2013. június 26., szerda

Ybl Villa 2013

Ybl Villa 2013
Ybl Villa 2013
Ybl Villa 2011
Ybl Villa 2013

Ybl Villa 2011

Ybl Villa 2011, Ybl Villa 2009

hivatalos: www.villa-budapest.com/

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezek lopnak, baszki...
3,42 milliárd forintért vett meg egy villát a budai Várban a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott öt alapítvány egyike. Egy másik hasonló jellegű ingatlan is a jegybank kezébe került, csaknem 2 milliárd forint értékben.
Rendezvény- és oktatási központ lesz bennük, valamint a jegybank doktori képzése is ott folyik majd a tervek szerint
– közölte a jegybank.
Az oktatási és rendezvényközpont közgazdasági, pénzügyi képzésekkel kapcsolatos rendezvényeknek és a kor követelményeinek megfelelő szakmai könyvtárnak is otthont kíván adni, továbbá a tervek szerint az alapítvány által szervezett előadások, kiállítások és más közösségi rendezvények helyszíneként is szolgál majd.
Az eredetileg Ybl Miklós tervei szerint épült és a II. világháborúban elpusztult volt Lónyay-villa helyén az eredeti tervek alapján fogja rehabilitálni a műemlék épületet az alapítvány. A központnak helyet adó ingatlant a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) a Budapanoráma Ingatlanforgalmazási és Hasznosítási Korlátolt Felelősségű Társaságtól vásárolta meg, nettó 11,2 millió euróért, nagyjából 3,4 milliárd forintért.
lonyai villa
Fotó: Google Streetview
Rég eladó
A Hatvany-villáról 2012-ben írt részletesen a Portfolio. A lap szerint az épület akkor legalább 2,5 milliárd forintot ért, így könnyen kiérdemelhette az ország legdrágább lakása címet.
A jelenlegi vételár ennél közel 1 milliárd forinttal magasabb, ami különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt 2 évben egész biztosan nem emelkedtek az ingatlanárak (sőt, inkább csökkentek), valamint az épületet sem fejlesztették tovább. Igaz, az euró árfolyama jelentősen gyengült azóta, ami részben magyarázhatja az áremelkedést.
Oktatási központot ide?
A Resource nyáron arról írt, hogy a szomszédos Karmelita kolostorba költöző Miniszterelnökség lökést adhat a régóta kihasználatlanul álló ingatlan hasznosításának.
Igaz, egy oktatási- és rendezvényközpontnak talán nem a létező legjobb választás Budapest (és az ország) egyik legjobb adottságú telkén álló villa. A közlekedése sem túl szerencsésen megoldott, metróállomás nincs a közelben, a sikló felső végállomása messze esik a területtől, autóval drága behajtani a Várba, így az egyetlen szóba jöhető megközelítési mód egyetemisták számára a belváros felől a 16-os autóbusz.
Egyszerre kettőt
Emellett egy másik villa megvásárlása is belefért az alapítvány idei költségvetésébe. A régi városháza műemlék épülete, amelyet az MNB versenytárgyalás keretében 1,85 milliárd forintért vásárolt meg a Magyar Tudományos Akadémiától, szintén az alapítvány tulajdonába került. Ebben az épületben a PADA egy Magyarországon egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskolát kíván üzemeltetni 2016 szeptemberétől.
Az ügyről megkérdeztük az MNB véleményét is, amint megkapjuk a válaszokat, közöljük. http://index.hu/gazdasag/2014/12/09/az_mnb_milliardos_villat_vett_a_varban/