2011. december 16., péntek

Programajánló: Közterületfoglalás a 8. kerületi Víg utcában

December 16. 17:00-tól: Köztérfoglalás!!!
(1084 bUDAPEST, VIII. KERÜLET, Víg utca 36)

Az eseményről folyamatosan tudósítanak a közösségi médiás csatornákon (a Tumblr-en, illetve a Facebook-oldalukon, valamint élő közvetítésben).





Megvan a helyszín: Víg utcai szabálysértési iroda környéke. Bejössz a Rákóczi téri vásárcsarnok jobb oldalán a Déri Miksa utcában és a 3. utcasarok. Esőben is megtartjuk. Szólj mindenkinek!

A hajléktalanság büntetése ellen tiltakozva most pénteken délután 5 órától be nem jelentett demonstrációként, erőszakmentesen megszállunk egy szimbolikus közterületet. Állítunk fel 2"es sátrakat, viszünk magunkkal figyelemfelkeltő transzparenseket, hangszereket és hangosítást és együtt követeljük a büntetések eltörlését. 

181 regisztrált érdeklődőnek ment ki az sms. Az adatokat töröltük.

Az alábbi szövegek még arra az állapotra vonatkoznak, amikor lehetett regisztrálni, nem töröljük, mert hasznos lehet még az információ, de olvasd eszerint.

Miért a tiltakozás?

Hónapok óta százával büntetik a hajléktalan embereket pusztán "közterületen való életvitelszerű tartózkodás"miatt. December 1-től a lehetséges büntetést megemelték 150.000 forintra vagy 60 nap azonnali börtönre. Az ártatlan emberek büntetése helyett lakhatási politikát javasló civileket és szakértőket pedig gúnyosan kiröhögik: "De hát mi csak azt akarjuk, hogy ne az utcán fagyjanak meg", miközben újabb embereket lakoltatnak ki, és újabb hajléktalankunyhókat bontanak le. 

Ebből márpedig elég volt. Számos tiltakozó akció zajlott az utóbbi időben. Egyre többen érezzük ezeket látva azt, hogy most már nekünk is kellene valamit tenni. Hát tegyünk. 

Mit tegyek, ha részt akarok venni?

1) Regisztrálj e-mail címed és mobilszámod megadásával a lenti űrlapon. Hogy ez miért fontos és miért biztonságos, lent részletesen leírjuk. 
2) Küldd el ismerőseidnek ennek a weblapnak a linkjét, hogy ők is részt vehessenek. 
3) Találd ki, mit csinálnál egy ilyen köztérfoglaláson, és pakolj össze minden cuccot, ami eszedbe jut: 2"-es sátor, polifoam, hálózsák, kézzel írott transzparensek és táblák, elemes magnó, kézi hangosbeszélő, hangszerek, kempingszék, babzsákfotel, satöbbi. Légy kreatív, a helyszínen az lesz a program, attól lesz a kitelepülés, hogy te kitalálod és felkészülsz!
3) Pénteken 16:00 körül legyél Pest belső részén. Érkezni fog egy SMS a helyszínnel. 
4) 17:00-ra menj a helyszínre, és onnantól tégy, amit akarsz. Nem lesznek szervezők a helyszínen, hiszen ez egy be nem jelentett demonstráció. Bízunk a közösségi szellemben, hogy sikerül egy hangos, látványos, de maximálisan erőszakmentes tiltakozást közösen létrehoznunk. 
5) Maradj kint amíg akarsz, amíg tudsz, amíg hagynak és hívd oda az ismerőseidet is. 

De ez jogilag erősen aggályos, nem?

De. :-) Életvitelszerűen nem csak tartózkodni, de demonstrálni sem szabad, ezért sem tudnánk bejelenteni a rendőrségen ezt a megmozdulást. Be nem jelentett demonstráción való részvétel önmagában még nem probléma, ezeket elméletileg feloszlatni sem szabad. Szóval kijönni, és ácsorogni, esetleg az útpadkára csücsenni teljesen legális. 

Egészen addig, amíg a rendőrség fel nem szólítja az összegyűlteket a távozásra. Onnantól ha továbbra is maradsz, "jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség" szabálysértését követed el. Persze hasonló a helyzet, ha nem csak ácsorogtál/ücsörögtél, hanem sátorral-székkel-asztallal-bármivel bebútoroztad a közterületet. Ekkor már a legelején szabálysértést követsz el a közterület jogosulatlan használata miatt. Emellett könnyen lehet, hogy számos egyéb szabálysértést elkövethetsz vérmérsékletedtől függően, mint a csendrendelet megsértése vagy hasonlók. 

Ha bármi ehhez hasonlót elkövetsz, elvileg a rendőrség szabálysértési eljárást kezdeményezhet ellened. Ez azt jelenti, hogy maximum 8 órára előállíthatnak az illetékes rendőrkapitányságra, majd kihallgatás után maximum 50.000 Ft pénzbírságban részesülhetsz. Ez nagyjából az a súlyossági szint, mint ha átmentél volna a piroson, vagy közterületen való alkoholfogyasztáson kaptak: egyszerű szabálysértés, ami nem kerül be az erkölcsi bizonyítványba és kizárólag a pénzbírság kockázatával jár. Ez utóbbit, ha egy egyszerű figyelmeztetés helyett tényleg pénzbírságot szabnak ki, ha akarod, akár közmunkában le is dolgozhatod. 

A lényeg az, hogy a te szabad döntéseden múlik, hogy mit akarsz tenni és te vállalod érte a felelősséget.Lehet, hogy a rendőrség egyáltalán nem fog intézkedni, lehet, hogy azonnal feloszlatnak, nem lehet tudni. Ha maximálisan legális szeretnél lenni, akkor csak gyere ki ácsorogni, és ha bármit mond a rendőrség, kövesd az utasításaikat. Ha ennél többet csinálsz, akkor viszont számolj a következményeivel. Javasoljuk, hogy ha bárki ellen eljárás indul, akkor azok az emberek fogjanak össze, fellebbezzenek bírósághoz, de ezt nyilván majd csak az esemény után látjuk. 

Mi az, amit mindenképpen kerüljek el?

Van egy pár dolog, amit nagyon határozottan javaslunk figyelembe venni:
Ne szólíts fel senkit szabálysértés elkövetésére, rendőrökkel szembeni engedetlenségre. Az erre való felszólítás ugyanis bűncselekmény, 3 évig büntethető. Ha ezt az oldalt megosztod, tedd anoním módon, vagy csak írd azt, hogy "a neten találtam ezt az érdekes Köztérfoglalás nevű eseményt, gondoltam érdekelhet". Ugyanezt a helyszínen is: ha már kint vagy, akár telefonon is szólhatsz ismerősnek, hogy "jöjjön ki megnézni, mi zajlik", de semmiképpen se hívd arra, hogy "gyere ki te is illegálisan demonstrálni". 

Ne légy erőszakos, sőt, még a látszatát is kerüld el. Semmiben nem szeretnénk kárt tenni, senkit nem szeretnénk megfélemlíteni vagy bántani. Hangosan és látványosan, de békésen szeretnénk tiltakozni, fontos, hogy ezt mindannyian betartsuk, és ez is legyen látható rajtunk. Azaz mindenféle provokációra kedvesen reagálunk, és figyelünk rá, hogy még egy lefotózott fejvakarás se nézhessen ki úgy, mintha valakinek ütésre lendülne a keze. Az erőszakos események nem csak az üzenetünket járathatják le, de általában szintén börtönbüntetéssel járó bűncselekmények. 

Mi a helyzet a rendőri intézkedéssel?


A rendőr jóbarát. Komolyan, nem viccelünk. A rendőröknek parancsokat kell teljesíteniük, így kénytelenek a hajléktalan emberek vagy ellenünk eljárni ha erre kapnak fentről parancsot, de nem ők tehetnek az egész helyzetről, hanem politikusaink. Nagyon sokan a rendőrök közül is fel vannak háborodva az egész helyzet miatt, többen ha tehetnénk velünk ülnének majd a flaszteren. Akárhogyis, nem ők az ellenség. Éppen ezért ha bármilyen kapcsolatba kerülsz rendőrökkel, bánj úgy velük, mintha a legjobb barátaid lennének. Légy kedves és udvarias, mutasd meg nekik és az egész világnak, hogy embernek kezeled őket. Ha felszólítanak távozásra, és te mégis maradni akarsz, ezt is el lehet mondani kedvesen.

- Ha igazoltatnak, igazold magad. Legyen nálad mindenképpen személyi igazolvány és lakcímkártya.

- Ha előállítanak valamilyen szabálysértés gyanújával, semmiképp se állj ellen aktívan. A passzív ellenállás (egyszerűen elengeded magad és nem mozdulsz) csak szabálysértés, az aktív ellenállás (kapaszkodás, kalimpálás) már könnyen hatósági személy elleni erőszaknak tud kinézni, azt pedig semmiképp nem akarnánk, igaz-e? Szóval ha felszólítanak rá, hogy tarts velük, akkor vagy tegyél így, vagy mondd el nekik udvariasan, hogy te innen semmiképpen nem fogsz elmozdulni, de ez nem ellenük irányul, és aktívan sem fogsz ellenállni. 

- Ha bármilyen okból előállítottak az illetékes kapitányságra, alaposan meg fognak motozni (ami egyébként már a helyszínen is előfordulhat). Semmiképp ne legyen nálad szúró-vágó eszköz, illegális tudatmódosító, vagy bármi olyan dolog, amit magadtól nem akarnál megmutatni rendőröknek. Előállításkor megadhatsz egy telefonszámot, amit ők kiértesítenek (azaz nem te telefonálhatsz, mint a filmekben), úgyhogy praktikus lehet egy rokon, jóbarát, vagy jogi képviselő telefonszámát felírni a karodra ha esetleg fejből nem menne.

- Kihallgatáskor a személyi adataidon felül semmiről nem vagy köteles beszélni, nyugodtan mondhatod mindenre, hogy "nem kívánok nyilatkozni". Az nyilván fontos, hogy ne ismerd el egy esetleges szabálysértés megtörténtét (azt meg ugye pláne ne, hogy te akár másokat felszólítottál volna erre), de tán a legegyszerűbb az lehet, hogy ha egyszerűen azt mondod, hogy "szerintem semmilyen szabálysértést nem követtem el, de ennél többet nem kívánok mondani". 

Honnan is fogom akkor tudni a pontos helyszínt?

Regisztrálj itt és megküldjük aznap SMSben. 

Érthető hogy egy megkérdőjelezhető legalitású akciónál ez elsőre nem tűnik a legjobb ötletnek, elmondjuk hát miért fontos:

- Ha a rendőrség előre tudná az akció pontos helyszínét, előre fel tudna készülni az adott helyszín lezárásával. Ezért a helyszínt mi magunk is csak az utolsó pillanatban véglegesítjük, és 1 órával korábban küldjük meg mindenkinek SMSben. Ha nem regisztrálsz, nem tudunk szólni. 

- SMSt egészen addig nem küldünk az anonimitás kedvéért. Ha valami fontos változás áll be, kénytelenek leszünk e-mailt küldeni, ehhez pedig tudnunk kell az e-mail címed. 

- Mint látod, van egy számláló, ami a résztvevőnek regisztrált embereket mutatja. Innen tudhatjuk mindannyian, hogy ha kimegyünk, akkor vajon egyedül leszünk-e, vagy lesznek még barátságos idegenek körülöttünk, márpedig ehhez is kell tudni hányan vagyunk. Regisztrációd névtelenül is bátorságot ad másoknak a részvételre.

És miért nem kell aggódnod a biztonság miatt?

- Nem bizonyítható, hogy te adtad meg az elérhetőségeidet. Még ha holnap kopogtatna az NBH az ajtódon, akkor is mondhatnád, hogy te bizony nem regisztráltál. 

- De egyébként nyugodtan lehetsz regisztrált: ez semmiféle szabályt nem sért. Igaziból az egész lista lehetne publikus, vállalhatná mindenki előre, hogy igen, én beregisztráltam, az sem jelentene semmit. 

- Persze a lista nem publikus. Egy külföldi, a szólásszabadságot és anonimitást kifejezetten fontosnak tartó csapat szerverén tárolódnak az adatok, amihez a magyar kormánynak semmilyen jogi hozzáférése sincs. 

- De még ha legális vagy illegális módon lenne hozzáférése a reigsztrációkhoz, akkor sem lenne probléma. Az adatok 256 bites AES kódolással vannak titkosítva. Ez megegyezik az amerikai titkosszolgálatok által Secret és Top Secret besorolású anyagoknál használt titkosítással.

- Az adatokat pedig az esemény kezdetekor véglegesen töröljük.

- Összefoglalva: az se lenne gond, ha publikusak lennének az adataid, ehhez képest nagyobb biztonságban vannak itt, mint a hivatalos szervek által kezelt adataid...


Szólj ismerőseidnek!



A szervernek van egy óránkénti e-mail-küldési kapacitása amivel folyamatosan dolgozza fel az elküldendő maileket. A tegnapi nap folyamán annyi e-mailt küldtetek, hogy valószínűleg még két nap múlva is ezeket fogják megkapni emberek. Ezért az anoním e-mailküldést most megszüntettük, helyette tedd ezt:

- Írj SMS-t a barátaidnak, beszélj velük személyesen, chaten, bármi olyan módon, amivel most értesülnek a dologról és nem maradnak le a dologról. 

- Lájkold az oldalt, az mindig jó:





Az eseményről egyelőre kizárólag személyesen, privát üzenetben adjunk hírt, próbáljuk késleltetni az esemény publikussá válását a sajtó/rendőrség felé, így levelezőlistákon, facebook falon, facebook csoportokban MÉG NE hirdessük!

Beléptünk a 2. fázisba: Terjeszd bármilyen csatornán keresztül, mehet levelezőlistákra, facebook csoportokba, bárhova, csak arra figyelj, hogy az oldalt megtekintésre ajánlani teljesen legális, de konkrét szabálysértés elkövetésére ne szólíts fel másokat!

1) Az alábbi űrlapot kitöltve küldünk egy anoním e-mailt a címzettként megadott ismerőseidnek. Az itt megadott adatokat csak a kiküldésre használjuk és semmilyen formában nem tároljuk őket. (A kiküldő egy ideig furán jelenítette meg az ékezetes karaktereket, ezt elvileg javítottuk.)


Ezen felül még az alábbi terjesztési lehetőségeid vannak:

2) beszélj személyesen vagy chaten ismerőseiddel, ajánld a weblapot megtekintésre,

3) küldhetsz személyes e-mail a saját címedről (pl: "A neten találtam ezt a 'December 16. 17:00 Köztérfoglalás' nevű eseményt, gondoltam érdekelhet téged is:"), vagy ha akarsz, használhatsz anoním e-mailküldő szolgáltatást.

4) Oszd meg facebookon:



(forrás)

Nincsenek megjegyzések: