2011. május 3., kedd

Andrássy út 1: Eurowien kft és a balkáni magyar pofátlanság

Eurowien Kft.
Cím: 1241 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.
Telefon: 318-3848 Fax: 266-3790
E-mail: info@eurowien.hu

Eurowien Kft, Andrássy út 1, referenciamunka
Andrássy út 1
Én vétkem, én igen nagy vétkem: lelkes, szorgalmatos, anyázósan heccelődős (mert rájuk fér, bzmg!), de erősen felületes blogunk jól mellétrafált: a neten talált félrevezető infókból művelődve a közterületi reklámmaffiát gyanúsítottuk meg az Andrássy út 1 számú ház meghökkentően háborús külleméért (egy reklámhálós cég jól összepacsmagolta a házat). A helyzet bonyolultabb, kerületi korrupció,  Orbán néhai kabinetfőnöke, Nagy Andor, sőt még a dicstelen Csipak-falazó Ráday Mihály is felbukkan a történetben, de az igazi felelős az Eurowien kft. Ügyes és pofátlan cég, a lakókat élve befalazó Szy Sándor is tanulhat tőlük. A témára visszatérünk, egyelőre egy sajtóközleménnyel örvendeztetjük meg olvasóinkat (és köszönet a lakóközösségnek a belső fényképekért).

Csütörtökön elindul az Andrássy út 1. megmentéséért indított per
Csütörtökön, május 5-én lesz a Fővárosi Bíróságon az első tárgyalása az Andrássy út 1. számú társasház megmentéséért indított pernek. A ház még tavaly augusztusban nyújtott be keresetet a tetőtéri beruházó Eurowien Kft. ellen, különösen nagy károkozás miatt a bírósághoz. A jelenleg már 400 millió Ft nagyságrendűre duzzadt kár okozója bíróság előtt kell feleljen a 15 évnyi gondatlanságért.


Andrássy 1, tetőtér
A társasház által benyújtott kereset alapja, hogy a jelenlegi tetőtéri tulajdonos beruházó Eurowien Kft. a tetőszerkezet és a födémek felújítása közben, valamint a munkálatok felfüggesztése és az állagmegóvás elmulasztása által életveszélyes állapotot idézett elő. Elkezdte ugyan az építkezést, azonban a kivitelezővel kialakult elszámolási vitája miatt a kivitelező a munkaterületről levonult, a megbontott és életveszélyes statikai állapotba hozott tetőszerkezetet magára hagyta. A beruházó ezt követően nem folytatta más kivitelezővel a munkálatokat és helyreállítást sem végzett, így a szerkezeti statikai hiányosságok mind a mai napig fennállnak. Az állagromlással súlyosbítva ez jelenleg már bármikor a tető, valamint a zárófödém beszakadását, illetve a tető és a homlokzati elemek környező - Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út és Paulay Ede utcai - járdákra való omlását okozhatja. A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy az Önkormányzat által kijelölt független statikus a vizsgálatot követően azonnali hatállyal a teljes tetőteret és a 4. emelet összes lakását közvetlen életveszély miatt lezáratta, és javasolta az Önkormányzatnak az érintett utcai szakaszok elkerítését.


Eurowien Kft, Andrássy 1
A VI.ker Önkormányzat Építési Osztálya folyamatosan, alkalmanként 1millió forint bírsággal sújtja, valamint azonnali életveszély-elhárításra kötelezi a beruházó Eurowien Kft-t, aki ezeket figyelmen kívül hagyva a bírságokat nem fizeti meg, és az életveszély-elhárítás ügyében sem tett lépéseket. A beruházó mindezek mellett több mint 20 millió Forint közös költség tartozást halmozott föl a házban, amely a ház teljes elszegényedését eredményezte, így bármilyen más belső és külső felújítási munkálatot lehetetlenné tesz és veszélyezteti a ház működésének fenntartását is. A ház többi lakója ezzel párhuzamosan folyamatosan küzd az ingatlanok elértéktelenedése ellen és a lehetséges balesetek, vagy tragédiák elkerüléséért. A társasház a beruházó helyett, saját költségén folyamatosan felülvizsgálja és vereti le a házról az omladozó vakolatdarabokat, távolíttatja el a kilazult záróköveket, és elkerítette a teljes ház körüli járdaszakaszt. Ez mégis csepp a tengerben. A beruházó vagy az Önkormányzat minimális anyagi együttműködése nélkül a valódi tragédia megelőzésére nincs lehetőség.


Eurowien Kft,
lebontott kémények,
életveszély
A beruházó Eurowien Kft. saját elmondása szerint a felújításokra nincs pénze, a ház azon javaslatát, hogy az ingatlanokat adja el, mindezek ellenére több tárgyaláson is kategórikusan elutasította. Ha a beruházó nem lép, az életveszély-elhárításban az Önkormányzatnak is lenne felelőssége, de a szükséges 50 millió forintos minimális költséget nem tudta előteremteni. A Társasház a lakók végső elkeseredettsége eredményeképp 2010 augusztusában kártérítési keresetet nyújtott be a bíróságra. A per május 5-én csütörtökön, 8:30 órakor kezdődik a Fővárosi Bíróságon. A Társasház tulajdonosai és lakói kényszerhelyzetbe, és a hatóságok, törvények, lehetőségek, hitelegetés útvesztőjébe kerültek, ezért kénytelen a nyilvánosság és a hatóságok, önkormányzatok legfelsőbb vezetőihez fordulni segítségért, hogy elkerülhető legyen egy halálos áldozatokkal is járó tragédia.


A Társasház létrehozott egy Facebook oldalt „Andrássy út 1 megmentése” címmel, bízva abban, hogy minél többen csatlakoznak hozzájuk. Az oldal a mindenkor legfrissebb adatokat, fotókat és információkat tartalmazza az üggyel kapcsolatban: http://www.facebook.com/a1megment

Andrássy út 1, beázott lakás
Előzmények, előjáték, kerületi korrupció és nemtörödömség:

Andrássy út 1
A Budapest VI. ker. Andrássy út 1. sz. alatti épületet 1993. szeptember 1. napján kelt Társasháztulajdont Alapító Okirat alapján a Terézváros Polgármesteri Hivatal (több jelentős hibával terhelten) Társasházzá alakította.

Az Önkormányzat a padlásteret indoklás nélkül egy személynek és társainak adta el egyezer(!) Ft/m2 áron. A friss tulajdonosokat tovább segítve ajándékként 1993. október 8. napján elvi, majd 1994. augusztus 14. jogerős építési engedélyt is kaptak a szintén kedvezményes áron vásárolt 4. emeleti lakásaik tetőtér felé történő bővítésére. Az engedélyezési eljárás a tulajdonostársak kijátszásával folyt. Annak ellenére, hogy a tető rossz állapota már ekkor is tudott volt, az új tulajdonosokat semmiféle határidővel szigorított építési kötelezettség nem terhelte, az építési engedély kizárólag a továbbértékesítés feltételeit volt hivatott javítani.Vigyázat, omlásveszély
A kisemmizett tulajdonostársak tűrőképességét ezen eljárás már átszakította, ezért bírósághoz fordultak, melynek folyományaként a tetőtér tulajdonosai és a többi tulajdonos között 1995. május 21. napján született egy Megállapodás a kompenzációkról a pertől való elállásért cserébe. A teljesítés egyoldalúra sikeredett, a lakók ugyan elálltak a pertől, ezek után a semmiféle kötelezettséget nem teljesítő tetőtérberuházók az ingatlant és a csatolt építési engedélyt tovább értékesítették az Eurowien Rt. és annak társcégei (DATAPROGRAMM, PROCAR Kft-k.) részére.

A Társasház 1997. évi közgyűlésein az új tetőtér tulajdonosok azt állították, hogy sem az életveszélyes állapotról, sem a megállapodásokról nem tudtak, majd biztosították a többi tulajdonost, hogy ennek ellenére a Megállapodás szerinti felújításokat el fogják végezni.

A végül 2001 májusában megkezdte a beruházó Eurowien Kft a felújítási munkálatokat, melyek során kiderült, hogy a beruházónak nincs tőkéje a kivitelezés lebonyolításhoz. A kivitelező cég a műszaki irányítás hiánya miatt a kéményeket, tetőszerkezetet, zárófödémeket közvetlen életveszélyes állapotba hozta, majd elszámolási viták után az építkezést félbehagyva 2003. január 6-án levonult a tetőt megbontott, a kéményeket visszabontott állapotban hagyva.Andrássy út 1
A Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala Építési Osztály, mint az építkezés hatósági felügyeletét ellátó szerv ekkor még nem érezte, hogy itt feladata lenne.

2010 évben az Önkormányzat megbízásából elkészült egy újabb statikai szakvélemény, mely egyértelműen alátámasztja a tetőtérnek és a IV. em. statikai és műszaki állapotának helyzetét, mely következményeképpen életveszélyesnek minősítve azt végleges lezárási határozatot hozott a IV. em. és a tetőtér vonatkozásában. Ugyanezen szakvélemény meghatározta az azonnal végrehajtandó teendőket az életveszélyes állapot megszüntetése és a ház további állagromlásának megakadályozása érdekében (tetőszerkezet teljes, egyes homlokzati elemek részleges bontása, letakarítása, ideiglenes tető építése, utcán védőtető, lezárás készítése).

Fenti közvetlen életveszély-elhárítási munkálatok költsége 50 mFt köré tehető.

Jelen helyzetben a IV. emeletet már a statikus életveszélyesnek minősítette és lezáratta, 5-10 éven belül következik a III. emelet is, így a tulajdonosok sorban elveszítik ingatlanjaikat.

Eurowien Kft: életveszély a Világörökség elején
további képek. Mert bármit megtehetnek Önnel. Tehát megteszik.

13 megjegyzés:

BB írta...

Háhá, nahát, miket talál az ember a Neten:

Csalással vádolják az Andrássy út 1. alatti társasház képviselői Nagy Andort, a miniszterelnök kabinetfőnökét. Nagy, a VI. kerületi önkormányzat volt dolgozója, megszerezte a ház tetőterének tulajdonjogát. Később ezt 27-szeres haszonnal eladta, de a vevő előtt eltitkolta, hogy vállalta a ház tetőszerkezetének felújítását. Az elsőfokú építési hatóság a lakókat kötelezte a felújításra, ezért ők pert indítanak.
Az ingatlantörténet gyökerei a 90-es évek elejére nyúlnak vissza. Az Andrássy út 1. alatti ingatlan tetőszerkezetének felújítását tervbe vette az önkormányzat. Ám ez elmaradt, így a bérlők úgy vehették meg lakásaikat, hogy a felújítás terhe rájuk maradt. Egy cég még a társasházzá alakítás előtt, 1993. október végén, 18 ezer forint négyzetméter áron ajánlatot tett az önkormányzatnak a ház tetőterének megvásárlására, és vállalta, hogy a tetőszerkezeten túl felújítja az egész házat. Ezt az ajánlatot azonban az önkormányzat nem fogadta el, inkább később, az érvényes alapító okiratot megsértve,- eladta a lakók tulajdonában lévő tetőteret a ház negyedik emeletén lakó Nagy Andornak és két társának. Nagy korábban a polgármesteri hivatal köztisztviselőjeként dolgozott.

Magyar László Zsolt, a társasház képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy az önkormányzat a vételár kialakításánál a lakott lakást megillető kedvezményekben is részesítette korábbi hivatali dolgozóját. Nagy és társai a korábban ajánlott árnál jóval olcsóbban, mindössze 1024 forint/négyzetméter áron jutottak a tetőtérhez, és a tetőszerkezet felújítása sem terhelte őket. Nagynak a 196 négyzetméteres tetőtérért a kedvezményeket figyelembe véve mindössze 200 ezer 704 forintot kellett megfizetnie. Nagyék adásvételi szerződését eredetileg 1994. április 29-re dátumozták, amit később átjavítottak. Április 29-e éppen az alapító okirat módosításának napja, amikor átkerült a lakóktól az önkormányzathoz a tetőtér tulajdonjoga.

Nagyék 1994. augusztus 15-re építési engedélyt is szereztek a polgármesteri hivataltól. Az alapító okirat módosításával a tetőtér albetétként lett feltüntetve, tulajdonjoga tehát az önkormányzaté lett. Ezt az okiratot azután megküldték a földhivatalnak, amely ez alapján bejegyezte az önkormányzat tulajdonjogát. A földhivatali bejegyzés ellen a Fővárosi Főügyészség törvényességi óvást emelt, amelynek a hivatal nem adott helyt. Az ügyészség bíróságra vitte az ügyet - tudta meg a Magyar Hírlap Fenyvesi György ügyésztől, ám később visszavonta keresetét. Fenyvesi György ügyész a Hírlapnak elmondta: a kereset visszavonását a lakók egybehangzóan kezdeményezték, ugyanis valamennyien aláírták a társasház alapító okiratának módosítását, így megszűnt a törvénysértő állapot. Időközben ugyanis az Andrássy út 1. szám alatti ház lakói - akik egyéb polgári pereket is indítottak az ügyben - megegyeztek Nagy Andorral, aki vállalta, hogy a tetőszerkezet felújítását elvégzi, ha mindegyik ellene indult peres eljárást megszüntetik.

BB írta...

Az értékesítés 1996. november 26-án meg is történt, csakhogy Nagy nem annak a vevőnek adta el a tetőteret, akivel a "szabályos", a társasház képviselőinek is bemutatott adásvételt megkötötte. E szerződés ugyanis még rögzítette a felújítási kötelezettséget, amit az új tulajdonosjelölt, Nagyné Hordós Katalin át is vállalt. Csakhogy nem ez az adásvételi szerződés került be a földhivatalhoz, hanem két cég, a ciprusi címet megadó Wolfgang Lang magánszemély érdekeltségébe tartozó Eurowien Rt., valamint az osztrák Franz Hodous által jegyzett, ám a lakók tudomása szerint ugyancsak Lang-érdekeltségű DataProgram Kft. lett a tetőtér két újdosült gazdája.

Az 1997. június végi társasházi közgyűlésen kiderült: az Eurowien és a DataProgram nem tudott a felújítási kötelezettségről, az ingatlant nem Nagyné Hordós Katalintól, hanem Nagy Andortól és társaitól vásárolták meg. A tetőtér új tulajdonosa mindjárt az elején leszögezte: a tetőszerkezet és a zárófödém felújítását a társasház problémájának tarja. Sőt kijelentette: lehetséges, hogy nem is kívánnak beruházásba kezdeni. Magyar László Zsolt elmondta: az elsőfokú építési hatóság az elmúlt év végén a társasházat kötelezte az életveszélyesé nyilvánított zárófödém és tetőszerkezet felújítására, megszabva a munkák elvégzésének határidejét is. A lakók szerint az új tetőtér-tulajdonos arra vár, hogy a lakók költségére végrehajtsa a hatóság a felújítást. A társasház egyik képviselője, id. Magyar László elmondta: gondjaikkal megkereste a jelenlegi polgármestert, Farkas Györgyöt is, aki elismerte, hogy törvénysértés történt, ám szerinte nem lehet csinálni semmit. Farkas György polgármester sűrű programja miatt tegnap nem tudta az önkormányzat álláspontját ismertetni a Magyar Hírlappal. Az ügyben főszerepet játszó Nagy Andort, a miniszterelnöki hivatal államtitkárát a múlt hét közepe óta próbáljuk nyilatkozatra bírni. Az Andrássy út 1. lakói ismét perelnek, sőt csalás gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeznek volt lakótársuk ellen - jelentették be tegnap.

(Magyar Hirlap)

BB írta...

http://www.origo.hu/itthon/20000202csalassal.html

Névtelen írta...

És Nagy Andor vajon hogyan lett az Andrássy 1. negyedik emeleti lakója, csornai gyermekkorral ás győri tanulmányokkal a háta mögött?

"1988-ban a Present Kisszövetkezet jogi előadója. Majd még ebben az évben Budapest Fővárosi Tanács lakáscsere osztályán helyezkedett el, mint jogi előadó."

András írta...

Pontosítás: a győri tanulmányait középskolára értettem, felsőoktatásban is volt része a Bibó szakkollégiumban.

BB írta...

http://ingatlanmenedzser.hu/hirek-gazdasag/20110504_andrassy_per.aspx#rss Az Andrássy út 1. szám alatti ház lakói még tavaly augusztusban nyújtották be keresetüket a tetőtéri beruházó Eurowien Kft. ellen, különösen nagy károkozás miatt a bírósághoz. A kár eléri a 400 millió forintot.


A társasház által benyújtott kereset alapja, hogy a jelenlegi tetőtéri tulajdonos beruházó Eurowien Kft. a tetőszerkezet és a födémek felújítása közben, valamint a munkálatok felfüggesztése és az állagmegóvás elmulasztása által életveszélyes állapotot idézett elő - áll a lakóközösség álatal kiadott sajtóközleményben. Az első tárgyalás csütörtökön, május 5-én lesz a Fővárosi Bíróságon.


A történet előzményeként az épületet 1993. szeptember 1-jén Terézváros Polgármesteri Hivatal (több jelentős hibával terhelten) Társasházzá alakította. Ezt követően az önkormányzat a padlásteret indoklás nélkül Nagy Andornak és társainak adta el egyezer(!) Ft/m2 áron.

A friss tulajdonosokat tovább segítve ajándékként 1993. október 8. napján elvi, majd 1994. augusztus 14. jogerős építési engedélyt is kaptak a szintén kedvezményes áron vásárolt 4. emeleti lakásaik tetőtér felé történő bővítésére - áll a lakók közleményében.

A lakók szerint az engedélyezési eljárás a tulajdonostársak kijátszásával folyt. Annak ellenére, hogy a tető rossz állapota már ekkor is tudott volt, az új tulajdonosokat semmiféle határidővel szigorított építési kötelezettség nem terhelte, az építési engedély kizárólag a továbbértékesítés feltételeit volt hivatott javítani.


A lakók szerint a beruházó elkezdte ugyan az építkezést, azonban a kivitelezővel kialakult elszámolási vitája miatt a kivitelező a munkaterületről levonult, a megbontott és életveszélyes statikai állapotba hozott tetőszerkezetet magára hagyta. A beruházó ezt követően nem folytatta más kivitelezővel a munkálatokat és helyreállítást sem végzett, így a szerkezeti statikai hiányosságok mind a mai napig fennállnak.

BB írta...

Az állagromlással súlyosbítva ez jelenleg már bármikor a tető, valamint a zárófödém beszakadását, illetve a tető és a homlokzati elemek környező - Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út és Paulay Ede utcai - járdákra való omlását okozhatja. A helyzet súlyosságát bizonyítja, hogy az Önkormányzat által kijelölt független statikus a vizsgálatot követően azonnali hatállyal a teljes tetőteret és a 4. emelet összes lakását közvetlen életveszély miatt lezáratta, és javasolta az Önkormányzatnak az érintett utcai szakaszok elkerítését.


A VI.ker Önkormányzat Építési Osztálya folyamatosan, alkalmanként 1millió forint bírsággal súlytja, valamint azonnali életveszély-elhárításra kötelezi a beruházó Eurowien Kft-t, aki ezeket figyelmen kívül hagyva a bírságokat nem fizeti meg, és az életveszély-elhárítás ügyében sem tett lépéseket. A beruházó mindezek mellett több mint 20 millió Forint közös költség tartozást halmozott föl a házban, amely a ház teljes elszegényedését eredményezte, így bármilyen más belső és külső felújítási munkálatot lehetetlenné tesz és veszélyezteti a ház működésének fenntartását is.

A ház többi lakója ezzel párhuzamosan folyamatosan küzd az ingatlanok elértéktelenedése ellen és a lehetséges balesetek, vagy tragédiák elkerüléséért. A társasház a beruházó helyett, saját költségén folyamatosan felülvizsgálja és vereti le a házról az omladozó vakolatdarabokat, távolíttatja el a kilazult záróköveket, és elkerítette a teljes ház körüli járdaszakaszt. Ez mégis csepp a tengerben. A beruházó vagy az Önkormányzat minimális anyagi együttműködése nélkül a valódi tragédia megelőzésére nincs lehetőség.


A beruházó Eurowien Kft. saját elmondása szerint a felújításokra nincs pénze, a ház azon javaslatát, hogy az ingatlanokat adja el, mindezek ellenére több tárgyaláson is kategórikusan elutasította. Ha a beruházó nem lép, az életveszély-elhárításban az Önkormányzatnak is lenne felelőssége, de a szükséges 50 millió forintos minimális költséget nem tudta előteremteni.

A Társasház a lakók végső elkeseredettsége eredményeképp 2010 augusztusában kártérítési keresetet nyújtott be a bíróságra. A per május 5-én csütörtökön, 8:30 órakor kezdődik a Fővárosi Bíróságon.


A Társasház létrehozott egy Facebook oldalt „Andrássy út 1 megmentése” címmel, bízva abban, hogy minél többen csatlakoznak hozzájuk. Az oldal a mindenkor legfrissebb adatokat, fotókat és információkat tartalmazza az üggyel kapcsolatban. Kattintson ide a részletekért.

A Társasház tulajdonosai és lakói kényszerhelyzetbe, és a hatóságok, törvények, lehetőségek, hitelegetés útvesztőjébe kerültek, ezért kénytelen a nyilvánosság és a hatóságok, önkormányzatok legfelsőbb vezetőihez fordulni segítségért, hogy elkerülhető legyen egy halálos áldozatokkal is járó tragédia.

Névtelen írta...

Hölgyek, Urak ! Gratula !
Ha végigmegyünk az Andrássyn (és környékén), valamennyi épület szinte kivétel nélkül egy-egy privatizációs rémregény.
Sőt még az épületeken belül az egyes albetétek, tetőterek, üzletek is egyesével megérnek egy misét.
Szerényen szeretnék egy kis adalékkal szolgálni:
http://lmv.hu/node/6573

BB írta...

2011-06-17Andrássy út 1. – az önkormányzat elhárítja az életveszélytAz Andrássy út 1. szám alatti ingatlan tetőterének és IV. emeletének tulajdonosa, az Eurowien Kft. (székhelye: 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12., ügyvezető igazgató: Wolfgang Lang) több mint 10 éve szándékozik a tetőteret beépíteni; egy már lejárt, valamint egy jogerős és végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik.

Az elmúlt években benyújtott, illetve a polgármesteri hivatal megbízásából dolgozó statikus szakértő által készített szakvélemények a tetőhéjalást, a tetőszerkezetet, a szerkezeti elemeket, díszeket, kéményeket stb. és a homlokzatot is életveszélyesnek nyilvánítják.

A hivatal a társasházat a homlokzat miatti életveszély elhárítására, a tetőtér tulajdonosát pedig a tetőn lévő életveszély megszüntetésére kötelezte jogerősen, illetve az érdekelt felekkel tartott egyeztető tárgyalásokon törekedett a végrehajtást előmozdítani.

A társasház a homlokzat veszélytelenítését elvégezte, de a folyamatos beázás miatt ez csak időlegesen hárítja el az életveszélyt. Ezért a homlokzat előtti közterület lezárásáról a társasház gondoskodott. A tetőtér tulajdonosa a kötelezésnek nem tett eleget, ezért a hivatal több alkalommal bírságot szabott ki annak kikényszerítésére, ám a tulajdonos egyik bírságot sem fizette be.

A jogszerű hatósági intézkedések megtétele azonban az életveszélyes állapotot nem szünteti meg. Tekintettel arra, hogy az épület magántulajdonban lévő társasház, valamennyi tulajdonosnak kötelezettsége az épület megfelelő karbantartása és a keletkezett veszélyállapotok elhárítása. A tulajdonosok ezt az elmúlt 10 évben nem hajtották végre, ezért az önkormányzat a kötelezések végrehajtása és az életveszély elhárítása érdekében jelentős anyagi ráfordítással hatósági végrehajtást kezdeményez, amelynek keretében a kötelezett anyagi és jogi felelőssége terhére az életveszélyt – akár a veszélyt okozó tető teljes visszabontásával is – megszünteti.

A kerület képviselő-testülete 2011. június 30-i ülésén dönt arról, hogy költségvetési rendeletének módosításával

BB írta...

Tarlós István Főpolgármester
Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatala
Főpolgármesteri Iroda
1052 Budapest, Városház u. 9-11.
Levelezési cím: 1840 Budapest

Tárgy:

Tisztelt Tarlós István Főpolgármester úr!

Ezen levelünkkel segítségért fordulunk Önhöz. Tesszük ezt azért, mert Ön műszaki ember és
társasházunk az elmúlt 18 év alatt már minden illetékes szervet (Terézvárosi Polgármesteri
Hivatal, jegyző, építési osztályvezető, stb.) megkeresett segélykérésével, akik mindeddig
képtelenek voltak megérteni, hogy Budapest „Világörökségének” közepén nem szabad
megvárni, hogy ártatlan járókelők haljanak meg. Ha valaki megnézi a mellékelt fotókat és
az 1 évvel ezelőtti szakvéleményt, nyilvánvaló, hogy nem túlzás, amit leírunk.

Az Andrássy út 1. szám alatti társasház 4. emelet és tetőtér 1994-ben
történt „privatizációjának” eredményeképp, a Beruházó hanyagsága és érdektelensége folytán
a ház mostanra olyan állapotba került, hogy a teljes tetőszerkezet bármikor összeroppanhat
, ill. az állandó beázás miatt a tetőszerkezet mellett a 4. emeleti zárófödém is beomolhat
(beláthatatlan következményeket okozva).

A Társasház tulajdonosi közössége 1994 óta mindent megtett és megtesz a probléma
megoldása, a veszélyek közlése, bemutatása érdekében, de a tetőtéri beruházó nem teljesíti,
sem tulajdonosi kötelezettségét, sem a többször kiadott építési engedélyben vagy a házzal
kötött megállapodásaiban foglaltakat. A helyzet azért is értelmetlen és zavaros, mert
a Terézváros, mint hivatalos szerv és az állam, mint tulajdonos (a házban az államnak
7,58 % os – 339 nm – tulajdonrésze van) sem lépett fel a Beruházóval szemben annak
érdekében, hogy a társasház ügye megoldódjon.

Bár a Terézvárosi Önkormányzat határozatokat küldözget a Beruházó Eurowien Kft-nek a
tetőszerkezetre és a födémekre vonatkozó életveszély-elhárításáról, valamint a Társasház
számára a tetőszerkezet hiányosságaiból eredő homlokzati omlásokról, döbbenetesnek
tartjuk, hogy nem akarják meglátni sem az egymással való összefüggést, sem az esetleges
következményeket. Megmagyarázhatatlan az előzmények figyelmen kívül hagyása, sehol
nincs utalás, hogy az aktuális ügyben ez már a sokadik határozat, melyekből a beruházó
egyetlen egyet sem hajtott végre több mint 1 évtizede. A hatóság nem akar tudni róla, hogy
törvény kötelezi a következő lépés megtételére. Csak reménykedni tudunk benne, hogy
érdemi hatósági intézkedések nem csak halálos balesetek bekövetkezése után történnek
majd.

