2011. június 18., szombat

Vác, szeretünk

Bezzeg a Hufnágel Pisti! Ennek a városnak például van Dunája. Eltérően Budapesttől, ugye. Hétvégente dugó a Göd-Vác bicikliúton.

Erzsébet határozottan jó seggű szent volt
(Seregi György, 2009)
A váci falfirkászok elfoglalták a közvécét? 
Vác, Barátok temploma
Vác kajakos büszkeségei: Hesz Mihály, Dónusz Éva, Gyulay Zsolt
I. Géza király örvendezik

Vác (szlovákul Vacov, Syada németül Waitzen, olaszul Vaccia, szerbül Вац) város Pest megyében. A Dunakanyar központjaként ismert település Pest megye negyedik legnagyobb lélekszámmal rendelkező városa, egyúttal vonzó idegenforgalmi célpont – egyrészt 900 éves történelme, másrészt gazdag kulturális élete miatt. Katolikus püspöki székhely.

A város nevének eredetéről számtalan elmélet létezik, nincs egyetértés ebben a kérdésben. Ma a nyelvészek többsége személynévből származó helynévnek tartja a város nevét. A Bécsi Képes Krónikában leírt legenda szerint 1074-ben, amikor a közelben vívott, a magyar trónöröklési rendet meghatározó csata előtt Géza és László herceg itt járt, a területet erdőség borította, amelyben egy Vác nevezetű remete élt, és róla kapta volna a város a nevét. Más elmélet szerint egy magyar törzsi névből (Vath) származik a név, de felmerült a "vác" szó, mint fontosabb települést, központot jelentő szláv eredetű kifejezés is.
(wiki)

összes kép

Nincsenek megjegyzések: