2010. szeptember 17., péntek

Online böngészhető 200 éves térképek

arcanum.hu, archív, Budapest, böngészhető, google maps, Magyarország, neten, online, régi könyvek, térképek
No, ezt szorgosan ellopjuk Urbanistától. Kell és kész.

Zseniális. Haladjon visszafelé az időben, nézegesse régi katonai térképeken, hogy mi volt azon a helyen, ahol jelenleg él: puszta, erdő vagy mocsár. Erzsébet tér megvolt, Tabán is, sőt a Batthyany örökmécses /Szabadság tér helyén terpeszkedő Újépület (Neugebäude) is. Parlament persze nem, a turistáknak maradt az Invalidusok Háza (majd Károly-kaszárnya) fotózni való landmarknak, ahol Demszky Gábor 20 éve székel.

A régi ráhúzva a google térképeire, kattintson ide, jó böngészést az esti rejsz berúgás asszonyverés tévéfos tévénézés helyett.

Biztos mindenki elgondolkozott már azon, hogy vajon mi volt száz-kétszáz éve azon a helyen, ahol most él vagy amerre nap mint nap jár. Nos nem is olyan nehéz megtudni. Magyarországról három katonai felmérés készült, az első még az 1700-as évek végén, az utolsó Ferenc József idején. Mai ésszel felfoghatatlan, hogy tudtak ekkora területet ilyen pontossággal feltérképezni az akkori technikai felszereléssel. Mint most Balázs leveléből megtudtam, a II. katonai felmérés felkerült a netre és ráhúzva a műholdas felvételekre, jól látszik, mennyire pontos.

Magyarország második katonai felmérése 18061869 között zajlott le, eredményét annak ellenére franciskánus térképnek nevezik, hogy befejezésekor már nem I. Ferenc, hanem I. Ferenc József az uralkodó, megkülönböztetésül a későbbi ferencjózsefi katonai topográfiai térképtől. A második felmérés a jozefiniánus térkép tapasztalatai alapján, annak aktualizálásával, újra mérésével, hibáinak kiküszöbölésével történt. Ezzel párhuzamosan fektették le Magyarországmásodik háromszögelési alapponthálózatát, összekötve a térkép részletmérési munkáit az alappontok állandósításának munkáival. Magassági mérést is végeztek, de magassági főalappontot nem állandósítottak, erre csak 1875-ben került sor.

A térkép ma az Osztrák Állami levéltárban (Österreichisches Staatsarchiv) található. (wiki)

Nincsenek megjegyzések: