), az oktogoni csata a békebeli időkből (mikor pisztolyokkal és vasbotokkal felfegyverezve várták a k.u.k. rendőröket a tüntetők)


Körbefotózott kedvenceink: Szitakötők, Rollerező, A Szent István park és szobrai, Turul, Letört fejű Kiskirálylány, Zamenhof, Főnix

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Két rendőr beszélget.
- Vettünk egy vécékefét.
- Na és milyen?
- A papír jobb volt.

Unknown írta...

Nem vagyok biztos abban, hogy a cikk írója ismeri a rendőröket. Azt a mentalitást, amiért valaki ezt a szakmát választja / szándékosan nem írtam hivatást /, és amit egy olyan rendőr érez magáénak, aki átlátja és azonosul azzal, hogy amit tesz, súlya és következménye van másokra nézve, úgy a saját lelkiismeretére.

Köszönöm a lehetőséget.....