2011. június 10., péntek

A világ második legnagyobb műemléke a kínai Nagy Fal után: a budapesti rakpartok

Összes kép


rakpart, Budapest
A rakodópart kövei - Duna-parti Világörökségünk


c. szabadtéri kiállításra a budapesti rakpartok és a dunai panoráma százötven éves történetéről, amely a Petőfi szobor mögötti Duna-korzón lesz látható holnaptól kezdve egy hónapig.


A világörökségi panoráma elegáns alapvonalát jelentő partműveket, amelyek eredetileg árvízvédelem, kikötő, rakodás, piac és közlekedés céljaira épültek, a kiállítás több mint 200 korabeli fotón, festményen, metszeteken, rajzokon és terveken mutatja be. A rakpartok fölött a vele együtt látszó Világörökség-városkép érdekes változásait is nyomon követhetjük.


A magyar-angol nyelvű kibővített kiállítást a Budapest Világörökségéért Alapítvány rendezte a Külügyminisztérium támogatásával, az uniós magyar elnökséghez és a Duna Stratégia elfogadásához kapcsolódva. Az esemény további aktualitását adja a rakpartok közeli műemlékké nyilvánítása - ami az Alapítvány 2006-ban benyújtott előterjesztése óta váratott magára - és a májusban elfogadásra kerülő Világörökség törvény.


A kiállított képanyagot Kolundzsija Gábor urbanista, a Magyar Urbanisztikai Társaság budapesti elnöke, a PRO BUDAPEST világörökségi összefogás tagja gyűjtötte össze, válogatta és írta.


Megnyitó 2011. május 29. vasárnap 15 h - a meghívót lásd a mellékletben. A kiállítás június 27-ig tekinthető meg.


A rakodópart kövei - Duna-parti Világörökségünk
Budapesti védművek
Mintha szívemből folyt volna tova
kapcsolódó: Elstrabagolt rakpart, önkormányzati korrupció

Nincsenek megjegyzések: