2009. január 5., hétfő

Che Guevara emlékkápolna a Ráday utcában

Vissza a múltba, megszűnt éttermek és kocsmák nyomában:

Che Café & Restaurant
Che Kávézó és Étterem
Cím: 1092 Budapest,
Ráday utca 1-3.
Tel.: +36 (1) 210-4755


Budapest, che, cuba, Guevara, Hungary, IX. kerület, kávézó, Magyarország, restaurant, Ráday utca, Ungarn, étterem, Ernesto Guevara, eat, drink, Pub, kocsma

Budapest, che, cuba, drink, eat, Ernesto Guevara, Guevara, Hungary, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyarország, Pub, restaurant, Ráday utca, Ungarn, étteremHis image has been appropriated for political, economic, and even spiritual purposes. He is the symbol of communist destiny, and yet also beloved by anticommunist rebels; his face is used to sell beer and skis, yet an English church group recently issued posters of Jesus Christ himself recast as Che. The affluent youth of Europe and North America have resurrected Che as an easy emblem of meaningless and unthreatening rebellion, a queer blending of educated violence and disheveled nobility, like Gandhi with a gun or John Lennon singing 'Give Peace a Chance.' ”
— Patrick Symmes, Author of Chasing Che: A Motorcycle Journey in Search of the Guevara Legend

"A Fiatal Baloldal Che Guevara című magazinját osztogatják a szocialisták kongresszusán. A címlapon Che Guevara látható, a hátlapján pedig egy Vállald be! felirat olvasható, és egy fiatal gólörömét örökítették meg. Bakács Tibor Settenkedő a lap főmunkatársa, valamelyik rovat vezetője. A kongresszuson osztogatott lapszámban egy Geszti-interjú van, és sok infó és kép Che Guevaráról." (index)

Tapasztalataink szerint nem a felszabadításra váró proletariátus, inkább az ifjúságukat sirató jólszituált turisták és feltört kisztitkárok fogyasztottak errefelé :D Illetve inkább a senki járt ide, a nem kevés pénzből kialakított Ernesto "Che" Guevara (tematikus) emlékkocsma általában pangott. A Ráday utcát lezáró metróépítés elkezdése megadta Ché-nek a kegyelemdöfést, bezárta kapuit az étterem.

San Che profán emlékkápolna, meglehetősen fogyasztóbarát külsővel és belsővel (lásd a Fiatal Baloldal, Geszti Péter és Bakáts Tibor Settenkedő közös vállalkozását, a nyugat-ejrópai ifjúság Che kultuszának magyarországi elgyomlálására).

Nem csekély tökét kellett befektetni a baloldali szent emlékére. És ha megfigyeléseink nem csalnak, nem a tömeges szegénység és a kiáltó társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásáról szólt a dal errefelé, hanem a kőkemény profitszerzésről :D

Meglehetősen kíváncsiak vagyunk, hogy a kubai munkatáborok eszmei atyja és a havannai La Cabaña börtön-erőd véres kezű parancsnoka mit tenne hirtelen felindulásból kifolyólag az itt előfordult burzsuj vendégekkel :DDD

Isten veled, Che, és köszönünk mindent, mi, kapitalisták! Sok politikus, szuvenírárus és étteremtulaj nagyszerűen megél errefelé a nevedből :D Isten áldjon, de nehogy visszagyere!



Che Guevaraval nem kívánunk többet foglalkozni, fogadjátok tőlünk a poszthoz hozzácsapva szeretettel a másik pesti Che-kocsma képeit (Akácfa utca):

Budapest, che, cuba, drink, eat, Ernesto Guevara, Guevara, Hungary, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyarország, Pub, restaurant, Ráday utca, Ungarn, étterem
Budapest, che, cuba, drink, eat, Ernesto Guevara, Guevara, Hungary, IX. kerület, kocsma, kávézó, Magyarország, Pub, restaurant, Ráday utca, Ungarn, étterem


ajánlott irodalom: Alapítvány a Modern Baloldalért

6 megjegyzés:

BB írta...

Csoóri Sándor: Che Guevara búcsúztatója
40 éve ment el


"Szerethettek volna a nők,
szerethetett volna a tenger,
te mindenütt otthonos és otthontalan.
Lehettél volna Brazilia selyemfiúja,
lokálok helytartója, éjszakákkal karambolozó költő -
mert a vakság hamujában
gyönyörű lábak járnak mindig,
mert a tenger lányai igazi férfiakra várnak.

