2011. január 15., szombat

MÁV-telep, Gyáli út

Máv-lakónegyed

Műemlék munkásnegyed, félgettó, félfalu. Szemafor köz, Vasbakter köz, Váltó köz, Töltés köz, Szerkocsi utca...

"A múlt század végén, e század elején a Magyar Királyi Államvasutak több munkástelepet, tisztviselőtelepet épített dolgozói számára a főváros korabeli peremét jelentő területeken. A telepek földrajzilag is erősen kapcsolódnak a vasúthoz, pályaudvarok, vasútvonalak mellett fekszenek.
Ilyen telep épült a Hungária körút, Salgótarjáni út sarkán, Rákospalotán, valamint a Ferencvárosban is a Gyáli út mellett.


A Gyáli úti MÁV-telep története a múlt század végéig nyúlik vissza. Egy 1896. szeptemberében keltezett helyszínrajz telepszerű beépítést ábrázol, 31 épülettel.


A terven felismerhetőek a ma is álló földszintes, négylakásos lakóházak, melyek jó része átvészelte a háborút. Ezek a házak tehát a fenti időpont körül épülhettek, típustervek alapján, azonos alaprajzzal, homlokzattal.
A rajz a telep központjában parkot ábrázol, pontosan azon a helyen ahol ma a víztorony áll. A torony melletti két háromszintes lakóház csak később, 1932 táján épült meg; csakúgy mint a Gyáli út melletti nagyobb épülettömbök is." viztorony.hu

Budapest, IX. kerület, Gyáli út 15/A-B-C-D-E.
helyrajzi szám 38241/1
rendelet 54/1993

errefelé található egy álomlakásnak átalakított víztorony :)))


És egy kis Mesterhármas:

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Engem szíven ütött a felső panoráma kép. Itt voltam gyerek 10 éves koromig. A 60-as 70-es évek tájékán szép volt itt kölöknek lenni.
Csak megkösszönni tudom ezt a képet és a megemlékezést a helyről.
Talán érdekes lenne megemlíteni a gyáli bal oldalán volt posta épületét, nevezetes hely volt.

BB írta...

régi fotókat szívesen kitennénk...