A Társasház az elmúlt 18 évben hitt az Önkormányzatnak, majd az új tetőtér
tulajdonosnak, majd a még újabb „Beruházó” cégnek, aki megszerezte a teljes tetőteret
és 4. emeletet. A Társasház teljesítette vállalásait - bírósági perektől elállt, minden
engedélyhez hozzájárult, közös tulajdonrészeket adott el a Beruházónak - veszélytelenítést

Társasház Andrássy út 1. - SEGÉLYKIÁLTÁS

végzett és végez számos alkalommal, az utcai elkerítéseket megtette, míg a Beruházó sem
vállalásait sem tulajdonosi kötelezettségeit, sem a határozatokban foglalt azonnali
életveszély-elhárításra vonatkozó kötelezettségeit nem teljesíti. Ezzel szemben a
beruházásba belekezdve szakszerűtlenül megbontotta a tetőt és a födémeket, mellyel
a tetőszerkezetet még jobban meggyengítette, és a Tulajdonosok lakásaiban is jelentős
értékcsökkenés keletkezett a következményes károk miatt. (bBeázások, életveszélyes
kémények, vakolatomlás stb.). Mindezek mellett az elmúlt másfél évtizedben egyetlen
forint közös költséget sem fizetett (végrehajtás alatt álló közös költség tartozása mára
meghaladja a 20 millió forintot), amellyel biztosítja, hogy a háznak semmilyen felújítási,
karbantartási lehetősége ne legyen, vagyis a másik oldalon így próbálja megkötni a
Társasház kezét.

BB írta...

Célunk, hogy a hatóságokkal közösen egyeztetve olyan megoldást találjunk, mely
a ház helyreállítását és a gyalogos forgalom biztonságát is garantálja – hiszen a
Beruházó közös költség tartozásai miatt a háznak még védőtető építésére sem lenne
anyagi forrása. A Főváros tegnap (2011. május 10-én) kiadott közleményében kifejti,
azért nem engedélyezte az életveszélyes utcai szakaszok lezárását, mert e helyett
védőtető építését javasolta a Terézváros Önkormányzat felé. E nyilatkozat is teljesen
nyilvánvalóvá teszi számunkra, hogy a javaslatot tevő szerv egyáltalán nem nézett utána
a problémának, hiszen szakember nem javasol 4 emelet magasból lezuhanó 200kg-os
zárókövek „kivédésére” fa védőtetőt.

Tisztelt Főpolgármester Úr, kérjük azonnali és személyes segítségét a Beruházó
Eurowien Kft. elleni hatékony intézkedés, és így a halálos balaset(ek) megelőzése, a tető
és a födémek helyreállítása, és így a kötelezettségüket megszegők jogi számonkérése
érdekében. A Társasház tulajdonosai MEGOLDÁST keresnek, de a hatóságok hatékony
közreműködése nélkül a Társasház közössége mára már ellehetetlenült és tehetetlenül
nézzük ingatlanjaink elértéktelenedését!

Ezúton tisztelettel kérjük, hogy adjon számunkra lehetőséget a személyes találkozóra,
hogy válaszolhassunk kérdéseire. Bízunk az Ön gyors és hatékony intézkedésében!

Budapest, 2011.júniusmájus.12

Tisztelettel a Tulajdonosi kör felelősséget vállaló része:

Mellékletek:
1. Statikai Szakvélemény - Lámer és Lámer Kft. (1126 Bp. XII. Kiss J. altgy. u. 46.
távb.: 20/9472-895, távm.: 1/20-434-20)
2.Emlékeztető – 2010.12.01 - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros
Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, 1067 Bp, Eötvös u. 3.- V. emelet Jegyzői
iroda
3. Fotók
4. Sajtóanyag

Társasház Andrássy út 1. - SEGÉLYKIÁLTÁS

Másolatban kapják:

Terézváros Önkormányzat:
• Polgármester
• Polgármester helyettesek
• Jegyző
• Építési Hatóság Vezetője
• Főépítész

Főváros
• Főpolgármester helyettesek
• Főjegyző
• Városrendezési Főosztály
• Főépítész
• Oktatási és kulturális Ügyosztály

Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
• Elnök
• Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága
• Jogi és Hatósági Igazgatóság

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

BB írta...

Töketlenség, testületi agyalágyulás vagy korrupció?
Neveket akartok hallani? Tessék:

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) (polgármester)

Mindannyian egy szebb, tisztább, élhetőbb, biztonságosabb Terézvárosról álmodunk. Egy olyan kerületről, amely nem a botrányokról, a rendőrségi ügyekről, a büntetőeljárásokról lesz 'híres', hanem a tisztességesen, becsületesen dolgozó vezetőiről, képviselőiről, továbbá az eredményeiről, a sikereiről és arról, hogy nagyon jó itt élni.

dr. Bundula Csaba (alpolgármester) (Fidesz-KDNP)

Kiemelten fontosnak tartom, hogy Terézváros gazdasági működésében, pénzügyi helyzetében alapvető változások történjenek. Az előző, MSZP-SZDSZ-es vezetés elsősorban a vagyonfelélésben látta a jövőt, az értékes ingatlanok elherdálásával akarta megteremteni a költségvetés egyensúlyát.

Óvári Gyula (Fidesz-KDNP) (alpolgármester)

Cél, hogy a gyerekek, az idősek, a szociálisan rossz körülmények között élők a lehető legkevésbé érezzék a bőrükön az előző, szocialista vezetés helytelen gazdálkodásának a hozadékát.

Simonffy Márta (Fidesz-KDNP) (alpolgármester)
Meghatározó jelentőségű számomra Terézváros egyedülálló városképi, építészeti értéke. Ennek okán és éppen ezért megfelelően átgondolt, körültekintő és a lakói számára értéknövelő beavatkozásokat szabad csak végezni és ezen irányok alapján fejleszteni. A lakótömbi, lakóházi kertprogram segítése, ösztönzése is elengedhetetlen.

BB írta...

Egyéni képviselők:

Dr. Deák Imre (Fidesz-KDNP)

Itt az idő, hogy Terézváros ne a botrányokról, hanem a sikereiről, az eredményeiről legyen híres.

Hegyi András (Fidesz-KDNP)
2002 óta veszek részt a VI. kerületi önkormányzat humán bizottságának a munkájában a Fi-desz-KDNP képviseletében.

Czuppon Zoltán Zsolt (Fidesz-KDNP)
Terveim közé tartozik többek között az Anker köz útburkolatának felújítása, a Király utcai díszburkolat balesetmentesítése, a zöld felületek megőrzése, valamint azok gyarapítása, az ügyfélbarát hivatal megteremtése, a Hunyadi téri piac rekonstrukciója, valamint az előző cik-lus hanyag gazdálkodásáért felelős személyek elszámoltatása.

Dr. Szili Kovács Tibor (Fidesz-KDNP)
Két ciklusban voltam önkormányzati képviselő. Második alkalommal a környezetvédelmi bizottság elnöke voltam, elindítottuk a szelektív hulladékgyűjtést, a társasházak növényesítési pályázatát, felújítottuk a közparkokat, sétálóutcává alakítottuk a Hajós utcát, elindítottuk a környezeti nevelési programokat.

Lindmayer Viktor (Fidesz-KDNP)
Meggyőződésem, hogy a városrész új vezetése, Önökkel együttgondolkodva, a jövőben egy élhetőbb kerületet tud majd működtetni. Egy olyan kerületet, ahol a közbiztonság, a közrend és a köztisztaság nemcsak üres kifejezések, hanem tartalommal bíró fogalmakká válnak.

Császárné Csóka Ilona (Fidesz-KDNP)
Bízom abban, hogy együtt gondolkodva, a bizalom és a szakértelem erejével haladni tud majd városrészünk.

Kordásné Matokanovic Lídia (Fidesz-KDNP)
Fontosnak tartom a lakosság szélesebb körű tájékoztatását saját környezetük megóvásának a lehetőségeiről. Kérem, forduljanak hozzám bizalommal, oldjuk meg együtt a problémáikat!

Listás képviselők
Tóth György (MSZP)
Elkötelezett baloldali szociáldemokrataként a céljaim változatlanok. Ennek megfelelően a kerületben elsősorban a társasházak és a közterületek megfelelő működtetéséért, a lakóépületek közrendjének megerősítéséért, illetve állagának minőségi javításáért, valamint az itt élők egészségének megőrzéséért, az ehhez illő korszerű egészségügyi ellátórendszer kialakításáért, továbbá a közbiztonság szigorításáért, lakókörnyezetünk védelméért, tisztaságáért dolgoztam, illetve dolgozom.

Dohány Gábor (Jobbik)
Épületgépészként 15 évig dolgoztam az építőiparban, az utóbbi 6 évben azonban a vagyonvédelem területén tevékenykedtem különböző beosztásokban.

Hatvani Csaba (MSZP)
Ma, ellenzéki képviselőként, legfontosabb feladatom az elmúlt nyolc év értékeinek a megőrzése.

Cake Baly Olivio (LMP)
Az LMP-nek sok különböző ember a tagja, az azonban közös bennünk, hogy valódi demokráciát, igazságos, szolidáris társadalmat és egészséges környezetet akarunk, és hajlandók vagyunk tenni is érte.