2011. május 4., szerda

Gyöngyöspata: Palazzo pizzéria

Gyertek be, mert éhen halunk.
Rendőröknek, riportereknek/újságíróknak 20% kedvezmény.

A piac: Gyöngyöspata egy reménytelen, szegény falu, ahol az agresszív tolvajlások miatt már műveletlenek a termőföldek, emiatt a viszonylagosan jobb módban élő cigányok és magyarok is elszegényednek és az ördögi körben... hagyjuk, mert lenáciznak. Egy hordó húgy egy csepp bortól még húgy marad, de egy hordó bor egy csepp húgytól húggyá változik.

Piacélénkítő események: Áll a bál, a magyarok ugyebár náculnak, csúnyán nézve masírozgatnak, a cigányok meg félelmükben odavissza-odacsapnak, ugyi.

Pozitív hozadék: A sajnálatos eseményeket övező országos figyelmet követő katasztrófaturizmus azonban fellendítette a falu szolgáltatóiparát, új, fizetőképes réteg jelent meg a faluban: újságírók és rendőrök (+ milíciák, melyek azonban jelen esetünkben nem képeznek megcélzott piaci szegmenst). A Palazzó Pizzeria halad a korral és megragadja a megragadnivalót: kedvezményekkel, valamint egy marketinges körökben már közhelyes szlogen (Ebédeljen nálam, különben mind a ketten éhen halunk) gyöngyöspatai mutációjával is előrukkolt:

Gyertek be, mert éhen halunk.

Palazzo Pizzéria, Gyöngyöspata
(Kép forrása: facebook)

Isten, a történelmi isten városa.
– A film ebből: és most egyre több és több ember születik benne. A világ nyomorultjai özönlenek belé.
Egyik napról a másikra átlép fenntarthatóságának határán. Gazdasága elégtelenné válik. Kevésbé képes munkával, hajlékkal és élelemmel ellátni az utcáin kavargó tömegeket. Ahogy sűrűsödik a szmog, és a melegedő globális hőmérséklet kibírhatatlan hőhullámokat, szárazságokat, hurrikánokat és irdatlan havazásokat hoz, a társadalmat fenntartó rituálék összeomlanak, és elkopnak a normális mindennapos élet eszméi. A város kezdi formáját veszteni, körvonalai elmosódnak, ahogy egyre terjed, és negyedeinek osztálykülönbségei érzékelhetetlenné válnak.


Szaporodnak a vagyon elleni bűncselekmények. Az élelmiszer-ellátás akadozó, egyre gyakoribbak az áramkimaradások, a vezetékes víz fertőzött, a rendőrök úgy fel vannak fegyverezve, mint a katonák, és az infláció elértékteleníti a pénzt. Próféták jelennek meg, akik vallási köntösükben a gonoszról, a tiszteletlenségről és istenkáromlásról beszélnek. Kijelentik, hogy isten haragja sújtott le az elfajzott, gőgös városra, a földi városra. A város lerombolására szólítják fel az istenfélőket. És az észrevétlen Isten, a valamikor volt Isten megelevenedik, feltámad az Ő teljes haragjában.
Politikusok bukkannak fel, akik úgy gondolják, a város bármely politikai absztrakcióhoz hozzáidomítható.
Furcsa betegségek jelennek meg, melyekre az orvosoknak nincs gyógymódjuk. Az iskolákat bezárják. Egy-egy negyed fegyverraktárává alakítják át őket.


Járványok törnek ki, a kórházi folyosók halottasházakká változnak, a választott vezetők rendkívüli állapotot hirdetnek ki, mindenütt katonák, és a mocskos viskótelepeket, amelyek a metropolisz határában nőttek ki a földből, rutinszerűen söprik végig géppuskatűzzel.


Amikor az Istennel átitatott, elszegényedett tömegek megrohamozzák a várost, lemészárolják őket. A katonaság puccsot hajt végre, a megválasztott vezetőket, akik behívták őket, bebörtönözik, a kormányzó junta bezár minden tévé- és rádióállomást, az otthoni számítógépeket illegálisnak nyilvánítják, és a gazdagok ostromlott enklávéi körül magas falakat építenek sűrű őrtornyokkal.
Politikai közhellyé válik, amit még a demokratikus baloldal szakértői sem vitatnak, hogy a totalitárius vezetés, a kényszersterilizálás rendszere, a genetikailag jóváhagyottaknak kiadott szülői engedélyek és a racionális osztályozás ethosza jelenti az egyetlen reményt a civilizáció jövőjére nézve. (Doctorow)


Kapcsolódó bejegyzések: Tüntetés a gyöngyöspatai cigányokért  a Belügyminisztérium előtt + Helyszíni fotók Gyöngyöspatáról

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi az hogy Gy.pata egy reménytelen szegény falu??? Gondolom ezt is egy pesti "hozzáértő" írta....