Boldog, ki el tudtad árulni az édent,
lettél a század partizánja,
emberi lábnyom a járhatatlan őserdőben
szakállas forradalmár,
géppisztolyos szépfiú,
Santa Clara városát mosolyoddal is meghódító.

És Kuba lett a hazád,
mert Kuba volt a forradalom.

Én láttalak és irigyeltelek :
vonult előtted a nyár, mint a tankhadosztály.
Vászon katonazubbonyodban a szabadság veritékezett
s a jövő izzadságszaga csapott orromba akkor,
erősebb volt, mint a narancskerteké.

Havanna boldog volt, mert ismert téged;
Havanna boldog volt, mert el tudtad hagyni őt is.
Havanna sirat most, mert meghaltál helyette is.

Bolívia erdeiben
nem a fejszék beszéltek legszebb nyelven,
nem a fűrész, nem is a madarak.
A fák leadóállomásai
lélegzetvételed sugározták.

A hang, ha elhallgat, hiánya megmarad.
A test, ha megölik, hiánya testté válik:
adni kell neki kenyeret, adni kell neki szabadságot.

Szerethettek volna a nők,
szerethetett volna a tenger,
te mindenütt otthonos és otthontalan.
Véres partizánsapkádat elteszem emlékbe
s most már mindig tudom,
merre bujkálsz."

Névtelen írta...

Csoóri Sándor

A kárörvendökhöz


Mi éjt nappallá téve dolgoztunk,
hogy boldog sorsra jusson ez az ország.
Ti idegenbe kacsintgattatok
Elhagyva rútul hazánk lobogóját.

Míg terveinknek súlyos gerendáit,
fogunk szorítva, emeltük tovább,
ti kárörvendezö gúnnyal jósoltátok
küzdelmeink korai alkonyát.

És most, amikor útközbenmegálltunk,
hogy könnyítsünk a vállhajtó tehert,
azt hittetek, már végelgyengülésböl
csináljuk ezt, s hogy szavatok betelt.

Azt hittétek, láp-ingoványra tévedt
ügyünk szekere, s mélyre elmerül.
Csalódtatok, ti balga kárörvendök,
csalódtatok kérlelhetetlenül.

Siettünk kicsit, öszintén bevalljuk.
A forró szív elöredobogott:
Jövönket érzö, hû hevületében
A testre túlzott ütemet bízott.

A történelem gyôzô szakaszában
Örökre összeforrt a nép a párt.
A nép, e dolgos óriási test
Hallgatja harcos nagy szíve szavát...

Hallgatja és érti!...s ti kárörvendö jósok
Jövendölhettek, fecseghettek újra
Megyünk elöre s ti az árokszélre
kerültök majd jóslat-piszokba fúlva.

Budapest, 1953. július 14.

Névtelen írta...

Hannah Charlton of the The Sunday Times, made note of this practice, by postulating that "T-shirt wearers might wear Che's face as an easy replacement for real activism or as a surrogate for it."[

BB írta...

Che Guevara és a FIB
A tizen-, huszonévesek között menőnek tartott attribútumok teljes hiányával küzdő FIB liezonja Che Guevarával egy éve kezdődött. A világszerte felerősödött Che-kultuszra először tavaly októberben csatlakozott rá a szervezet, amikor néhány vezetője arcképes forradalmi pólókban jelent meg a kongresszuson. Lett is belőle médiafigyelem, miután az Ifjúsági Demokrata Fórum jól a körmére nézett Castro barátjának, és kérdőre vonta a fibeseket, mit akarnak ezzel mondani. Komássy elnök akkor elmondhatta a lényeget: Che mítosza ma már a divat része, és többek között ezért sem fog elhatárolódni azoktól a tagoktól, akik pólójukon viselték az arcképét.

Az ötletet az MSZP imázsát adjusztáló kampánycsapat sem tartotta rossznak. Szigetvári Viktor, MSZP-kampányfőnök csapatának egyik tagja, Kovács Tamás, aki már az országgyűlési választás idején is a FIB ügyeivel foglalkozott, oda is került a Che Guevara magazin lapigazgatói székébe. A Che-kultusz kisajátítására ezután már valószínuleg tudatosan tett kísérletet a szervezet. Az önkormányzati választás kampányzárója lett volna például a FIB által meghirdetett Che-fesztivál, amely a Fidesz végül elmaradt szeptember 23-i nagygyűlésének lett volna alternatívája. A gangsztazolis Almássy téri fesztivál azonban szintén a nagypolitika áldozatául esett, a titkosszolgálati információk alapján Orbánék mellett a FIB is lemondta rendezvényét.

