2011. március 12., szombat

A Blaha Lujza tér esete az Ablon Grouppal

ABLON GROUP
Gombhoz a kabátot? Az Ablon plázájához szabják a Blaha Lujza teret? Megvette a közteret, megvette a Blahát a nyolcadik kerületi önkormányzattól Fővárostól az Ablon? Vagy az Ablon az önkormányzat Főváros döntéshozóiba ruházott be?

A tér "kapuját" képező metró fel/lejárat előtti területet a DK-ÉNY-i tengelyű parkoló, az azt párhuzamosan kísérő járda melletti fasor, valamint a támfallal kiemelt "zöldfelület" mind fizikailag, mint vizuálisan elválasztja az épülettől. Az aluljáróból, vagy a busz, illetve villamos megállóból a térre érkezőt nem ragadja meg az új épület látványa. Ennek elérése érdekében meg kell "nyitni" az épület előtti teret, a parkoló és a fasor megszüntetésével, a középső sáv "áttörésével".

A törvényben előírt zöldfelület minimuma, betonsivatag. És hogy a kedves plázalátogatókat ne zavarja a náluk kevésbé szerencsés embertársainak látványa (rontja a seftet?), hát padok sem lesznek a téren. Ha le akarsz ülni, menj a plázába, ott van kávézó, telistele székekkel.

Az egyik legfontosabb utcabútorral, a padokkal, székekkel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy az átalakítandó tér ezen részén a tartós változás elérése érdekében nem alakítunk ki számottevő ülőhelyet. Részben azért, mert a tér funkciója nem a nyugodt pihenést, inkább az állandó mozgást, jövés-menést szolgálja, másrészt meg azért, hogy minimalizáljuk a téren az életformaszerű tartózkodás feltételeit. A fentiek miatt különböző méretű (40-50 cm x 40-80 cm x 40-60 cm) kő ülőtömbök burkolathoz rögzített elhelyezését javasoljuk.




  Blaha by ketfarkukutya

Néhány szó az Ablonról. Ez az a cég, amitől tán még az ősfőantifasista Gyurcsány Ferenc is heves izraelizésbe kezdene, az ideológiailag kevésbé képzett mezei jobbikosokról nem is beszélve. Az Ablon olyan világbajnoki pofátlansággal lepte meg a pannon puszta lakóit, hogy az elismeréstől kinyílt a bicska a zsebemben.

Zanzásítva ezen dicső cég ügyködése:

„Plázát akar építeni, de hiányzik 8 milliárd forint? Van megoldás!” A 8 milliárd forintra büntetett BVM Épelem újsághirdetésben ajánlja tapasztalatait azoknak, akiktől hozzá hasonló módon a választott bíróságon perelték el vagyonukat.


Nehézkes, bonyolult, sőt kockázatos lett volna az egyik nagy ingatlanfejlesztő cégnek, hogy közös tulajdonban lévő telken építkezzen, ezért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Választottbíróság nyolcmilliárd forintos kártérítést ítélt meg neki. A horribilis összeget karácsonyra kell kifizetnie a telek régi tulajdonosának, a szomszédban székelő BVM Épelem Kft.-nek. Az Ablon Group projektcége egy el sem kezdett business center elmaradt hasznát és az időközben megnövekedett építési költségeket verte rá a több évtizede működő, dolgozói tulajdonban levő vállalatra. (index)

A BVM több jogi lépés mellett a Fővárosi Bírósághoz fordult az ítélet hatályon kívül helyezésért. A fellebbezésben azt állítja, hogy a Választottbíróság a szakértői vélemény ellenében segítette a Globalt, azaz az Ablont, és „odadobta a dolgozói tulajdonban álló magyar középvállalat teljes vagyonát”.


A Fővárosi Bíróságnak már a per közben is foglalkoznia kellett az üggyel, miután a BVM jelezte, hogy szerinte összeférhetetlen, hogy a bírói tanács három tagja közül kettő évtizedek óta közvetlen munkatársa a felperes ügyvédjének.A Választottbíróság működési rendje szerint az eljáró tanács úgy áll össze, hogy egy bírót a felperes, egyet az alperes nevez meg, ők ketten pedig meghívnak egy harmadik tagot. (index)

Az Ablon (és a Global) jogi képviseletét ellátó Czugler Péter az ELTE Polgárjogi Tanszékén tanít, ő kollégáját, Vékás Lajost, az ELTE polgárjogi tanszékének tanárát jelölte bírónak, de aztán a testületbe bekerült Kisfaludy András, a tanszék másik tanára is. Ő lett a választott tanács elnöke. A BVM azt állítja, csak az eljárás megindítását követően kaptak információt a bírák közti személyes kapcsolatról. A Fővárosi Bíróság akkor egy uniós direktívára hivatkozva úgy ítélte meg, hogy a munkatársi viszony nem ok az összeférhetetlenségre, így változatlan formában tovább átengedte az ügyet.


A Választottbíróság alapszabálya szerint egyébként az ügyben résztvevő bírák a 8 milliárdos ügyérték alapján 28,3 millió forintos honoráriumban részesülnek, a Választottbíróságnak pedig 14,3 millió forint jár az adminisztratív költségekre. Az ügyvédnek 75 milliót hagyott jóvá a testület. (index)

visszatérve a Blaha Lujza célirányos átszabására, következzék a 8kerblogger:

Nicsak, mit fújt be a szél a postaládámba a tegnapi padtalan Blaha képe után! A tér átépítésének teljes tervét. Mazsolázzatok belőle szépen, van mit. Érdemes nagyítani néha, hogy a szöveg is olvasható legyen teljesen.

Itt van például a padtalanság. Ezután sem lesz, mert:
17 műszaki leírás másolata
kattints ide az összes dokuért

Aztán itt a terelés: a megállókból a téren át a plázába irányítják az embereket. Nincs ebben semmi szemérmesség, gond nélkül leírják:
16 műszaki leírás másolata
09 látvány másolata
Blaha Lujza tér átépítési látványterve
(nagyobb felbontásért kattíntson a képre
Az is kimaradt az eddigi ismertetőkből, hogy ide tervezik a buszok végállomását áthelyezni az Uránia elől. Az dicséretes, hogy az Uránia elől elhozzák, és nem kell az ott élőknek folyamatos légszennyezésben élni, viszont nem látom, miért jó, ha egy kórház ablakai alatt okádják a füstöt a buszok.


Ugyanakkor szerepel egy villamos nyomvonal a Népszínház utcából a Rákóczira, ami igazán remek lenne...

23 kert II
Blaha Lujza átépítési terve

Szóval van itt érdekesség bőven. Kérdésként felmerült még bennem, jó-e, ha a magánberuházó alakítja ki a közteret a saját igényeinek, érdekeinek megfelelően? 

Ablon, Europeum
ABLON Kft.
Váci út 30.
1132 Budapest
Hungary
Phone: +36 1 225 6600
Fax: +36 1 225 6601
E-mail: ablon@ablon.hu

ABLON Group Limited
Frances House
Sir William Place
St Peter Port
Guernsey GY1 4HQ
E-mail: ablon@ablon-group.com

Since its foundation in 1993, ABLON Group Limited has become one of the largest real estate developers in Hungary and Central-Eastern Europe, being active in several sectors of the real estate market. Its projects include category “A” office buildings, retail properties, residential parks, logistic parks and hotels.

The Group’s core business is the sourcing, acquisition, construction, ownership, leasing, servicing and management of a diverse portfolio of commercial property and the acquisition, construction and sale of residential properties in Hungary, the Czech Republic, Romania and Poland, primarily in Budapest and Prague.

Through the development of its large and diverse real estate portfolio, the Group has gained significant property development and management experience, first-hand knowledge of regional markets, relationships and contacts with local owners, brokers and tenants, and an understanding of the needs and behaviour of public sector and corporate tenants. This experience is enhanced by the fact that the Group is vertically integrated along the spectrum of the real estate development value chain, from the sourcing, purchase and construction of properties to the marketing, sale, rental, operation and servicing of its properties.


Ablon Business Run
In addition to Budapest, the Group is present in Prague, Warsaw, Gdansk and Bucharest.
 
The ABLON Group has been publicly traded on the Main Market of the London Stock Exchange (LSE:ABL) since July 2011. Before that it was publicly traded on the Alternative Investment Marlet (AIM) of the London Stock Exchange since February 2007.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Blaha Lujza tér nem Józsefváros kezelésébe tartozik! A tér rendezése pedig folyamatban van, amelyet értelemszerűen a főváros végez - nyilvánvalóan azért, hogy a budapestiek kényelmét szolgálja, így semmi szükség ilyen összeesküvés elméletekre, ráadásul úgy, hogy tájékozatlan is a blogger.

BB írta...

Köszönöm, javítva.

Névtelen írta...

Nagyon szívesen!