2011. március 28., hétfő

Óbuda, lakótelep, nagylátószög

Errefelé lakik a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület (1032 Budapest, Bécsi út 223., törvényes képviselő: Vona Gábor elnök), Vona Gábor panelotthonában.



Faluház
Magyarország legnagyobb lakóépülete, az óbudai 315 méter hosszú, 15 lépcsőházból álló, tízemeletes, 886 lakásos ún. Faluház.
faluház
2006 végén konzorciumi szerződést kötött Amsterdam Nord, Szófia Oboriste kerülete és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, hogy STACCATO néven pályázzon az Európai Unió által kiírt Concerto II keretprogramra. A pályázatban a III. kerület vállalta egy 800-900 lakásos panelépület felújítását az energiafelhasználás és a széndioxid kibocsátás csökkentése érdekében, megújuló energiaforrások igénybevételével. A pályázaton elnyert támogatás 1 millió euró volt.
A kiválasztott társasház a Szőlő utcai Faluház lett. A társasház tavaly szeptember végén adta be pályázatát a Panel Plusz programra. A felújítás költségeinek 40 százalékát (420 millió forint) a kerület állta, az 1 millió eurós uniós támogatásból és saját forrásból. A Panel Plusz programból az állam része 33 százalék (400 millió), míg a tulajdonosokra 27 százalék (320 millió forint) esett. (ezermester.hu)

Óbuda, szeretlek
Óbudai lakótelep
Épült 1968-1975 között,
tervezte: Mező Lajos

A másik oldalra, a Szőlő utca vonalában megépült, hosszúságával országos rekordot felállító lakóházfüzér előterébe toronyházakat, 15-20 emeletes irodakomplexumot álmodtak, hogy innen irányítsák a környék ipari üzemeit. Igaz, ez utóbbi sosem valósult meg, hűlt helye árválkodik ma is az Árpád híd budai lehajtójánál. (nol.hu)


bigger, better
Fő tér, Óbuda maradványai
A vázlatokon „óbudai rezervátumnak" nevezett Fő tér környéke például gasztronómiai negyeddé avanzsált a terveken, vendéglátóipari egységekkel és kihalóban lévő szakmákat megőrző műhelyekkel. A terület középpontjába pedig, a Flórián térre Észak-Buda városközpontját szánták, nagy áruházzal, orvosi rendelővel, éttermekkel és mozival. (nol.hu)
A Tróféa étterem hátsója
Róma falfirkái
további képek, shállálá

Nincsenek megjegyzések: