2011. január 25., kedd

Városszépítő óriásplakátok a villanegyedben

"mind a gyalogos, mind a gépjármű forgalom számára figyelemfelkeltőek és kikerülhetetlenek"


Zugló, Városliget, Ajtósi Dürer sor. Elegánsnak mondott környék, társasházak, nagykövetségek. Gyönyörű óriásplakátok feldobják a környéket.

Nem nézek tévét, nem hallgatok rádiót, hogy elkerüljem az reklámosok agymosását. De nincs menekvés: elfoglalják a közteret a korrupt helyi politikusok és pénzéhes háztulajdonosok segítségével. Nincs menekvés az arcunkba lógatott pénisz elől. Vagy mégis?

Ki a közterületről az óriásplakátokkal! Le a vizuális környezetszennyezéssel! Tapétázzák velük a saját kérójukat! Dunába a reklámosokkal! Etc. (lemondó, szomorkás mosoly)


Néhány főgeci a városrondító bízniszben:

ESMA Zrt.
Hungaroplakát Kft.
Pont Reklám Kft.
Euro AWK Kft.
Pannonplakát Kft.
Europlakát Kft.
A Plakat Kft.
Mahir-Cityposter Kft.

1 megjegyzés:

BB írta...

Sao Paulo példája nyomán több nagyváros is tervezi, hogy eltünteti területéről az óriásplakátokat és egyéb közterületi reklámokat. A várostisztítási mozgalom (clean city movement) hívei városképvédelmi okokkal indokolják a tiltást, az outdoor reklámcégek tiltakoznak, a rivális médiatípusok persze nem hullatnak krokodilkönnyeket (a Figyelő által megkérdezett hazai szakemberek közül Kiskádár Tamás, az online-ban utazó Kirowski kreatív igazgatója Budapesen is támogatna hasonló lépéseket).

Természetesen nem csak esztétikai kérdésről van szó, komoly üzleti értékkel is bírnak a közterületi reklámfelületek: 2006-ban a Magyar Reklámszövetség becslése szerint mintegy 11%-kal részesedett az outdoor a teljes reklámpiacból, ez nagyjából 18 milliárd forintos bevételt jelent. A szektorral kapcsolatos szabályozást gyakran övezik politikai érdekellentétek. Három éve két fővárosi fideszes képviselő is elvesztette bizottsági tisztségeit a MAHIR-Multireklám konfliktus nyomán, a XIII. kerületben a szocialistákhoz közeli ESMA kapta meg nem egészen szabályos körülmények között az önkormányzat hirdetési felületeit, míg a fideszes vezetésű Szekszárdon és egyes fővárosi kerületekben a Simicska Lajos-féle MAHIR jutott lehetőséghez, néhol pályáztatás nélkül. (mandiner.hu)