2011. június 20., hétfő

Programajánló: Balkanic Zeppelin a Clark Adam téren

Hm, ez eléggé agyamentnek hangzik, hogy érdemes legyen megnézni/meghallgatni.

Idő: 2011. június 25. · 19:00 - 20:00
Helyszín: Clark Ádám tér
Budapest, Hungary
Készítette: Budapesti Román Kulturális Intézet

"Archival footage from 1973 of hard rock group Led Zeppelin at the porn club Chat Noir in Stockholm, receiving the gold records which are placed against the bed on which the clubs sex artists perform. From the left John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant and John Bonham. Photo: Bertil Ericson."

Graf Zeppelin Csepelen
(csepel.info)
További információ

A Led Zeppelin dalait sokan csak lemezről ismerjük. Nekünk kelet-európaiaknak nem adatott meg, vagy ha igen akkor is csak nagyon keveseknek, hogy élőben láthassák a legendás brit együttest a hetvenes években.

Budapesten június 25-én este 19 órától a Clark Ádám téren a legenda újra életre kel!

Igaz nem az angol sztárok, hanem bukaresti blues, jazz és folk zenészek jóvoltából. A rocktörténeti jelentőségű Led Zeppelin egyik legismertebb tribute zenekara lép fel a magyar fővárosban.


Zeppelin a Duna fölött
(poszterhaz.hu)
Balkanic Zeppelin

A 2009-ben létrehozott BALKANIC ZEPPELIN zenei projekt tulajdonképpen egy „Új Zeppelin”, ami lehetőséget nyújt a változatos kifejezési formákat keresők számára a kísérletezésre, ugyanakkor pedig kimondottan aktuális. Az együttest alkotó zseniális négy „zeppelin” szabad és minden korlátoktól menteset alkotott évtizedekkel ezelőtt. Ezt egészít ki most harmonikusan a bukaresti Blue Spirit együttes, a világszerte ismert cimbalomvarázsló Marius Mihalache, és a román régi zenét játszó Trei Parale együttes közös projektje.
A Led Zeppelin együttes No Quarter című lemeze és egyéb számaiból kiindulva – elsősorban azok blues-vonulatára koncentrálva – Mike Godoroja a Blue Spirit frontembere csapatával együtt a Led Zeppelin kimeríthetetlen bluez- és folk- zenéjét fedezik fel újra egy sajátos terepen.

Mike Godoroja együttese mögött egy nagyon komoly csapatmunka áll, amelyet elsősorban a blues iránti közös rajongás tart össze. A közönség mindig is egy olyan művészként ismerte, akinek a karizmája a blues és jazz őszinte szeretetéből fakad, sajátos repertoárjával és a dinamikus előadásaival sokan őt tekintik a román blues egyik legautentikusabb képviselőjének. A sok éves múltra visszatekintő fellépéseit olyan történelmi pillanatok tarkítják mint a Ray Charlesal, Chick Corea-val, Jimmy Smith-el, James Brownnal és másokkal tartott közös fellépései.

Zeppelin budapesti földön
Marius Mihalache a világ cimbalmosainak élvonalába tartozik, 6 éves korától klasszikus zenét tanult, 17 éves korában már a Milánói Scalaban Rachmaninov, Chopin, Schuman, Schubert és Mozart műveket játszott. Saját bevallása szerint életének legfontosabb mozzanata a Chick Coreaval való találkozása, akivel több koncerten is fellépett. Gloria Gaynorral és Nina Simone-val készített felvételeket, de más sztárokkal is dolgozott. Egy olyan zenész, akinek sikerült egy hagyományos balkáni hangszeren – a cimbalmon – olyan sokoldalúan, kifinomultan, már-már hihetetlen módon játszani, amely a klasszikus zenével vetekszik.

A Trei Parale (Három garas) négy bukaresti fiatal zenész együttese, akiket vonz a Kárpát-medence etnikumainak régi zenéje. Az együttes szellemi atyja és koordinátora Florin Iordan (furulyák, koboz), a Román Néprajzi Múzeum zenei kutatója. Eddigi munkája, illetve terep-tanulmányai során széltében-hosszában bejárta az országot és gazdag ismeretanyagot gyűjtött a román hagyományos zenéről, amelyet most az együttesében kamatoztat. Az együttes másik tagja Daniel Pop (ének, fúvós- és ütőhangszerek), aki szintén elismert képviselője a régi zenének. A Balkanic Zeppelin projektben ők lépnek fel.

ez is Zeppelin
Zeppelin Budapesten
(fortepan.hu)
Blue Spirit budapesti felállása

Luca Marius – elektromos gitár, akusztikus gitár, slide gitár, buzuki, mandolin, billentyűs hangszerek. Egy tapasztalt zenész komoly Rock/Pop háttérrel, előadói stílusára az elképesztően gyors hangszerváltás jellemző. Különböző és változatos stílusú formációkkal lépett fel, kiváló zenei irányító és kiforrott személyiséggel rendelkező előadó.

Alex Vişan – elektromos gitár, akusztikus gitár, slide gitár, cimbalom, mandolin, buzuki. A blues nagy szerelmese, 13 évesen fedezte fel a gitárt, Jimi Hendrix futamait hallgatva. Tehetséges improvizáló, kiváló érzékkel hangolódik a változatos hangzásvilágra, biztos kézzel uralja a kifejezési eszközöket.
Sabin Ţăranu – basszusgitár. Egy sokoldalú művész, változatos stílusokban játszik. Zenei tanulmányai során több hangszerrel is megismerkedett: zongora, gitár, ütőhangszerek. Több éven keresztül játszott jazz és blues zenekarokban, 2011-ben csatlakozott Mike Godorojához és a Blue Spirithez.

Vali Vătuiu – dobok és ütőhangszerek. Egy igazán profi dobos, aki a jazz és blues mellett is elkötelezte magát. Már korábban is játszott a Blue Spiritben. Eugen Mihăescu Axa Project együttesében, valamint Paula Seling énekesnővel is dolgozott együtt. Alin Milosavval, Valentin Rotarival és Gabriel Ionescuval a Blackbox együttes alapítója.

Nincsenek megjegyzések: