2011. szeptember 20., kedd

Critical Mass Budapest 2011. szeptember 22

tovább a Critical Mass honlapjára

Tisztelt Sajtómunkatárs!

Segítségét kérjük a budapesti közlekedők tájékoztatásában, a csütörtök este várható torlódásokról és Critical Mass mozgalom aznapi programjáról.

-------------------------
Budapest kerékpáros várossá válik

A Múzeum körúton tavaly felállított kerékpárszámláló berendezés egyetlen év alatt 85%-os növekedést mért. Ez az egész világon egyedülálló ütem, de Budapesten már több éve tart. A városlakók meggyőzésére koncentráló Critical Mass mozgalom érveinek súlyát a városi benzinkutak tábláin épp a felvonulás hetében felbukkanó 400 forint feletti üzemanyagár is erősíti. A fontos lélektani határ átlépése tovább gyorsíthatja a közlekedési módok közti átrendeződést. Az ősszel átadásra kerülő kerékpárutak és sávok több külvárosi kerületet is bevonnak a hálózatba, ami szintén növeli a biciklivel ingázók számát. A gyors változás új problémákat szül. Eddig a kerékpáros úthálózat hiánya volt égető, de már az elavult hálózat tervezési hibái, műszaki állapota is komoly gondokat okoz. A napi 15-20 ezer kerékpárost elvezető rakparti gyalog-kerékpárút már most túlterhelt. Még csak percekre, de megjelentek a csúcsidős biciklis dugók, melynek kialakulásához elég egy egy hirdetőoszlop, trafószekrény, turistacsoport, vagy szűk átvezetés miatti
helyhiány. Ez az út a jövő tavaszra várható forgalomnagyságot már nem tudja biztonságosan kiszolgálni. Eközben a hungarikumnak tekinthető, elkátyúsodó macskaköves kerékpárutak átépítése is sürgőssé vált, mivel annyira szétestek, hogy több helyen már használhatatlanok. Nagy előrelépés az Andrássy úti nyomvonal újratervezése, de több járdán kijelölt kerékpárutat is érdemes lenne kerékpársávval kiváltani.

A kerékpáros szervezetek és a főváros között egyre jobb az együttműködés, de ahhoz, hogy Budapest ne az infrastruktúra hiányosságai miatt szalassza el a kerékpáros várossá válás lehetőségét, jövőre tovább kell gyorsítani a hatásukhoz mérten nem is túl költséges fejlesztéseket.Az Európai Autómentes Napon rendezett Critical Mass programja:

Az eseményt Robert Milders, a Holland Királyság nagykövete nyitja meg a Feneketlen tó melletti Budai Parkszínpadnál, szeptember 22-én 18:30-kor. Ezt követően a kerékpárosok szabadon választott útvonalon, a szabályok betartásával indulnak el a Hősök terére, ahol 20 órakor a hagyományos kerékpáremeléssel, és a Budapesti Fesztiválzenekar, valamint a Holland Királyság Nagykövetsége két ajándékkoncertjével záródik a demonstráció.

Forgalmi információ:

Csütörtökön, a demonstráció idején elsősorban a Bartók Béla út, Szabadság híd, Kiskörút, Andrássy út útvonalon várható komoly torlódás, de a körúton is jelentősen lassulhat a közlekedés, ezeket a területeket
érdemes elkerülni. Leginkább a Kálvin tér dugulhat be, a metróépítés miatti szűkületben.

Kerülőútnak az alsó rakpartokat, a Hungária körutat, Alkotás utat, Erzsébet- és Lágymányosi hidat érdemes választani.

A tömegközlekedési eszközök forgalmát a kerékpárosok nem fogják jelentősen akadályozni.

További információ a sajtó számára:

www.criticalmass.hu/gyik

Kürti Gábor

2 megjegyzés:

promontor írta...

Nem szeptember 22-e az?

Gondolom a 11 az egy freudi elírás, amivel tudat alatt a critical mass terrorista jellegére akarsz utalni... ;-)

BB írta...

köszi, elkúrtam, javítom