Spirk József

BB írta...

Szent János elvtárs és a korszerű komonisták

Szily László - szily@mail.index..hu
| 2006. 11. 01., 10:01 | Frissítve: 2006. november 1., szerda 10:51
Miből telik a Fiatal Baloldalnak csilivili életmódmagazinra? És egyáltalán, mit tartanak trendinek a vörösök? Nézzük meg együtt!


Megvan az ÉV Szuperciki Sajtóhúzása, amihez képest egy meztelen MDF-eseket címlapon futtató Schmuck Andor-kiadvány eltörpülne, mint az egyszeri miniszterelnök Böszmeföldön. A kínos rekord a Fiatal Baloldal nevéhez fűződik, az MSZP-s ifjúsági szervezet ugyanis - ha hiszik, ha nem - kulturális és életmódmagazint adott ki. Most szorítsanak meg egy padlóhoz csavarozott tárgyat - Che Guevara Magazin címen.


A kubai karibi-sztálinista rezsim köztörvényes szépfiújáról elnevezett, európai értelemben vett baloldali izé mi mással indítana, mint az SZDSZ-es überkapitalista Geszti Péterrel készült interjúval. De ne vágjunk a dolgok elébe, hanem kezdjük az amúgy igen pofás és láthatóan egy vagon pénzből kihozott magazin impresszumával és főszerkesztői beköszöntőjével. Előbbi két húzónévvel csigáz fel: a két főmunkatárs ugyanis nem más, mint Bakács "Zsűritag" Tibor Settenkedő és Czutor "Nyers + Belmondo" Zoltán, akik a szórakoztatóiparból merész kanyarral landoltak a veres pártsajtóban.

A főszerkesztő például Szvoboda László, a BAZ megyei közgyűlés MSZP-s tagja, a Miniszterelnöki Hivatalban Gál J. Zoltán titkárságának munkatársa és a Fiatal Baloldal elnökének kommunikátora. "Nem hazudjuk magunkat sem függetlennek, sem középen állónak" - írta a beköszöntőben, erre felhívtuk a MEH-ben. "Nem politikusokat, hanem egy attitűdöt, a baloldaliságot akarjuk reklámozni" - mondta Szvoboda a telefonba, ezért ilyen szemmel lapoztuk végig a Che Guevarát.

A korszerű baloldali életmódra való nevelés tehát az SZDSZ holdudvarából lenyúlt Gesztivel indul, aki mostanság éppen olyanokat szeret mondani, hogy "a 89-től eltelt időszak csak egy pillanat". Aztán jön egy gyerekmunkázós-antikapitalista kis izé, ami azért is vicces, mert a magazin nyomdatechnikailag pöpec és direkte fogyasztóbarát hangulatot áraszt. Ezután bemutatkozik - egy férfiakat csepülő csaj bőrébe bújva - a mérsékelten bemelegedett Bakács Zsűritag: "Az igazi macsó rádióadónak képzeli magát, ahol a reklámspot saját poénján való röhögése."

Jön a kezdetektől várt Che Guevara-blokk kevés szöveggel és egy rakás poszterrel, a fiatal baloldaliak eszerint vagy 14 évesek, vagy penészedő falú szobában laknak.

Szentek élete
A következő blokk hihetetlenebb, mint Szekeres Imre világcsúcsa gerelyhajításban: a lap példaképeket állít a trendi balos csajszik és csávók elé. Soha a büdös életben ki nem találnák, ki a két példakép. Keresztelő Szent János - róla a Megasztár Leninje értekezik - és Budai Nagy Antal, igen ő, az 1437-es parasztfelkelés vezetője. A róla szóló cikk vége életmódmagazin-történeti jelentőségű, ezért ideidézzük: "Jogvédő szabadságharcos volt, az elnyomottak érdekeiért kiálló forradalmár és - bár nem tudta - a népi baloldal alapköveinek letevője. Elvtárs." Ez frenetikusabb, mint Baja Ferenc hajhálója.


A Határsáv fantázianevű nemzetpolitikai sarokban a FIB megoldja a határon túli magyarok ügyét. "Megértve, elfogadva más országok és nemzetek értékeit, érzékenységét, kell olyan politikát folytatnunk, mely egyszerre hasznos a határon túli magyarság, és elfogadható az érintett országok és az európai közösség egészes számára." Hogy ez eddig nem jutott eszünkbe.

Csak az számít, hogy itt vagy
A Gyomortükrözés rovat a külsős olvasók kedvence lehet, itt ugyanis a FIB belső életéről sztoriznak. A világra nyitott tinédzser ez alapján elképzelheti, milyen lehet egy ifitábor Észak-Koreában. "Amikor nem számít, hogy az ország mely pontjáról érkeztél, hogy épphogy nagykorú lettél, vagy egy év múlva már nem is lehetsz FIB-es, csak az számít, hogy itt vagy, hogy együtt vagy azokkal az emberekkel, akikkel gondolkodásban, ideológiában együvé tartoztok, és végre egy hétvége. Együtt."

A Kult Guide-nál belecsapunk a tőrőlmetszett életmód-tanácsadásba. A korszerű FIB-es fiatalok eszerint megszűnésük után alig egy évvel felfedezték a budapesti romkocsmákat. A cikkből mi külsősök végre megtudhatjuk, hogyan buliznak a balosok. A korszerű baloldali eszerint egy San Franciso-i homoszexuálisba oltott Henry Kissinger. Íme: "Itt a hullámzó zsibongás nem lárma, hanem a befogadás puha fészke, és ha egyedül érkezel, s lesz kivel megvitatnod az iráni atomválságot, kibeszélni a legújabb alternatív közlekedési formákat, latolgatni a megújuló erőforrások életképességének esélyeit, elmerengeni Kundera és Hrabal írásai felett, vagy együtt szidni a fiatalabb Bush elbaltázott külpolitikáját (és persze az idősebbét is)."


Czutor Zoltán legalább lendületes. Kihüvelyezhetetlen tartalmú, popzenei témájú írásában ugyanis a sznobok által felfújt szarként említi a VHK-t, a Korai Örömöt és a Kispált, Lovasit és Kiss Tibit pedig az underground Zámbó Jimmyjeinek nevezi. A végére az az érzésünk támadt, hogy a cikk szerint Magyarországon üldözik a hangszerükön ügyesen játszó zenészeket. Szent Apró Antal légy velünk!

A végére egy "politikai taplóságok" című idézetgyűjtemény marad, amiben csodák csodájára a fideszes kishitlerek mondatai nyüzsögnek. A hátsó borító pedig egy hatalmas "Vállald be!" jelmondat és a Fiatal Baloldal url-je.


Hát ennyi. De mindez igen jó minőségű papíron, dizájnolt nagy fotókkal és heves grafikai kitörésekkel előadva. Honnan az ötlet és a rengeteg pénz? - szegeztük a kérdést a főszerkesztőnek. Mire az derült ki, hogy ezt itt gyakorlatilag egyetlen fillér kifizetése nélkül, haveri kalákában hozták össze, egy cimbi adott papírt, a másik ismerős nyomdai kapacitást, a harmadik boroskólás haver meg dizájnt hozzá. A végére tényleg csak azon csodálkoztunk, hogy miért nem egy kommunista buliszövetkezet adja ki a Vogue magazint. Szóval Szvoboda László szerint ez nem pénzért készült, és az MSZP-nek semmi köze hozzá. A bele írók sem kapnak pénzt, a celebek sem, de azt még a főszerkesztő is úgy látta, hogy ha tartani akarják a kéthavi megjelenési ütemet, a következő szám után a lapra pénzt kell elkülöníteni a FIB büdzséjéből.

A lappal egyelőre nem célozták meg a romlatlan külsős ifjúságot, ez Szvoboda szerint csak a nagyon hosszú távú tervekben szerepel. Tök kár, így most csak ötezer szerencsés FIB-es és FIB-közeli gerjedhet Keresztelő Szent János elvtársra.
http://index.hu/kultur/media/fibeslap/

BB írta...

Kúl baloldal a klubhálóban
Bogád Zoltán, Spirk József
| 2006. 01. 26., 14:35 | Frissítve: 2006. február 1., szerda 12:36
Országos klubhálózatot és internetes hírlapot gründol február közepére, március elejére a miniszterelnök részvételével létrehozott Alapítvány a Modern Baloldalért.

A cél megvalósításáért már egyszemélyes céget is alapítottak, a Bázis Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaságot. Arról az érintettek nem nyilatkoznak, hogy minderre, honnan van pénze az alapítványnak. Az Amőba korábbi hírek szerint a fiatalok mellett rástartolt a kistelepülésen élő idősekre is: szűrőbusszal mérik fel egészségügyi állapotukat.


Országos klubhálózatot hoz létre a három MSZP-s nagyágyú, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István pártelnök, valamint Lendvai Idikó frakcióvezető által – 100-100 ezer forintos induló vagyonnal – létrehozott alapítvány. Az Alapítvány a Modern Baloldalért az Amőba nevű internetes baloldali társasájáték szervezőjeként vált ismertté. Az alapítvány megalakította a Bázis Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaságot, amely február közepére hét városban tervez szórakozóhelyet nyitni. Az Index információi szerint Budapest mellett például Szolnokon, Miskolcon, Pécsen nyílik majd Bázis Klub. A 2005 nyarán megnyitott debreceni klub időközben a város egyik legfelkapottabb szórakozóhelye lett.

C1-es nyeremény
A részben a szocialista utánpótlásnevelést szolgáló alapítvány eddig egy virtuális játékot működtetett, az Amőbát. A baloldali társasjátékként hirdetett játék közélettel kapcsolatos feladatainak megoldásáért egy Citroen C1-es a főnyeremény, az ügyesebbeknek politikai szerepvállalásra is lehetőséget ígértek.

Buli, infó, anyagiak
Vörös arany

Kísérletként Debrecenben már tavaly július óta működik a Bázis Klub. A patinás Aranybika szálló épületében lévő klub a város egyik legfelkapottabb helye, igaz, más néven már korábban is működött. A debreceni szórakozóhelyen nem sok utal a baloldaliságára, bár a berendezés és a fények "A buli színe" kampányban erősített vörösben virítanak. A törzsközönség szerint ez az új üzemeltető megjelenése előtt is így volt. A mini közvélemény-kutatásunkban megkérdezett fiataloknak fogalmuk sem volt arról, hogy baloldali helyen szórakoznak. Egyetlen fiú hallott arról, hogy baloldali irányultságúak az üzemeltetők, de sohasem tapasztalta, hogy agitáltak, vagy szocialista kampányanyagokat osztogattak volna.Az alapítvány az országos klubhálózat létrehozásával akarja trendivé tenni a baloldalt a fiatalok körében. Vélhetően arra építenek, hogy a nagyszabású kampány után a fiatalok helyszíni propaganda nélkül is tudni fogják, "kinek köszönhetik" az önfeledt szórakozást. Az alapítvány ezért a minimális, harmincmillió forintos alaptőkével létrehozta Bázis Holding Zrt.-t. Az egyszemélyes társaságoknak nincsen igazgatósága, így egyetlen cégjegyzésre jogosult képviselője Horváth Lóránt kuratóriumi elnök. Információink szerint a társaság vagyonkezelő cégként fog működni, azaz minden egyes egységet külön Kft. működtet majd. Arról egyelőre nem sikerült információt szereznünk, hogy milyen forrásból van fedezet a klubnyitásokra, hiszen az Amőba induló vagyona háromszor százezer forint volt, és a kezdetekkor a kuratóriumi elnök azt állította, saját ingatlanvállalkozásaiból finanszírozta az alapítvány első tízmillióját.

Ez az összeg azonban még az indulásra sem lehetett elegendő, hiszen az Amőba felületét egy, az internetes fejlesztések szempontjából multinak számító magyar vállalkozással fejlesztették ki, és a játék indulását is nagyszabású reklámkampánnyal harangozták be . A HVG korábban ötvenmilliósra becsülte azt az összeget, amit csak a társasjátékra fordított az alapítvány. Horváth Lóránt kuratóriumi elnök elhárította az Index érdeklődését a klubhálózatról.

Az alapítvány február elsejétől a "balos szórakozás" mellett a baloldalról való informálódás lehetőségét is megteremti. Az Amőba webjén hírmagyarázatokkal, lapszemlével és a nemzetközi baloldalról szóló cikkekkel orientálják majd az olvasókat. Az újságban egyebek mellett az amőbásoknak is lesz egy rovata Itt írtok ti címmel. A megújulás napján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök saját blogot indít és az amőbások amellett, hogy "webtörténeti eseménynek" titulálják a hamarosan induló internetes naplót, azt ígérik, a kormányfő reagál majd az amőbások írásaira is.

A cégamőba
A 2005. október 27-én bejegyzett Bázis Holding Zrt. vezérigazgatójának, Horváth Lóránt kuratóriumi elnöknek százezer forintos részesedése is van a társaságban, ahogy társtulajdonos Dávid Zsófiának is. Felügyelő bizottságában két ügyvéd, Tilki László és Kovács Kinga mellett helyet kapott egy Filep Mária nevű ismeretlen magánzó is. A társaság egyik igazgatója az a Schindler Endre, aki egykor az SZDSZ sajtófőnöke volt, a Sziget Kft.-től igazolt át az amőbás céghez.

A cég nem sokkal megalakulása után hozta létre a Bázis Centrum Kft.-t, Horváth Lóránt és Dávid Zsófia a HVG információi szerint ebben is társtulajdonos. A HVG legfrissebb számában megjelent információ szerint a Bázis Holding többségi tulajdont szerzett a debreceni Bázis Klubot működtető A-Deal Kft.-ben. A hárommilliós törzstőkével létrehozott társaság fő tevékenységi köre korábban az ingatlanforgalmazás- és hasznosítás volt, amit 2005 júliusában, amikor átvették az Aranybika szállóbeli szórakozóhely üzemeltetését, vendéglátásra változtattak. A társaságot Ádor Zsolt ügyvezeti; ő korábban a Fiatal Baloldal alelnöke is volt.

A kft.-t egyébként a kuratóriumi elnök, Horváth Lóránt alapította, és társtulajdonos maradt a társaságban Gőz Gabriella, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szülési szabadságon levő sajtótitkára, a kuratóriumi elnök felesége is.

Egészségügyi szűrés Hajdúban és Borsodban
A Magyar Nemzet több cikkben foglalkozott azzal, hogy az Alapítvány a Modern Baloldalért munkatársai egészségügyi szűrésbe kezdtek Borsod megyében. A lap azt állította, hogy Trizs községben az amőbások az egészségügyi tárca dolgozóinak adták ki magukat, és így próbálták rávenni a település független polgármesterét arra, hogy biztosítson helyet a szűréshez. Demeter Gyula polgármester azt mondta a lapnak, rájött, hogy a látogatás politikai célzatú. "A fiatal nő és férfi társa által megmutatott szórólapon meglátta az Alapítvány a Modern Baloldalért (Amőba) emblémáját, s a polgármester azonnal visszautasította az ajánlatot." A Magyar Nemzet arról is írt, hogy az edelényi körzet több más településén is elutasították a szűrővizsgálatos felajánlást. Az Amőba viszont a honlapján megjelentetett közleményben tagadta a Magyar Nemzet vádjait. A Horváth Lóránt által jegyzett kommüniké rámutat: "A lap hamisan állította, hogy az Amőba munkatársai az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva végeznek egészségügyi szűrővizsgálatokat, hiszen az Alapítvány szigorúan a saját nevében folytatja karitatív munkáját."

A nyilatkozat szerint az alapítvány 2005 decembere óta a "Fiatalok az Idősekért" program keretében indít szűrőbuszokat Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében. Az Amőba-buszokon egészségügyi szakképesítéssel rendelkező munkatársak dolgoznak szakhatósági (ÁNTSZ-) engedéllyel. A buszok a kisebb településeket keresik fel, ahol elsősorban az idősebb lakosság egészségügyi szűrését (vércukorszintmérés, koleszterinmérés, derékbőség- és testsúlymérés, szív- és érrendszeri rizikószűrés, ortopédszűrés) végzik.

A nyilatkozat kitér arra, hogy az alapítvány az érintett települések polgármestereit a program megkezdése előtt írásban tájékoztatta karitatív tevékenységéről. A szűrőbuszok december óta háromszáz kistelepülést kerestek fel, munkájukról negatív visszajelzés nem érkezett. A Magyar Nemzet által említett esetben feltehetően az történt, hogy az idézett polgármester összekeverte az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező dolgozó és az Egészségügyi Minisztérium fogalmát. Az Amőba azért is értetlenül áll a történtek előtt, mivel a lapnak nyilatkozó polgármester az alapítvány munkatársait örömmel fogadta, és támogatásáról biztosította a karitatív programot.