2011. március 16., szerda

DrFlash fotói Gyöngyöspatáról + videó


"Gyöngyöspata a Mátra délnyugati lábánál elterülő, festői szépségű település, mely kristálytiszta levegőjével, sok látnivalójával és barátságos lakosaival a turisták kedvelt kirándulóhelye."


"Gyöngyöspata történelmi település, melynek emlékeit szerte megtaláljuk nevezetességeink közt. Számtalan látnivalót nyújt Gyöngyöspata kezdve a Jessze oltártól, a Patai graduálén át, egészen a műemlékhídig".


"Gyöngyöspata bővelkedik látnivalókban, a természet szerelmesei számára éppúgy, mint a történelmi ereklyéket keresőknek. Minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódási lehetőséget rejt magában Gyöngyöspata, melyet csak tovább fokoz a település lakóinak vendégszerető hozzáállása és kedvessége."


"Gyöngyöspata a XIV. századig a megye második legnépesebb települése volt Eger után. Első írásos emléke egy 1234-ben kelt oklevél. Az 1400-as évek közepére fejlettsége szerint már mezőváros (oppidum) volt, ezt a rangját az 1871-es közigazgatási törvényig őrizte."


Gyöngyöspata a Mátra délnyugati lábánál, festői környezetben elterülő több mint 6 ezer hektáros terület. Ásatások bizonyítják, hogy az egykori Pata már 3500 évvel ezelőtt is kedvelt lakóhelye volt az avaroknak. Magyarok a honfoglalástól lakják, melyről Anonymus így ír: “Árpád fejedelem nagy földterületeket adományozott a Mátra erdeiben két vezérének, Ednek és Edemennek, kiknek unokája Pata később várat épített. Az ő utóda lett a későbbi magyar király, Aba Sámuel.”


"Az egyedülálló csak erre a tájrészre jellemző mikroklíma, továbbá a Mátra déli vulkanikus talajának földtani adottságai, valamint az itt élők szorgalma, évről évre kiváló minőségű gyümölcsökkel és borokkal ajándékozzák meg az egyre népesebb fogyasztók táborát."


A borok szerelmesei az Európában is egyedülálló több szintes pincesoron válogathatnak a helyi gazdák által megtermelt és kínált nedűkből.


A kirándulók és kikapcsolódni vágyók a környék lélegzetelállító természeti szépségeiben, hegyeiben, forrásaiban, horgásztavaiban a Mátra vadjainak vadászatában lelhetnek felüdülést, kikapcsolódást.


A jövőben az európai közösség szigorúbb szabványainak is megfelelő, egészséges ivóvízhez juthatnak a települések lakói, új technológiai eljárásokkal szűrik ki a különböző mértékben előforduló ammónia, bór, vas, mangán és arzén szennyeződéseket.


Friss Híreink:

2011. március 15-én

17.00 órától Szentmise az 1848-as hősök emlékére

18.00 Ünnepi megemlékezés a Művelődési Házban

- Tábi László polgármester úr ünnepi köszöntője

- A kőszívű ember fiai – ünnepi műsor az Apraja – Nagyja Színjátszó Csoport Előadásában

19.00 Fáklyás felvonulás és koszorúzás

2011. március 16-án 17.00 FALUGYŰLÉS a Művelődési Házban.





(a szövegeket és a térképet Gyöngyöspata hivatalos honlapjáról, a gyongyospata.hu-ról kölcsönöztük)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mi az?
- Fekete pötty a Holdon?
- Cigány a Holdon.
- Kettő fekete pötty a Holdon?
- Kettő cigány a Holdon.
- Sok fekete pötty a Holdon?
- A megoldás.