2011. április 24., vasárnap

Liechtenstein 70000 dollárért kiadó


nemorrupt politikus lobbista kijáróember, Semjén Zsolt olasz elvtársai számára varázsolna vadászparadicsomot Magyarországból, ahol a feneazízlésüket digók védett madarakra vadászhatnának. Banánköztársaságunkban minden lehetséges, Semjén Zsoltnak bizonyára nagy a családja. Meg valami Csalogány utcai barátnőről is csicseregnek a madarak.
De vannak kevésbé aljas ötletek a turizmus fellendítésére, vigyázó szemeteket Liechtensteinra vessétek. Vadászok helyett sznobokat  vesznek le :)

Azoknak, akik már unják a tanker méretű luxusjachtokat, kacsalábon forgó villákat, nos, azok most kibérelhetnek egy komplett országot, akár potom 70000 dollárért. Ezzel talán meg lehet lepni az üzletfeleket, cimborákat, fiatal barátnőt: saját arcképes pénz, saját utcanevek, Sissynek is tetszene. Az árban benne van az akár 150 tagú kíséret/baráti kör elszállásolása, az ország szimbolikus kulcsai, jus prima noctis valamint egy baráti borozgatás a helyi államfővel, II. János Ádám (Hans-Adam) herceggel annak rezidenciáján, mikor is átvehetők az ország szimbolikus kulcsai.

Parlament Hotel? Eddig pártoknak nevezett bűnbandák játszótere volt, most végre minőségi szórakoztatási központtá alakulna. Opcionálisan királlyá választás, Szentkorona, országalma, jógar, tapsikáló statiszták alacsonyan repülő Gripenekkel, felvonul az ország mind a tíz tankja, tessék a kasszához fáradni.


Liechtenstein
(forrás: wiki)
Liechtenstein, az Ausztria és Svájc között elhelyezkedő kicsiny hercegség magva az 1342. május 3-án alakult Vaduzi Grófság volt. Jelenlegi határait 1434-ben nyerte el, amikor egyesült Vaduz és Schellenberg. Az előbbi 1699-ben, az utóbbi 1712-ben lett a Liechtenstein-ház birtoka. János Ádám herceg a Schellenberg-uradalomért 115 ezer forintot, a Vaduz-uradalomért 290 ezer forintot fizetett a régi tulajdonosának, Hannibal von Hohenems grófnak. A Liechtensteini Fejedelemséget, mint önálló államot 1709. január 23-án VI. Károly német-római császár alapította meg a Német-római Birodalom keretében. Az első hét herceg még a lábát sem tette a hercegség területére, inkább Bécsben laktak, vagy csehországi és morvaországi birtokaikon. 1806-tól, a Német-Római Birodalom feloszlásától szuverén állam. 1806 és 1813 között tagja volt a Rajnai Szövetségnek (Rheinbund), 1815 és 1866 között pedig a Német Szövetségnek. 1866-tól teljesen független állam, amely az első világháborúig az Osztrák–Magyar Monarchiával ápolt szoros kapcsolatokat.
Az I. világháború után Svájc felé közeledett. 1921-ben kikiáltották az alkotmányos monarchiát Liechtensteinben. 1923-ban gazdasági és vámunió jött létre Svájccal, azóta Liechtenstein hivatalos pénzneme a svájci frank.
A II. világháború során Liechtenstein semleges maradt, a háborúban érintett csehszlovákiai és lengyelországi birtokaikról vagyonuk nagy részét kimentették. Azonban még így is jelentős anyagi kárt szenved a Liechtenstein család, akik 1600 km²-nyi földjét államosították (legnagyobbrészt) Csehszlovákiában. Ez, illetve a hidegháború során liechtensteini állampolgárok ellen irányuló csehszlovákiai beutazási tilalom következtében a Csehország, ill. Liechtenstein közötti diplomáciai kapcsolatok még mindig elég rosszak, Szlovákia pedig egyáltalán nem is ismeri el (az ENSZ és az EU államok között egyedülállóan).
Az országban a nők csak 1984-ben nyertek választójogot. 1990-ben csatlakozott az ENSZ-hez, 1991-től az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagja. 2003-ban új alkotmányt fogadtak el, amely az uralkodói jogkört bővítette.
2004. augusztus 15-én II. János Ádám fejedelem helyettesévé (Stellvertreter des Fürsten – a.m. fejedelem-helyettes) nevezte ki elsőszülött fiát, Liechtenstein Lajos trónörököst. A Liechtenstein fejedelmi család jelenleg a világ leggazdagabb családjai közé tartozik. A herceg magánvagyona mintegy 2 milliárd dollárra tehető.

Liechtensteint sok európai választja tartozkódási helyének, ugyanis itt alacsonyak az adók. Évente 64 új tartózkodási engedélyt adnak ki, ebből 56-ot munkavállaláshoz.

Liechtenstein alkotmányos monarchia, élén II. János Ádám herceg áll apja 1989-es halála óta. A parlament, a Landtag 25 választott képviselőből áll. 1984. július 1. óta az országban a nők is szavazhatnak, kivéve az önkormányzati választásokat.(wiki)



Nincsenek megjegyzések: