2010. április 6., kedd

A Belváros új főutcája, esti képek


Bájnájt.

Aszonnya a Mai Belváros nevű, önmagát függetlennek nevező újság (szeretünk, Karalyos), hogy a világon egyedülálló ez a szökőkút a Szabadság téren (néhai Széchenyi tér, Budapest első közparkja). "Az interaktív látványkút négyzet alakban több méter magas vízfüggönyt alkot, mely a sétáló előtt ajtóként nyílik ki, majd belépve a térbe újra keretet alkot. Az egyedülálló, földbe süllyesztett technikának köszönhetően jön létre a vízjáték." Mondta Rogán Antal. A szökőkút kétségtelenül újdonságszámba megy itt vidéken, napközben kisebb tömeg szórakoztatja magát vele, de azért világújdonságról nem beszélnék, már máshol is feltalálták a spanyolviaszt. Sőt, a Móricz Zsigmond körtér gombaépületének hasznosításán ötletelő építészek között is felmerült az ötlet. A témára még visszatérünk.

Budapest Új Főutcája, Budapest szíve, Petőfi Sándor utca, Kecskeméti utca, V. kerület, blog, díszburkolat, 5. kerület, Rogán Antal, szökőkút, Szabadság tér, Kecskeméti térBenyomások vagy mi:

Este, autómentesen nagyon zsír az utca, remélhetőleg nem kerül olyan lepukkant állapotba, mint a Gödör és környéke. A magyar ember jól-rosszul megépít valamit, politikusai megfürdetik arcukat az alattvalók hálás tekintetében, majd ápolás hiányában megy az egész a trébe (lásd. Szabó Ervin könyvtár díszburkolata). Kis táblák tudatják, hogy a bringások szembetekerhetnek a gépkocsiforgalommal, ami jó, feltéve, ha az autósok értik az újítást az egy irányú utcában. Nincsenek kiemelt járdaszegélyek, viszont a kukák rondák és kicsik (oh, harc az országot rombadöntő hajléktalanmaffia ellen), helyenként három darab virít egymás mellett. A ferde "Rogán-oszlopok) sorba helyezve mutatósak, de a fák környékén mókásan mutatnak négyen négyfelé hajladozva. A lombjavesztett fára hasonlító modernista lámpások is tetszettek, veszek egyet az asszonynak, de ezennel tovább emelkedett a stíluskavarodás a Belvárosban, csak a Szabadság téren 3 fajta van egymás mellé ültetve (egy álrégi cikornyás, egy szockómodern az átkosból, meg a mostani, a Rogános). A ledes lámpák hideg fénye hátigen, nemigen dobja fel az utca hangulatát, flashbackes módon egy zombis prosectura jutott az észbe. Az üres üzletek kirakatának némelyikét lefóliázták, a Bécsi utca üres, lepusztult épülettömbje felállványozva, Csipak tesó készül errefelé valamire. Néhai üzlettársának, Vizovicky "Vizo) Lacinak a Korona szálló melletti night-clubja bezzeg poros kirakatokkal, üresen áll. Változnak az idők és az erőviszonyok.

Budapest Új Főutcája, Budapest szíve, Petőfi Sándor utca, Kecskeméti utca, V. kerület, blog, díszburkolat, 5. kerület, Rogán Antal, szökőkút, Szabadság tér A Ferenciek terére ígért zebra, melynek az aluljárót kellene kiváltania, nyoma sincs, esetleg zavar bennünket a szemünk a látásban. Az új telefonfülkék még tiszták, de a majompöcs "Magyar" Telekom nem vette a fáradtságot, hogy pl. a kerületi önkormányzat előtt levő fülkéjét lepucoválja. Ilyenek ezek a dajcsok, meg a magyar csicskáik menedzsereik: szarnak a bennszülöttek fejére. Ráadásul már ott sertepertélnek a Célcsoport Média pódiumautói: kitiltották az óriásplakátokat a belvárosból, erre ezek az ilyenolyanok behozzák kisteherautókon, a környezetszennyezést és a zsúfoltságot növelve. Okos, de: END MOBILE BILLBOARDS NOW! Ki a mobil óriásplakátokkal a városból!

Visszatérve a szökőkúthoz: az index jövendölésével ellentétben nemcsak a könnyűdrogosokat vonzza, hanem a bebaszott szkinhedeket is, akik lelejmolták blogunk új ingyennégerét, Rudit cigivel, majd egyikük közölte, hogy büszkén vállalja nyilasságát. Köszöntük, de nem kértünk a borukból, ők meg visszarohantak repülőgépet alakítva, kitárt karokkal a vízfüggönybe.



Budapest Új Főutcája, Petőfi Sándor utca, Kecskeméti utca, V. kerület, blog, díszburkolat, 5. kerület, Rogán Antal, szökőkút, Szabadság tér
Kapcsolódó: Index a főutcáról, hivatalos honlap, építészfórum

10 megjegyzés:

Unknown írta...

A LED borzalmas, a karók ha épp nem egy klasszicista ház előtt állnak akkor még megbocsáthatók. A főbűn azonban a meghagyott parkolók és rokkanthelyek ahol hiéna taxisok,rokkant maffiózók ill Tóni S3-as audija parkolnak meggátolva az önfeledt császkálást és bringázást amiért az egészet grundolták...

BB írta...

hááát, lehetett volna rosszabb is... Kis lépésekkel Amsterdam felé

Aesculus írta...

A Ferenciek tere (és azon belül a zebra) a második ütem része.

BB írta...

Ajjó, azt még megvárom

Névtelen írta...

A "Fő utca" régi-új irodavezetője

A belváros új színfoltja a Rogán Antal és Steiner Pál által büszkén mutogatott "Fő utca projekt" nevű gigaberuházás és a hozzá kapcsolódó céghálózat. Ennek egyik példája az Ettore Consulting Kft., ami több szerződést is kötött a BLV Zrt.-vel. Ez az Ettore nevű cég tavaly június 26-án alakult (a dátumokra érdemes odafigyelni), és a bejegyzése napján (!) egy 5 millió forintos műszaki tanácsadást végzett a BLV Zrt.-nek. Július 1-jétől ez a cég adta az irodavezetőt a Fő utca projekt beruházásra, melynek addigi irodavezetője Bánfalvi Ferenc volt. A minimális alaptőkével létrejött Ettore Consulting Kft. pályázat és mindenféle szakmai előmenetel, referencia nélkül megkapta a felkérést az új irodavezető személyének biztosítására. Az új irodavezető régi-új személy lett: maga Bánfalvi Ferenc, aki közös megegyezéssel bontott munkaszerződést 2009. június 30-án, azaz az Ettore Consulting Kft. bejegyzésének a napján munkaadójával, a Vagyonkezelővel. Az Ettore egyik tulajdonosa az a Hoffer András, aki korábban cégtársa volt Bánfalvi Ferenc testvérének, Bánfalvi Tamásnak egy jelenleg felszámolás alatt álló vállalkozásban. A hivatalos iratok szerint az Ettore cégjegyzésére jogosult, másik tulajdonos pedig Salgó Antónia gyógymasszőr, természetgyógyász, életmód-tanácsadó. Hogy egy ilyen cégre miért volt szüksége a belvárosi „Fő utca megaprojektnek”, annak maga Bánfalvi Ferenc a megmondhatója, aki így majdnem megháromszorozódott, havonta több mint 1 millió forint juttatásért dolgozhat ugyanabban a munkakörben, mint korábban. Az ötmillió forintos műszaki tanácsadói díj pedig minden bizonnyal kitűnően megalapozta az említett Bajcsy-Zsilinszky úti lakás megszerzését. Más kérdés persze: Bánfalvi Ferenc illetve a szerződéskötés többi résztvevője, testvérének egykori cégtársa és a masszőr hölgy egy olyan ügyletet bonyolítottak le, amely kimeríti a bújtatott munkavállalói jogviszony esetét, a hűtlen kezelést, vagy akár a pénzmosást. Kérdés, kinek állt, áll érdekében egy Európai Unió által is támogatott megaprojektből ilyen módon kilapátolni a pénzt.

Fiktív számlák, párszázezres csalás

A Vagyonkezelőnél történnek más vagyonkezelési eljárások is. A Szent István körút és a Falk Miksa utca sarkán található patinás háztömb (Szent István körút 5.) 80 egységből (lakás) álló társasház. Többségében magántulajdonú lakások, a Belvárosi Önkormányzat, így a Vagyonkezelő Zrt. tulajdoni hányada mindössze 11%. Mégis a közös képviselőt a Vagyonkezelő adja, Kökény Béla személyében. Van egy háromfős számvizsgáló bizottsága is a háznak. A számvizsgáló bizottság tagjait a lakástulajdonosok delegálják, feladatuk a pénzügyi ügyletek feletti ellenőrzés. ennek ellenére Kökény Béla a számvizsgáló bizottság elnökének hosszú ideje nem enged belelátást a pénzügyekbe. Mégis rendszeresen végez felújításokat (?) a ház pénzéből. Például az egyik számla szerint közel félmillió forint értékben pincevilágítást építettek ki és függőfolyosókat veszélytelenítettek, egy másik számla szerint pedig százötvenezer forint értékben végeztek munkálatokat. Csakhogy valódi munkavégzés egyik esetben sem történt, mindkét számla fiktív volt. Ezt a korábbi kivitelező írásban is megerősítette: február 24-én kelt levelében nyomatékosította, semmilyen munkavégzés nem történt a társasházban, mióta ő 4-5 évvel ezelőtt rekonstrukciókat végzett. Kökény Béla Vagyonkezelő-alkalmazott, közös képviselő és két társa a lakógyűlés jegyzőkönyveinek a roppant primitív, kézzel írott meghamisításával vette fel jogosulatlanul az el sem végzett munkák összegeit, ki tudja hány esetben, hiszen a ház lakói most csak e két fiktív számláról és magánokirat-hamisításról értesültek. A másik kérdés pedig a banki ügyleté: hogy fogadhatott el a pénzintézet egy kézírással módosított jegyzőkönyvet? Csak nem régi ismeretség által? A Vagyonkezelős Kökény Béla és két társa ellen a BRFK XIII. kerületi Rendőr-kapitányságának vagyonvédelmi alosztálya magánokirat-hamisítás miatt márciusban vádemelést javasolt az ügyészségnek.

Horváth Ádám
Barikád hetilap

Névtelen írta...

A vagyonkezelőnek is helyet adó épület egyedi műemléki védettség alatt áll. Hasonlóan például a Zsolnay Házként is ismert Ferenciek tere 10-11-hez, amely például a legendás Jégbüfének is otthont ad. Ebbe a sorba tartozik a Szervita tér 3., mely épület tetején 54 négyzetméteres Róth Miksa üvegmozaik ékeskedik.

Az elidegenítés mindhárom esetben problémás, hiszen az épületeket fel kéne újítani a műemléki védettség miatt, így a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hozzájárulása is elengedhetetlen. Melyek közül a többség problémamentesen eladható, lévén a Vagyonkezelő tulajdonában vannak. Különösen igaz ez a Váci u. 36. épületre, amelyet 80,32%-ban a Belváros tulajdonol, 11,68%-ban viszont a Demszky Gábor vezette és Steiner Pál által irányított Fővárosi Önkormányzat. A szocialista Steiner Pál után a fideszes Rogán Antal is folytatja a belvárosi ingatlanok eladását, ami a műemléki jelentőségű épületeknél különös gyorsasággal történik.

Látványos nagyberuházás Steiner-Rogán együttműködéssel

A Belváros felújítására létrehozott "Fő utca projekt" a fideszes Rogán Antal és a szocialista Steiner Pál együttműködése alapján valósul meg. A projekt lebonyolítója a Belváros-Lipótváris Városfejlesztő Kft., azaz a BLVF és alatta a BLV Zrt, vagyis a Vagyonkezelő a műszaki ellenőrzést ellátó szervezet. A BLV-nél ezt a munkát a Mérnöki és Beruházási Iroda kapta meg, ez látható a hivatalos hirdetményen is, de az iroda a munka közepén kettévált. A kettéválás után a Fő utca projektiroda vezetője Bánfalvi Ferenc lett, aki a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. (BLV) mérnöki és beruházási irodájának a vezetője volt 2007-től, és még a szocialista Steiner Pál idejéből ragadt ott. 2008 év végén és 2009 év elején a BLV Zrt. komoly létszámcsökkentést hajtott végre függetlenül attól, hogy a cég és az önkormányzat életében egyedülálló 5,5 milliárd forint értékű fejlesztést indított el a Fővárossal közösen. 2009 közepén a Bánfalvi vezette iroda kettéválik a Fő utca Projektirodára és a maradék Mérnöki Irodára. A valódi vezető továbbra is Bánfalvi marad. Aki - és ez később lesz fontos - rendelkezik egy saját lakással a XIII. kerületi Balzac utcában, életvitelszerűen pedig neje csepeli lakásából jár dolgozni.
Hogy szerezzünk belvárosi ingatlant bennfentesként?

Bánfalvi Ferenc mégis szükségét érezte, hogy a Vagyonkezelő irodavezetőjeként pályázatot nyújtson be a Vagyonkezelőn keresztül az Önkormányzathoz egy 105 négyzetméteres belvárosi lakásra. Első körben bérlésre: Bánfalvi a bennfenteseknek fenntartott úgynevezett „pályázat" útján kibérelte az önkormányzattól, majd felújíttatta a Bajcsy-Zsilinszky út 24. III. emelet 8. számú ingatlant. A következő lépés, ugyancsak a pályázat segítségével az ingatlan tulajdonjogának megszerzése. A felújítás összege levonásra került a későbbi adás-vétel összegéből, és érdemes megjegyezni: a bérlés és a megvásárlás között normális esetben nem hónapok szoktak eltelni, hanem több mint 10 év. A bérlés 2008 februárjában történt, 2008 áprilisában pedig Bánfalvi Ferenc már tulajdonosa a 28.297.500 forintos forgalmi értékű lakásnak. Az ügyletet a Belváros önkormányzatának tulajdonosi- és elidegenítési bizottsága is jóváhagyta, azonban az az Üvegzseb-kimutatásból sem derül ki, mennyiért vette meg Bánfalvi a belvárosi lakást, ugyanis hiába lehetett 7 millió forint is az alsó határ, ez a tétel nem szerepel az Üvegzseb dokumentumban. A közvagyont, önkormányzati törzsvagyont érintő lakásfelújításról természetesen nincs számla, ahogy a műszaki ellenőrzésről sem lehet tudni semmit. Ezek a Bánfalvit foglalkoztató Vagyonkezelő feladatai lettek volna.

Névtelen írta...

A bulvárcelebbé nemesült egykori fideszes megmondóember, Rogán Antal vezette budapesti V. kerület, azaz a Belváros-Lipótváros működése sokak szerint sikertörténet. Azonban Rogán látványos polgármesteri ténykedése mögött adminisztrációjának háttéremberei is szeretnének sikerekben gazdagok lenni. No, nem a népszerűségre törekszenek, mint inkább az anyagi előnyökre. Abból a vagyonból, amit ők kezelnek a Belvárosi Önkormányzathoz tartozó Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő (BLV) Zrt-nél.

A Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. 1996-ban alakult. Hasonlóan minden önkormányzati vagyonkezelőhöz, a rendszerváltás után az állam ingatlanvagyonnal tudta csak ellátni az alakuló önkormányzatokat, egyéb más gazdasági vagyonnal nem. A következő ciklusban kötelezően létre kellett, hogy jöjjön minden önkormányzatnál vagyonkezelő szervezet, és így a régi házkezelőségekből, azoknak a szakmai bázisán, de már egy sokkal hatékonyabb, kisebb személyállománnyal rendelkező vagyonkezelő részvénytársaság alakult a Rogán Antal vezette V. kerületben is. A Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. irodája a híres Klotild-palotában, a Váci utca 36-ban található.

Műemléki épületek gyors eladása

Névtelen írta...

hát, az új főutca díszburkolatából jéghegyszerűen kiemelkedő kőképződményeken ropivá zúztam a sípcsontomat a múltkorában. Szerény figyelmeztetésül, hogy rendszerváltozás volt, de az éberség most is a legfontosabb...

BB írta...

nagymező sem rossz öngyilokilag

BB írta...

Tisztelt Lakók!
Tisztelt Gépjárművezetők!

Szeretnénk tájékoztatni Önöket arról, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzatának beruházásában hamarosan megújul az Arany János utca Október 6. és Sas utca közötti szakasza. A közterület a Belváros új Főutcájához hasonló külsőt kap.
Az építési munkálatok 2011. április 11-én kezdődnek. A kivitelezés időtartamának első felében az utca részleges lezárására kerül sor, parkolásra nem lesz lehetőség.
Ezután következik az útpálya építése, amihez az utcarész teljes lezárására lesz szükség. Ennek időtartama várhatóan három hét. A teljes lezárás ideje alatt a 15-ös busz az Erzsébet tér - József Attila utca - Bajcsy-Zsilinszky utca – Alkotmány utca útvonalon közlekedik. A gyalogosforgalmat a teljes zárás alatt is folyamatosan biztosítjuk.

Az Arany János utca említett szakaszának megújulása nyár elejére várható.

http://www.belvaros-lipotvaros.hu/in...?pg=news_2_328